Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Παχαίνει η μπίρα; Ποια η θρεπτική αξία της μπύρας; Τι είναι η μαγιά; Πόσα είδη υπάρχουν; Υπάρχει μπιροκοιλιά;

 

του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr

Η μπίρα (γράφεται είναι με ι και όχι με υ) είναι ένα αλκοολούχο ποτό με περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα.

Η αλκοόλη καθώς και το διοξείδιο του άνθρακα προέρχονται από την φυσική διαδικασία της ζύμωσης. Ο ζύθος και η τέχνη της ζυθοποιίας είναι γνωστά στον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αναφέρεται ότι οι Σουμέριοι το 6000 π.Χ. είχαν αναπτύξει εμπόριο ζύθου. Επίσης από πάπυρους που σώζονται φαίνεται ότι οι Αιγύπτιοι περί το 4000 π.Χ. χρησιμοποιούσαν το κριθάρι, καθώς και άλλα δημητριακά για την παρασκευή ζύθου.

Μετά από πολλά χρόνια ο ζύθος έγινε πολύ γνωστός στη Βόρεια Ευρώπη και κυρίως στους Αγγλοσάξωνες και Τεύτονες οι οποίοι κατοικούσαν στη σημερινή Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία. Βέβαια, δεν είναι γνωστό πώς, πότε και από ποιους έμαθαν την τέχνη της ζυθοποιίας. .................

read more