Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Τρίπολη: Απολογισμός του απερχόμενου Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα – “Να μην είναι εντολοδόχος ο Δημήτρης Πτωχός”

Εύχομαι επιτυχία στον Δημήτρη Πτωχό. Αυτή εξαρτάται απ’ την απεξάρτησή του απ’ το γραφείο και απ’ τον συγκεκριμένο χώρο. Να μην είναι εντολοδόχος. Aλοίμονο αν η Περιφέρεια Πελοποννήσου γίνει γραφείο προώθησης συγκεκριμένων βουλευτών. Εγώ, είμαι ανεξάρτητος στην συμπεριφορά μου ως αυτοδιοικητικός. Και για αυτό δεν πέρασα εύκολα όλα αυτά τα χρόνια της θητείας μου ως περιφερειάρχης Πελοποννήσου“. Αυτό δήλωσε απ’ την Τρίπολη και απ’ την τελευταία του συνέντευξη Τύπου, ο απερχόμενος περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, κάνοντας τον απολογισμό του έργου του.

Είχα προβλήματα εδώ. Ίσως και εγώ να έκανα λάθη. Ξέσπασε θύελλα όταν μίλησα για να γίνει το Παναρκαδικό νοσοκομείο, νοσοκομείο αναφοράς στην εποχή της πανδημίας. Προβλήματα υπήρξαν και με τα όσα υποστήριξα για τα ενεργειακά, αλλά και με το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας. Το ίδιο συνέβη και με τις επενδύσεις ΑΠΕ, όταν εγώ ζητούσα χωροταξικό σχεδιασμό και ήμουν μαζί με τις θέσεις των τοπικών κοινωνιών. Έγιναν προσπάθειες διάσπασης στην ομάδα μου. Όλοι, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, στάθηκαν δίπλα μου. Εγώ δεν έχω σχέση με πατριδοκαπηλία, με εθνολαικισμό, με ρουσφέτια, με πελατειακές σχέσεις, με προωθήσεις ατομικών συμφερόντων που μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω. Η πίεση που δέχτηκε ήταν μεγάλη“, είπε ο Παναγιώτης Νίκας, ενω επανέλαβε αυτά που είχε πει το καλοκαίρι πριν τις εκλογές, όταν και είχε μιλήσει για σύστημα Σαμαρά και Πολιτικής Άνοιξης, που λειτουργεί ως οργανισμός με υβριδικό τρόπο.

Μιλώντας για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου για τα επόμενα χρόνια, ο Παναγιώτης Νίκας, δήλωσε τα πιο κάτω: ” Η συνολική αντιμετώπιση της διάβρωσης του Κορινθιακού Κόλπου και όλων των υπόλοιπων παραθαλάσσιων περιοχών, είναι η πρώτη προτεραιότητα. Η δεύτερη είναι η λειτουργία του τρένου των αρχαιολογικών περιοχών. Η τρίτη είναι η ανάπτυξη των οριζόντιων, οδικών αξόνων της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Επίσης, στην ενέργεια, θα πρέπει να προχωρήσουν οι επενδύσεις ΑΠΕ, με χωροταξικό σχεδιασμό, να προχωρήσει το υδρογόνο που η Περιφέρεια έχει επιλεγεί ως πιλότος, να ολοκληρωθούν οι μεγάλες παρεμβάσεις στο νερό, στην άρδευση και στα φράγματα, να μεριμνήσουμε ζωηρά στο κομμάτι του πολιτισμού, του τουρισμού, του αθλητισμού και να προχωρήσει γρήγορα το χωροταξικό της Μεγαλόπολης για να ξεκινήσουν οι επενδύσεις και οι λοιπές υποδομές στο πλαίσιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης“.

Νωρίτερα, ο απερχόμενος περιφερειάρχης, στάθηκε και στα έργα που έγιναν, σ’ αυτά που εξελίσσονται, αλλά και σε αυτά που έχουν δρομολογηθεί ή έχουν σχεδιαστεί. Μίλησε για το μεγάλο έργο της ΣΔΙΤ απορριμμάτων, για τους αναδασμούς, για τις νέες καλλιέργειες, για τα θέματα πρόνοιας, υγείας, Πολιτικής Προστασίας, πολιτισμού και αθλητισμού.

Στάθηκε στην οδική σύνδεση της Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο Α7, στην ΣΔΙΤ της μαρίνας Ναυπλίου, στο τρένο, στο δρόμο του Άστρους Κυνουρίας, στη γέφυρα των Δολιανών, στη Σχολή του ΕΑΠ, σε Ελληνικό και Μεγαλόπολη, στους πέντε οδικούς κόμβους της Κορινθίας, στο δρόμο των Τρικάλων Κορινθίας, στα έργα του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου Κορινθίας, στα έργα πολιτισμού σε Μυστρά, Μονεμβασία, στις γέφυρες της Λακωνίας, στους δρόμους της Μεσσηνίας.

Αναφερόμενος στα οικονομικά της Περιφέρειας, ο Παναγιώτης Νίκας, τόνισε τα εξής: “Ελεγχόμαστε διεξοδικά απ’ όλους τους φορείς του κράτους. Έχουμε 60 εκατ. ευρώ ταμειακό υπόλοιπο, ενώ έχουμε και ένα ποσό γύρω στα 10 εκατ. ευρώ στο Περιφερειακό Ταμείο. Τα οικονομικά μας σε νομικά πρόσωπα και οργανισμούς είναι εντάξει. Πάντως, σ’ εμένα, απ’ τη νέα περιφερειακή αρχή δεν ήρθε κανένας να μου ζητήσει ενημέρωση“.

Ο Παναγιώτης Νίκας, στάθηκε και στο θέμα του θεσμού της Περιφέρειας. Δήλωσε τα εξής: “Τελικά, πόσο είναι θεσμός του κράτους και πόσο της Αυτοδιοίκησης; Η Περιφέρεια χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό. Χρειάζονται και θεσμικές παρεμβάσεις. Πρέπει να λειτουργεί η Περιφέρεια ενιαία. Πρέπει να σπάσει ο τοπικισμός. Η Τρίπολη είναι και πρέπει να είναι η πρωτεύουσα της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Τα Κύθηρα και η βόρεια Αργολίδα μπορούν να ενσωματωθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει ενιαίος χώρος η Πελοπόννησος.

Κλείνοντας τον απολογισμό του, ο Παναγιώτης Νίκας, ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, όλους τους εργαζόμενους της Περιφέρειας, όλους τους πολίτες αυτής, αλλά και τους δημοσιογράφους για την συνεργασία που είχε όλα αυτά τα χρόνια. Στο τέλος, μοίρασε και συμβολικά δώρα στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, με αφορμή το τέλος της θητείας του και της παρουσίας του στην Τρίπολη και στην έδρα της Περιφέρειας.