Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Η… αυτοδυναμία της αποχής στις ευρωεκλογές, αποδυναμώνει τη διεθνή θέση της χώρας

  

Της Μαρίκας Λυσιάνθη 

Η κοινή αίσθηση των δημοσκόπων και των αναλυτών της εκλογικής συμπεριφοράς των Ελλήνων, που… σέβονται τον εαυτό τους και ανθίστανται στη γοητεία να μετατραπούν σε… χειροκροτητές, έχουν εξάγει συγκεκριμένα συμπεράσματα για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Σχεδόν παγιωμένα,

Η αποχή αναμένεται να φτάσει σε ιστορικά ύψη, να ξεπεράσει εκείνη των εθνικών εκλογών του 2023, που έφτασε στο 48%, και ενδεχομένως να αγγίξει το ψυχολογικό και ηθικό όριο του 60%, θυμίζοντας περισσότερο τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Αθήνα.

Με μια θηριώδη αποχή, η απονομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος είναι αυταπόδεικτη. Και, αν εντός συνόρων, οι επιπτώσεις δεν θα είναι τόσο άμεσες και τόσο δραματικές, αναφορικά με τη διεθνή θέση της χώρας τα δεδομένα είναι διαφορετικά.

Η εικόνα της σημερινής Ελλάδας, με την ιστορική παρακαταθήκη του μαιευτηρίου της Δημοκρατίας, να αδυνατεί να πείσει τους πολίτες να φτάσουν στην κάλπη, γκριζάρει το διεθνές αποτύπωμά μας.

Μια… αυτοδυναμία της αποχής θα αποδυναμώσει τη διεθνή θέση της χώρας. Τόσο σε επίπεδο εσωτερικών ισορροπιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στον ευρύτερο διεθνή περίγυρο.

ysterografa.gr