Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Πολωνία - Ολλανδία 1-2: Το... έσωσε στο φινάλε με Βέγκχορστ

Με γκολ του Βάουτ Βέγκχορστ στα τελευταία λεπτά η Ολλανδία απέφυγε την... γκέλα απέναντι στην Πολωνία, την οποία νίκησε με 2-1 για την πρεμιέρα του Δ' ομίλου του Euro 2024Ξεκίνησαν με νίκη οι Ολλανδοί στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γερμανίας, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του φαβορί απέναντι στους Πολωνούς. Οι παίκτες του Ρόναλντ Κούμαν πραγματοποίησαν μία πολύ καλή εμφάνιση γενικά, έχοντας ως μοναδικό ψεγάδι τα τελειώματά τους στις φάσεις, καθώς θα μπορούσαν να είχαν πετύχει περισσότερα γκολ και να

κλειδώσουν τη νίκη νωρίτερα. Ωστόσο, έκαναν το πρώτο βήμα για την πρόκριση στον 4ο όμιλο, όπου μαζί με την Γαλλία φαίνεται πως θα καταλάβουν τις πρώτες δύο θέσεις του γκρουπ.

Οι “οράνιε” ανέλαβαν από το ξεκίνημα της αναμέτρησης την πρωτοβουλία των κινήσεων στον αγωνιστικό χώρο, είχαν στην κατοχή τους την μπάλα και προσπάθησαν να απειλήσουν την αντίπαλη εστία. 

Κάπως έτσι, η πρώτη ευκαιρία για τους Ολλανδούς ήρθε μόλις στο 2ο λεπτό, με τον Χάκπο να δοκιμάζει το πόδι του από πλαγιά θέση και να στέλνει την μπάλα στην κλειστή γωνία του Σέσνι, ο οποίος έπεσε και έδιωξε σε κόρνερ. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι είχαν ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία στο 9′, όταν κυκλοφόρησαν ωραία την μπάλα και ο Ρέιντερς βρέθηκε σε θέση βολής στο ύψος του πέναλτι, αλλά αστόχησε. 

Κόντρα στη ροή του αγώνα, οι Πολωνοί ήταν αυτοί που άνοιξαν το σκορ. Ο Ζιελίνσκι εκτέλεσε κόρνερ από τα αριστερά, με τη μπάλα να φτάνει στο ύψος της μικρής περιοχής και ο Μπούκσα με γυριστή κεφαλιά νίκησε τον Φερμπρούχεν για να κάνει το 1-0 στο 16′. 

