Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Προκριματικά Euro 2024: Οι 21 ομάδες που προκρίθηκαν

 Προκριματικά Euro 2024: Οι 21 ομάδες που προκρίθηκαν 

Το φινάλε των προκριματικών στο Euro 2024 είναι γεγονός, με τις 21 από τις 24 ομάδες που θα βρεθούν στα τελικά της διοργάνωσης να είναι γνωστές. Τρία εισιτήρια έχουν απομείνει, τα οποία θα δοθούν μέσα από τους αγώνες των play offs.

Ο κύκλος των προκριματικών το EURO 2024 ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης (21/11) με την Κροατία να γίνεται η 21η ομάδα που εξασφάλισε απευθείας το «εισιτήριο» για την τελική φάση καθώς νίκησε την Αρμενία με 1-0 στο «Stadion Maksimir» του Ζάγκρεμπ και κατέκτησε τη 2η θέση στον 4ο όμιλο, μπροστά απ’ την Ουαλία που την ίδια ώρα έμεινε στο 1-1 με την Τουρκία στο Κάρντιφ και τερμάτισε 3η.

Οι Κροάτες ήταν πολύ αγχωμένοι, ωστόσο, βρήκαν τη… λύση δύο λεπτά πριν το ημίχρονο χάρις στο γκολ του Μπούντιμιρ απ’ την ασίστ του Σόσα κι εν συνεχεία διαχειρίστηκαν με ηρεμία το προβάδισμά τους, χάνοντας κι ορισμένες ακόμη ευκαιρίες για να φτάσουν σε μία πιο άνετη επικράτηση.

Στο Κάρντιφ, η Ουαλία έζησε το… όνειρο για 43 λεπτά. Μέχρι δηλαδή να βάλει το γκολ η Κροατία απέναντι στην Αρμενία. Το τέρμα του Γουίλιαμς στο 7′ τους έβαλε μπροστά στο σκορ όμως η σκληροτράχηλη κι εξαιρετική σε όλη την προκριματική σειρά Τουρκία, πήρε το βαθμό της ισοπαλίας στο 70′ με το εύστοχο πέναλτι του Γιαζίτσι.

 Στο Βουκουρέστι συανταντήθηκαν οι δύο αήττητες ομάδες του 9ου ομίλου που είχαν ήδη εξασφαλίσει την παρουσία τους στην τελική φάση, όμως η Ρουμανία με ένα κοντινό πλασέ του Άλιμπεκ στο 50′ πήρε τη νίκη με 1-0 και κατέκτηση την πρωτιά στο γκρουπ.

Τα αποτελέσματα στα προκριματικά του Euro 2024

2ος όμιλος

Ελλάδα – Γαλλία 2-2

Γιβραλτάρ – Ολλανδία 0-6

 

4ος όμιλος

Κροατία-Αρμενία 1-0

Ουαλία-Τουρκία 1-1

 

9ος όμιλος

Ρουμανία-Ελβετία 1-0

Ανδόρα-Ισραήλ 0-2

Κόσοβο-Λευκορωσία 0-1

Απομένουν τρία εισιτήρια, τα οποία θα προκύψουν από τους αγώνες play offs, με την Εθνική Ελλάδoς να είναι μια από τις χώρες που θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στο Euro 2024.

Οι ομάδες που θα βρίσκονται στο Euro 2024 είναι οι εξής: 

Γερμανία (οικοδέσποινα), Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σκωτία, Τουρκία, Αυστρία, Αγγλία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Αλβανία, Δανία, Ρουμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Σερβία, Τσεχία, Σλοβενία, Ιταλία, Κροατία.