Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Καναδάς: Μυστηριώδης νόσος του εγκεφάλου πλήττει νέους – Απαγόρευσαν σε επιστήμονα να την ερευνήσει

Καναδάς: Μυστηριώδης νόσος του εγκεφάλου πλήττει νέους – Απαγόρευσαν σε επιστήμονα να την ερευνήσει 

Κορυφαίος επιστήμονας στον Καναδά ισχυρίζεται ότι του έχουν απαγορεύσει να διερευνήσει μια μυστηριώδη ασθένεια που πλήττει τον εγκέφαλο.

Ο επιστήμονας μάλιστα, δήλωσε ότι φοβάται ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι που πάσχουν από την εγκεφαλική νόσο στον Καναδά, παρουσιάζουν ανεξήγητη νευρολογική εξασθένηση.

Οι ισχυρισμοί, που περιλαμβάνονται σε emails που διέρρευσαν σε συνάδελφό του και τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή του Guardian, προέκυψαν δύο χρόνια αφότου η ανατολική επαρχία New Brunswick του Καναδά, έκλεισε την έρευνά της για μια πιθανή «συρροή» περιπτώσεων.

«Το μόνο που θα πω είναι ότι κάτι πραγματικό συμβαίνει στο [New Brunswick] που δεν μπορεί απολύτως να εξηγηθεί από την προκατάληψη ή την προσωπική ατζέντα ενός μεμονωμένου νευρολόγου», έγραψε ο Michael Coulthart, ένας διακεκριμένος μικροβιολόγος. «Μερικές περιπτώσεις μπορεί να εξηγούνται καλύτερα από το τελευταίο, αλλά είναι απλά πάρα πολλές (τώρα πάνω από 200)».

Οι υγειονομικές αρχές του New Brunswick προειδοποίησαν το 2021 ότι περισσότεροι από 40 κάτοικοι έπασχαν από ένα πιθανό άγνωστο νευρολογικό σύνδρομο, με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της εκφυλιστικής εγκεφαλικής διαταραχής Creutzfeldt-Jakob. Τα συμπτώματα αυτά ήταν ποικίλα και δραματικά: ορισμένοι ασθενείς άρχισαν να έχουν έντονη σιελόρροια και άλλοι ένιωθαν σαν να σέρνονται έντομα στο δέρμα τους.

Ένα χρόνο αργότερα, ωστόσο, μια ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας που δημιουργήθηκε από την επαρχία διαπίστωσε ότι η ομάδα των ασθενών είχε πιθανότατα υποβληθεί σε λανθασμένη διάγνωση και έπασχε από γνωστές ασθένειες όπως ο καρκίνος και η άνοια.

Η επιτροπή και η κυβέρνηση του New Brunswick αμφισβήτησαν το έργο του νευρολόγου Alier Marrero, στον οποίο αρχικά παραπέμφθηκαν δεκάδες περιπτώσεις από σαστισμένους γιατρούς της περιοχής και στη συνέχεια εντόπισε περισσότερες περιπτώσεις. Ο γιατρός έχει γίνει έκτοτε σφοδρός συνήγορος των ασθενών που θεωρεί ότι έχουν παραμεληθεί.

Η τελική έκθεση της επιτροπής, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε ομάδα ανθρώπων που έπασχαν από ένα άγνωστο εγκεφαλικό σύνδρομο, σήμανε το τέλος της έρευνας.

Αλλά τα μηνύματα που διέρρευσαν διηγούνται μια εντελώς διαφορετική ιστορία και δείχνουν ότι κορυφαίου επιστήμονες της υπηρεσίας δημόσιας υγείας του Καναδά (PHAC) εξακολουθούν να ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αιτία – και τα εξουθενωτικά συμπτώματα – μιας φαινομενικά ανεξήγητης ασθένειας που πλήττει δυσανάλογα τους νεότερους ανθρώπους.

Σε μια ανταλλαγή mails τον Οκτώβριο του 2023 με ένα άλλο μέλος της PHAC, ο Coulthart, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της έρευνας του 2021 για την ασθένεια στο New Brunswick, δήλωσε ότι είχε «ουσιαστικά αποκοπεί» από κάθε ανάμειξη στο θέμα, προσθέτοντας ότι πίστευε ότι ο λόγος ήταν πολιτικός.

Αλλά στο email που διέρρευσε, έγραψε ότι πιστεύει ότι μια «περιβαλλοντική έκθεση – ή ένας συνδυασμός εκθέσεων – πυροδοτεί και/ή επιταχύνει μια ποικιλία νευροεκφυλιστικών συνδρόμων» με τους ανθρώπους να φαίνονται ευάλωτοι σε διάφορες παθήσεις που σχετίζονται με την αναδίπλωση των πρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον.

 «Πιστεύω ότι η αλήθεια θα επιβεβαιωθεί με τον καιρό, αλλά προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε … είναι να συνεχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες για τα περιστατικά που μας έρχονται ως ύποπτα για νόσο prion», έγραψε ο Coulthart.