Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

Θα φωτιστεί και πάλι το ιστορικό κάστρο του Ακροκορίνθου

Θα φωτιστεί και πάλι το ιστορικό κάστρο του Ακροκορίνθου Θα φωτιστεί και πάλι το ιστορικό κάστρο του Ακροκορίνθου 

Προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης για την ωρίμανση των μελετών που έχουν να κάνουν με τον φωτισμό του κάστρου του Ακροκορίνθου, υπέγραψε η υπουργός Πολιτισμού – Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Ήδη στον ιστορικό αυτό βράχο, γίνονται διάφορα έργα διαμόρφωσης.

Η Υπουργός, είπε τα εξής, μεταξύ άλλων: “Στόχος αυτής της συνολικής παρέμβασης είναι να προστατέψουμε και να αναδείξουμε αυτό το σημαντικό μνημείο, αλλά παράλληλα, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την βελτίωση της επισκεψιμότητάς του και την ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή.

Ο παλαιότερος φωτισμός του Κάστρου καταστράφηκε από ανθρώπινη, δυστυχώς, παρέμβαση. Όμως

μνημεία δεσπόζοντα πρέπει να φωτίζονται – με απόλυτο σεβασμό στην βιοποικιλότητα της περιοχής – καθώς έτσι δημιουργούν ένα ιδιαίτερο πολιτιστικό περιβάλλον και τις βραδινές ώρες.

Μετά την Μονεμβασιά ο φωτισμός της οποίας προχωρεί πάλι μέσω Προγραμματικής μας Σύμβασης με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σειρά πήρε το Κάστρο Ακροκορίνθου. Ακολουθούν και άλλα”. 

Ο Παναγιώτης Νίκας τόνισε, ότι “για τον Ακροκόρινθο προχωράνε οι διαδικασίες για να γίνει ένας σωστός φωτισμός, σε συνεργασία με την Ελευθερία Ντεκώ, της οποίας είναι γνωστό το έργο και τα επιτεύγματά της στα μνημεία της Ακρόπολης. Με πρώτη τη Μονεμβάσια, για τον φωτισμό της οποίας έχουμε ήδη υπογράψει την αντίστοιχη προγραμματική σύμβαση, ακολούθησε ο Ακροκόρινθος, όπως θα ακολουθήσουν και άλλες περιοχές”.

Η σύμβαση, για το κάστρο του Ακροκορίνθου, έχει προυπολογισμό 240.000 ευρώ. Προβλέπει διαμορφώσεις για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, ολοκλήρωση των διαδρομών περιήγησης, αντιμετώπιση προβλημάτων από την πτώση βράχων, παρεμβάσεις στερέωσης, αξιοποίηση χώρων του Κάστρου και δημιουργία ψηφιακής περιήγησης.

θυμίζουμε, ότι το έργο του φωτισμού του κάστρου της Μονεμβασίας, είναι σε εξέλιξη. Έχει προυπολογισμό, περίπου 1 εκατ. ευρώ.