Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου


Η περαιτέρω ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου, οι εξελίξεις στο εθνικό θέμα της Κύπρου υπό το πρίσμα και της πρόσφατης ελληνογαλλικής συμφωνίας, αλλά και θέματα που θα συζητηθούν στην επικείμενη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, κυριάρχησαν στις συζητήσεις μεταξύ του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κυρίου Κωνσταντίνου Τασούλα, και της Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κυρίας Αννίτα Δημητρίου, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:  

Κ. Τασούλας: «Το εθνικό θέμα της Κύπρου βρίσκεται σε μια από τις δυσκολότερες καμπές του. Η τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Παρά ταύτα, η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου, ο συντονισμός, τον οποίο υπηρετεί και η εδώ παρουσία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι από τα όπλα με τα οποία αντιμετωπίζουμε αυτή την επιδείνωση της συμπεριφοράς της Τουρκίας και την άρνησή της να προσέλθει στον διάλογο, παρά τις επανειλημμένες και επίσημες εκκλήσεις του ΟΗΕ. Είναι βέβαιο ότι η απάντησή μας σε όλη αυτήν την παραβατικότητα, σε όλες αυτές τις προκλήσεις, σε όλη αυτή την επιθετικότητα έχει να κάνει και με την πρόσφατη μείζονα γεωπολιτική αλλαγή στην ευρύτερη περιοχή μας, χάρη στην ιστορική συμφωνία Ελλάδος-Γαλλίας. Και η ενδυνάμωση αυτής της στρατηγικής σχέσης  Ελλάδος-Γαλλίας δεν είναι αδιάφορη, ούτε για τα ευρύτερα συμφέροντα της Ευρώπης, αλλά ούτε και για τον δίκαιο αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η χώρα μας νοιάζεται για κάτι το οποίο εκ πρώτης όψεως φαντάζει δισεπίλυτο, αλλά είναι το κλειδί για την ειρηνική διαβίωση όλων των λαών. Νοιάζεται ώστε το μέγεθος του δικαίου, να μετατραπεί και σε δύναμη δικαίου. Ως τώρα, στις διεθνείς σχέσεις το μέγεθος του δικαίου αδυνατούσε να υλοποιηθεί, αδυνατούσε όχι να εκφραστεί –γιατί εκφραζόταν στις ετήσιες συνελεύσεις του ΟΗΕ– αλλά αδυνατούσε να μετατραπεί σε πράξη και να μετουσιωθεί σε πολιτική. Είναι βέβαιο ότι όσο γίνεται γνωστό αυτό το δίκαιο, όσο πείθονται ολοένα και περισσότεροι γι’ αυτό και όσο ενισχύονται οι αμυντικές ικανότητες των χωρών μας, τόσο το μέγεθος του δικαίου πλησιάζει στο να μετατραπεί σε δύναμη δικαίου και να επικρατήσει.

Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα αντιμετωπίζει το αρραγές μέτωπο Ελλάδος και Κύπρου, αλλά αντιμετωπίζει και την κατανόηση και γνώση αυτού του σοβαρού προβλήματος, για την Ευρώπη πλέον και όχι μόνο για τις χώρες μας, που αντιπροσωπεύει η εξ ανατολών γειτονική χώρα. Και είμαι βέβαιος ότι με τις προσπάθειές μας, με το πείσμα μας, ναι με το πείσμα μας, γιατί κρατάει δεκαετίες αυτή η δοκιμασία, θα επικρατήσει τελικά το δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι αποφάσεις της Ε.Ε. και θα οδηγηθούμε σε μια λειτουργική λύση στην Κύπρο, σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς στρατεύματα κατοχής, όπου θα επικρατεί ισότητα, θα επικρατεί το κοινοτικό κεκτημένο και θα μπορεί η Κύπρος με μία ιθαγένεια, με μία κυριαρχία και με μία διεθνή προσωπικότητα, να ατενίσει και ν’ αντιμετωπίσει γόνιμα το μέλλον.»

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου στην αντιφώνησή της ανέφερε μεταξύ άλλων:

Α. Δημητρίου: «Η Κύπρος και Η Ελλάδα έχουν κοινή ιστορία στα βάθη των αιώνων και είναι γι’ αυτό που η σύμπνοια και η συνεργασία είναι πέρα για πέρα αναμενόμενη, αλλά και επιβεβλημένη. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και ό,τι περνάει από το χέρι μας στον ρόλο και στην αποστολή μας, για να μπορέσουμε, ακριβώς, να υπηρετήσουμε το δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, για να διασφαλίσουμε το μέλλον το οποίο αξίζει για εμάς και τα παιδιά μας. Στο μέλλον αυτό, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές παράνομες ενέργειες ή ενέργειες τακτικισμού από οποιοδήποτε τρίτο κράτος. Θα πρέπει να προτάξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ίσες ευκαιρίες. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά το ζήτημα το οποίο συζητήσαμε και έχει να κάνει με την περιβαλλοντική κρίση.