Οι Ολλανδοί πίεσαν άμεσα για την ισοφάριση και είχαν σπουδαία ευκαιρία με γυριστό σουτ του Φαν Ντάικ στο 20′, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ από τα δεξιά, όμως ο Σέσνι εκτοξεύτηκε, πραγματοποιώντας μία εντυπωσιακή επέμβαση. Δύο λεπτά αργότερα, ήταν η σειρά του Ντεπάι να απειλήσει, ωστόσο το σουτ που έκανε από καλό σημείο μέσα από την περιοχή, κατέληξε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Τελικά, οι “οράνιε” βρήκαν το γκολ στο 29′, με τον Χάκπο να σκοράρει με δυνατό σουτ εκτός περιοχής. Ο σκόρερ της Ολλανδίας έχασε μεγάλη ευκαιρία στο 42′, καθώς βρέθηκε στη μικρή περιοχή, αλλά το πλασέ του έφυγε ψηλά, ενώ στο 45’+2′ ο Ντεπάι δεν κατάφερε να δώσει προβάδισμα στη χώρα του, αφού το διαγώνιο σουτ που έκανε, πέρασε λίγο δίπλα από το δεξί δοκάρι του Σέσνι. Τίποτα δεν άλλαξε στην εικόνα του παιχνιδιού με την έναρξη του δευτέρου μέρους, αφού οι Ολλανδοί ήταν απόλυτα κυρίαρχοι στον αγωνιστικό χώρο, έχοντας την συντριπτική κατοχή της μπάλας, με αποτέλεσμα για αρκετή ώρα να πολιορκούν τα καρέ του Σέσνι και τους Πολωνούς να αμύνονται στα όρια της μεγάλης περιοχής. Πάντως, η πρώτη τους σημαντική ευκαιρία στο δεύτερο 45λεπτο προήλθε από μία αντεπίθεση. Ο Χάκπο έφυγε ταχύτατα στο ανοικτό γήπεδο, την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον Σίμονς, το πλασέ του οποίου πέρασε δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι. Η Πολωνία ανέβασε στροφές και στο 59′ είχε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία της, με τον Ζαλέφσκι να βγάζει ωραία σέντρα από τα αριστερά και τον Κίβιορ να υποδέχεται τη μπάλα εντός περιοχής, για να κάνει το πλασέ και να υποχρεώσει τον Φερμπρούχεν να κάνει δύσκολη επέμβαση στην αριστερή του γωνία. Οι Ολλανδοί συνέχισαν να πιέζουν, αλλά κάτι τους έλειπε στην τελική προσπάθεια. Ο Βέχορστ αποδείχθηκε χρυσή αλλαγή για τον Κούμαν, με τον Ακέ να κάνει κάθετη πάσα στην καρδιά της άμυνας της Πολωνίας και τον υψηλόσωμο φορ να εκτελεί τον Σέσνι με άψογο πλασέ με το αριστερό για το 2-1 στο 83′. Οι παίκτες του Πρόμπιερζ ανέβηκαν στο φινάλε, ψάχνοντας την ισοφάριση. Έφθασαν κοντά στο να το πετύχουν στο 89′, με τον Φερμπρούχεν να πραγματοποιεί δύσκολη επέμβαση σε σουτ του Σφιντέρσκι και τον Πιοτρόφσκι να στέλνει τη μπάλα στην εξωτερική πλευρά των διχτύων στη συνέχεια.

Διαιτητής: Σοάρες Ντίας (Πορτογαλία)

ΠΟΛΩΝΙΑ (Μίχαλ Πρόμπιερζ): Σέζνι, Μπέντναρεκ, Σάλαμον (86’ Μπερεζίνσκι), Κίβιορ, Φρανκόφσκι, Ζιελίνσκι (77’ Πιοτρόφσκι), Ρόμαντσουκ (55’ Σλις), Ζαλέφσκι, Ουρμπάνσκι (55’ Σβιντέρσκι), Σ. Σιμάνσκι (46’ Μόντερ), Μπούκσα.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ (Ρόναλντ Κούμαν): Φερμπρούχεν, Ντάμφρις, Ντε Φράι, Φαν Ντάικ, Ακέ (87’ Φαν ντε Φεν), Σάουτεν, Ρέιντερς, Βίρμαν (62’ Βαϊνάλντουμ), Σίμονς (62’ Μάλεν), Χάκπο (81’ Φρίμπονγκ), Ντεπάι (81’ Βέγκχορστ).

 Το πρόγραμμα και η βαθμολογία του Δ’ Ομίλου:

Κυριακή 16 Ιουνίου

Πολωνία – Ολλανδία 1-2

Δευτέρα 17 Ιουνίου

22:00 Αυστρία – Γαλλία (ΕΡΤ1)

Παρασκευή 21 Ιουνίου

19:00 Πολωνία – Αυστρία (ΕΡΤ1)

22:00 Ολλανδία – Γαλλία (ΕΡΤ1)

Τρίτη 25 Ιουνίου

19:00 Ολλανδία – Αυστρία (ΕΡΤ3)

19:00 Γαλλία – Πολωνία (ΕΡΤ1)

1. Ολλανδία 3β. (2-1)

2. Γαλλία 0β. (0-0)

3. Αυστρία 0β. (0-0)

4. Πολωνία 0β. (1-2)

*Στην περίπτωση ισοβαθμίας, το 1ο κριτήριο που καθορίζει την τελική κατάταξη είναι οι αγώνες μεταξύ των ομάδων. Το 2ο κριτήριο είναι τα συνολικά τέρματα.