Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Μουσείο Μπενάκη: Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια Βρετανών καλλιτεχνών - Φωτογραφίες

 Benaki_-_Parthenonas 

Σημαντικά έργα του 19ου και του 20ού αιώνα βγαίνουν για πρώτη φορά από την Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα προκειμένου να εκτεθούν στο πλαίσιο της έκθεσης με τίτλο «Grand Tour», που θα φιλοξενηθεί, από τις 5 Ιουλίου και για δύο σχεδόν χρόνια, στα κτίρια του Μουσείου Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1, Αθήνα) και της Πινακοθήκης Γκίκα (Κριεζώτου 3, Αθήνα). Πρόκειται για μια δημιουργική συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη  και της Βρετανικής Πρεσβείας που στόχο έχει να καταδείξει τους ισχυρούς πολιτιστικούς αλλά και διπλωματικούς δεσμούς που συνδέουν, διαχρονικά, τις δύο χώρες.

Market Pass: Ξεκίνησαν οι πληρωμές

 Σουπερμαρκετ

 

Ξεκίνησαν με καθυστέρηση μίας ημέρας οι πληρωμές του τελευταίου Market Pass για εκείνους που έχουν επιλέξει να λάβουν την σχετική ενίσχυση μέσα από την άυλη ψηφιακή κάρτα.

Υπενθυμίζεται ότι οι πληρωμές του Market Pass ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο και ολοκληρώνονται τον Ιούλιο ενώ στην ιστοσελίδα voucher.gov.gr, στην κατηγορία για το market pass, μπορεί κανείς να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται η πληρωμή του.

H NASA κατέγραψε τεράστια έκρηξη στον Ήλιο - Δείτε φωτογραφία

 NASA 

Ισχυρή ηλιακή έκρηξη, που κορυφώθηκε στις 7:14 μ.μ. ET στις 2 Ιουλίου του 2023, απαθανάτισε το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής της NASA.

Το Παρατηρητήριο Solar Dynamics της NASA κατέγραψε αυτήν την εικόνα της έκρηξης στον Ήλιο, όπως φαίνεται στην έντονη λάμψη στην επάνω δεξιά περιοχή του Ήλιου και δείχνει ουσιαστικά ένα υποσύνολο ακραίου υπεριώδους φωτός το οποίο τονίζει το εξαιρετικά καυτό υλικό στις λάμψεις του Ηλίου και χρωματίζεται γαλαζοπράσινο.

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι ισχυρές εκρήξεις ενέργειας.

Οι εκλάμψεις και οι ηλιακές εκρήξεις μπορούν να επηρεάσουν τις ραδιοεπικοινωνίες, τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τα σήματα πλοήγησης και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα διαστημόπλοια και τους αστροναύτες.

Αυτή η λάμψη που φαίνεται στην φωτογραφία κατηγοριοποιείται ως μια έκρηξη X1.0.

Το X-class υποδηλώνει τις πιο έντονες εκρήξεις, ενώ ο αριθμός παρέχει περισσότερες πληροφορίες για τη δύναμή του.

Πηγή: nasa.gov

Για εμάς, που αποδειχτήκαμε αχάριστοι…

  

Του Φρίξου Παλαιολόγου

Τα γαλλικά αλλά και τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ γέμισαν εικόνες και αφιερώματα στον Λεόν Γκοτιέ, τον τελευταίο επιζήσαντα από τους Γάλλους στρατιώτες οι οποίοι συμμετείχαν στην επέμβαση στη Νορμανδία, που “έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών.

Ο τελευταίος της “μεγαλύτερης γενιάς” της ανθρωπότητας. Μεγαλύτερης και από τη “μεγαλύτερη”, όπως αποκλήθηκαν όσοι έζησαν και πολέμησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο κίνδυνος αποδείχτηκε μεγαλύτερος. Η νίκη επί του ναζισμού είχε ταυτοτικά χαρακτηριστικά για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Πόσα χρωστούμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Και πόσο αχάριστοι αποδειχτήκαμε, που δεν τιμήσαμε επαρκώς τη δική τους θυσία. Με το να γίνουμε καλύτεροι. 

ysterografa.gr