Άρα οι προκλήσεις είναι πολλές, είναι κοινές και γι’ αυτό επιβάλλεται πέρα για πέρα μια συνεργασία που θα μπορέσει να επιφέρει ουσιαστικά και άμεσα αποτελέσματα για να μπορέσουμε, ακριβώς, να κερδίσουμε και την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά και για να μπορέσουν οι θεσμοί να επιτελέσουν στο έπακρο τον ρόλο, την αρμοδιότητα και την αποστολή τους.»

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ξεναγήθηκε, παρουσία του κ. Τασούλα, στην Έκθεση της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Αύριο, πριν από την αναχώρησή της, θα επισκεφθεί την Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης ΠΥΛΗ/PORTALS στο κτήριο της Βουλής του πρώην δημόσιου καπνεργοστασίου, στην οδό Λένορμαν.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα, ως προσκεκλημένη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, η κυρία Δημητρίου έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, αρχηγούς και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, στελέχη του Κοινοβουλίου και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.

·        

Δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα και της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρουκ. Αννίτας Δημητρίου

 

Βουλή των Ελλήνων

Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021

 

Κ. Τασούλας: «Είναιμεγάλη η χαρά και η τιμή,για μένα και τους συνεργάτες μου, αλλά και για όλες τις πτέρυγες της Βουλής, να υποδεχόμαστε σήμερα εδώ, στην Αθήνα, στο Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων, τη νέα Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, την κυρία Αννίτα Δημητρίουό. Η χαρά και η τιμή δεν είναι τυπική ούτε πηγάζει από το πρωτόκολλο. Πηγάζει από την ουσία των σχέσεων των δύο χωρών, από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αυτών των σχέσεων, οι οποίες έχουν σφυρηλατηθεί στο αμόνι των εθνικών διεκδικήσεων, των δημοκρατικών κατακτήσεων και των ευρωπαϊκών κοινών προοπτικών.

Η κυρία Δημητρίου ήρθε στην Ελλάδα ‘‘με τη χαρά της αφθαρσίας μεσ’στα μάτια’’, όπως λέει ο ποιητής, και αντικρύζει ως νέα Πρόεδρος, ίσως η νεότερη Πρόεδρος Κοινοβουλίου στην Ευρώπη, τις προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων των δύο Κοινοβουλίων, με βάσιμη αισιοδοξία, στην οποία εμείς ανταποκρινόμαστε.

Το εθνικό θέμα της Κύπρου βρίσκεται σε μια από τις δυσκολότερες καμπές του. Η τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Παρά ταύτα, η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου, ο συντονισμός, τον οποίο υπηρετεί και η εδώ παρουσία της, είναι από τα όπλα με τα οποία αντιμετωπίζουμε αυτή την επιδείνωση της συμπεριφοράς της Τουρκίας και την άρνησή της να προσέλθει στον διάλογο, παρά τις επανειλημμένες και επίσημες εκκλήσεις του ΟΗΕ. Είναι βέβαιο ότι η απάντησή μας σε όλη αυτήν την παραβατικότητα, σε όλες αυτές τις προκλήσεις, σε όλη αυτή την επιθετικότητα έχει να κάνει και με την πρόσφατη μείζονα γεωπολιτική αλλαγή στην ευρύτερη περιοχή μας, χάρη στην ιστορική συμφωνία Ελλάδος-Γαλλίας. Και η ενδυνάμωση αυτής της στρατηγικής σχέσης  Ελλάδος-Γαλλίας δεν είναι αδιάφορη, ούτε για τα ευρύτερα συμφέροντα της Ευρώπης, αλλά ούτε και για τον δίκαιο αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η χώρα μας νοιάζεται για κάτι το οποίο εκ πρώτης όψεως φαντάζει δισεπίλυτο, αλλά είναι το κλειδί για την ειρηνική διαβίωση όλων των λαών. Νοιάζεται ώστε το μέγεθος του δικαίου, να μετατραπεί και σε δύναμη δικαίου. Ως τώρα, στις διεθνείς σχέσεις το μέγεθος του δικαίου αδυνατούσε να υλοποιηθεί, αδυνατούσε όχι να εκφραστεί –γιατί εκφραζόταν στις ετήσιες συνελεύσεις του ΟΗΕ– αλλά αδυνατούσε να μετατραπεί σε πράξη και να μετουσιωθεί σε πολιτική. Είναι βέβαιο ότι όσο γίνεται γνωστό αυτό το δίκαιο, όσο πείθονται ολοένα και περισσότεροι γι’ αυτό και όσο ενισχύονται οι αμυντικές ικανότητες των χωρών μας, τόσο το μέγεθος του δικαίου πλησιάζει στο να μετατραπεί σε δύναμη δικαίου και να επικρατήσει.

