Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Βλάσης Τσιώτος: Είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε θύμα από τις ζημιές που προκαλεί η διάβρωση των ακτών



Είναι θέμα χρόνου και το έχω μεταφέρει παντού! Θα θρηνήσουμε θύμα από τις ζημιές που προκαλεί στην περιοχή μας η διάβρωση των ακτών” δήλωσε ο δήμαρχος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης Βλάσης Τσιώτος απαντώντας σε  ερώτημα της μείζονος  αντιπολίτευσης κατά την πρόσφατη ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ.  για τη  λογοδοσία της δημοτικής αρχής.

Το μέγεθος του προβλήματος είναι δυσανάλογο με τις δυνατότητες  της αυτοδιοίκησης ,και του  δήμου και Περιφέρειας που δρα κυρίως πυροσβεστικά χωρίς ωστόσο να μπορεί να θωρακίσει μια σπιθαμή γης.

Εδώ και 15 χρόνια ο δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης αντιμετωπίζει την σφοδρότητα του φαινομένου.

Είναι ένα πρόβλημα που δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να λύσει καμία δημοτική αρχή ούτε και καμία Περιφερειακή αρχή. Τρείς δημοτικές αρχές έχουν περάσει από τότε που εμφανίστηκε το πρόβλημα και  στο δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης.Δεν μπορεί κανείς να πιστέψει πως και οι τρεις δήμαρχοι, ο κ. Κλαδούχος, ο κ. Ανδρικόπουλος και εγώ, υπήρξαμε τόσο ανεπαρκείς που δεν μπορούμε να λύσουμε  ένα πρόβλημα που λύνεται. Δεν λύνεται!” είπε ο δήμαρχος.

15 χρόνια η θάλασσα κατατρώει τη στεριά καταστρέφοντας περιουσίες και δημόσιες υποδομές. Η κατάσταση σε ορισμένες περιπτώσεις περιγράφεται ως τραγική ,κυρίως στην περιοχή της Π.Ε.Ο. , στο Καμάρι, όπου σπίτια πέφτουν και ο δρόμος γεμάτο κρατήρες θυμίζει Σεραγεβο.

“Περιμένουμε όλοι την περίφημη  μελέτη που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Υποδομών από το 2017 και δεν έχει παραδοθεί ακόμα. Όταν αναλάβαμε το 2019 ανακαλύψαμε πως μέσα  στην μελέτη αυτή δεν υπήρχαν περιοχές του δήμου όπως το Μελίσσι, το Καμάρι και το Ξυλόκαστρο. Ξεσηκώσαμε τον κόσμο για να ξεκινήσει μια δεύτερη μελέτη Μέχρι να λυθεί όμως από το κεντρικό κράτος εμείς τι κάνουμε; Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τα Υπουργεία να δρούμε πυροσβεστικά σε κάθε έκτακτη ανάγκη” είπε ο δήμαρχος.

Οι παρεμβάσεις δήμου και Περιφέρειας αφορούν την άμεση προστασία των περιουσιών και των δημόσιων υποδομών, ξεκαθάρισε ο κ. Τσιώτος, εξηγώντας πως αυτό έγινε την προηγούμενη δημοτική περίοδο στα Μαύρα Λιθάρια, σε ένα κομμάτι της οδού Αριστοναυτών, στη Λυκοποριά, όταν είχε πέσει το πεζοδρόμιο δίπλα στο Τουριστικό του Ξυλοκάστρου, στο Μελίσσι. Έργα προϋπολογισμού πάνω από 2 εκατ. 300χιλ εύρω. Όταν λυνόταν ένα πρόβλημα γεννιόταν ένα άλλο. 

“Πρέπει να συνεργαστούν και οι δημότες όμως” είπε ο δήμαρχος προσθέτοντας πως “Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι όνειρα περί προβόλων κάθετων, οριζόντιων, υποθαλάσσιων, υπερθαλάσσιων δεν υπάρχουν.”

Κατά την τοποθέτησή του ο δήμαρχος  ανακοίνωσε πως μαζί με τον υφυπουργό Χρίστο Δήμα και τον Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχό συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαθανάση. “Περιμένουμε μια χρηματοδότηση 1,5 εκατ. η οποία όπως αντιλαμβάνεστε δεν λύνει το πρόβλημα.

Ο δήμαρχος ομολόγησε πως “Όλοι έχουν καλές προθέσεις, αλλά εμείς έχουμε όμως ανάγκη από αποτελέσματα χθες.” για να καταλήξει με την σιβυλλική φράση:

” Αυτά τα αποτελέσματα πολύ σύντομα θα τα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο. Θεσμικό ή άλλο”    

Τζ. Σουκ./ jennysworld.gr