Χαιρετίζω λοιπόν την παρουσία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου στην Αθήνα, στην Ελλάδα, στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Κάναμε μια πολύ γόνιμη ανταλλαγή απόψεων για θέματα τα οποία αφορούν, όπως είπα, την περαιτέρω ενίσχυση της Κοινοβουλευτικής Διπλωματίας, και ανάμεσά μας αλλά και από κοινού, έναντι ευρωπαϊκού αλλά και ευρύτερου επιπέδου.

Η κυρία Δημητρίου σε λίγες μέρες, στη Σύνοδο των Προέδρων Κοινοβουλίων κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που γίνεται στην Αθήνα 21 και 21 Οκτωβρίου, είναι μία εκ των κεντρικών ομιλητών στην ενότητα‘‘Το μέλλον της Ευρώπης’’, ένα θέμα που η ίδια πρότεινε κι έγινε δεκτό να συμπεριληφθεί στα ελάχιστα θέματα αυτής της Συνόδου.

Είμαι βέβαιος πως χάρη στους αγώνες μας, χάρη στον συντονισμό μας, χάρη στις νέες πρωτοβουλίες μας και τη συνεργασία μας, το μέλλον της Ευρώπης δεν θα είναι μόνο πιο παραγωγικό στον τομέα της οικονομίας, αλλά θα είναι επίσης πιο παραγωγικό και θα έχει μεγαλύτερη απήχηση και στον τομέα της επικράτησης του διεθνούς δικαίου, της ειρήνευσης στην περιοχή και της επιβολής σχέσεων καλής γειτονίας προς κάθε κατεύθυνση.

Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα αντιμετωπίζει το αρραγές μέτωπο Ελλάδος και Κύπρου, αλλά αντιμετωπίζει και την κατανόηση και γνώση αυτού του σοβαρού προβλήματος, για την Ευρώπη πλέον και όχι μόνο για τις χώρες μας, που αντιπροσωπεύει η εξ ανατολών γειτονική χώρα. Και είμαι βέβαιος ότι με τις προσπάθειές μας, με το πείσμα μας, ναι με το πείσμα μας, γιατί κρατάει δεκαετίες αυτή η δοκιμασία, θα επικρατήσει τελικά το δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι αποφάσεις της Ε.Ε.και θα οδηγηθούμε σε μια λειτουργική λύση στην Κύπρο, σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς στρατεύματα κατοχής, όπου θα επικρατεί ισότητα, θα επικρατεί το κοινοτικό κεκτημένο και θα μπορεί η Κύπρος με μία ιθαγένεια, με μία κυριαρχία και με μία διεθνή προσωπικότητα, να ατενίσει και ν’ αντιμετωπίσει γόνιμα το μέλλον.

Και πάλι σας καλωσορίζω, κυρία Πρόεδρε.»

                                                      

Α. Δημητρίου: «Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε για την πρόσκληση να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στη Βουλή των Ελλήνων. Ευχαριστώ εσάς προσωπικά, έναν άνθρωπο που έτυχε να γνωρίσω πριν 3-4 χρόνια, και θα μου επιτρέψετε να πω, που εκτιμώ βαθύτατα τις γνώσεις του, αλλά και την ουσιαστική συμβολή του για να μπορέσουμε πραγματικά να ενισχύσουμε την κοινοβουλευτική διπλωματία. Να ενισχύσουμε τους αδελφικούς δεσμούς φιλίας που υπάρχουν μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, για όλα αυτά τα οποία έχουμε να κάνουμε κι έχουμε να διαχειριστούμε.

Ο σκοπός της παρουσίας μας, μαζί με την ομάδα μου, πέραν από συμβολικός είναι και ουσιαστικός, για να δούμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία, είτε μεταξύ των Επιτροπών είτε προσωπικά είτε στις κοινοβουλευτικές δράσεις και στους Οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε.

Η Κύπρος και Η Ελλάδα έχουν κοινή ιστορία στα βάθη των αιώνων και είναι γι’ αυτό που η σύμπνοια και η συνεργασία είναι πέρα για πέρα αναμενόμενη, αλλά και επιβεβλημένη. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και ό,τι περνάει από το χέρι μας στον ρόλο και στην αποστολή μας, για να μπορέσουμε, ακριβώς, να υπηρετήσουμε το δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, για να διασφαλίσουμε το μέλλον το οποίο αξίζει για εμάς και τα παιδιά μας. Στο μέλλον αυτό, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές παράνομες ενέργειες ή ενέργειες τακτικισμού από οποιοδήποτε τρίτο κράτος. Θα πρέπει να προτάξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ίσες ευκαιρίες. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά το ζήτημα το οποίο συζητήσαμε και έχει να κάνει με την περιβαλλοντική κρίση.

Άρα οι προκλήσεις είναι πολλές, είναι κοινές και γι’ αυτό επιβάλλεται πέρα για πέρα μια συνεργασία που θα μπορέσει να επιφέρει ουσιαστικά και άμεσα αποτελέσματα για να μπορέσουμε, ακριβώς, να κερδίσουμε και την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά και για να μπορέσουν οι θεσμοί να επιτελέσουν στο έπακρο τον ρόλο, την αρμοδιότητα και την αποστολή τους.

Σας ευχαριστώ ξανά από καρδιάς που μας δεχθήκατε σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων. Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία, για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων –των ήδη άριστων και αδελφικών σχέσεων– και θα μου επιτρέψετε κλείνοντας να μεταφέρω τα αισθήματα ευγνωμοσύνης αλλά και αδελφοσύνης του κυπριακού λαού, ο οποίος πάντα βρίσκεται εδώ, δίπλα στην Ελλάδα, όπως και η Ελλάδα δίπλα στην Κύπρο.»

 

Κ. Τασούλας: Εν όψει της ξενάγησης που θα κάνουμε τώρα στην Έκθεση της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, επιτρέψτε μου να σας προσφέρω τον κατάλογο αυτής της Έκθεσης, όπου ξεδιπλώνεται όλη η προεπαναστατική αλλά και η επαναστατική προσπάθεια της Ελλάδος να γίνει κράτος, πριν από δύο αιώνες. Κι είναι συγκινητικό να τονίσει κανείς, με αυτή την ευκαιρία, ότι και η Κύπρος το 1821 πλήρωσε φόρο αίματος για τη συμμετοχή της και τη βοήθειά της προς την Ελληνική Επανάσταση. Είναι ενδιαφέρουσα σύμπτωση ότι ένας από τους απόστολους της Φιλικής Εταιρείας που έσπειραν στην Κύπρο την ανάγκη για ξεσηκωμό κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας –και στοίχισε αυτή η συμπαράσταση, ξεκληρίστηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και πολλοί δεσποτάδες και πολύς κόσμος από την Οθωμανική Αυτοκρατορία– ένας λοιπόν από τους απόστολους της Φιλικής Εταιρείας ήταν και ο Δημήτριος Ίπατρος, καταγόμενος εκ Μετσόβου, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο και κήρυξε το μήνυμα της Φιλικής Εταιρείας, έναντι του οποίου εσείς ανταποκριθήκατε με μεγάλο κόστος.

Και πάλι, σας ευχαριστώ για όλα.»

 

Α. Δημητρίου: «Εγώ σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, και χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ σε μια τόσο ιστορική συγκυρία, γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, και σας ευχαριστώ γι’ αυτή την τόσο σημαντική παρακαταθήκη που μου δίνετε.»

 

Κ. Τασούλας: «Θέλω επίσης να ευχαριστήσω την κυρία Πρόεδρο που μετέχει στους κανόνες της ευγένειας, αλλά πολύ ουσιαστικά. Επισκέπτεται κοινωνικές δομές του τόπου μας και εκεί κάνει έμπρακτες χειρονομίες συμπαράστασης, οι οποίες δείχνουν ότι ακριβώς αυτό το νέο πνεύμα, το πρακτικότερο και ουσιαστικότερο, έρχεται και στη Βουλή της Κύπρου, αλλά και από τη Βουλή της Κύπρου στη δική μας Βουλή.»