Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021

Σκανδιναβικό σταυρόλεξο για την Εθνική – Η μάχη με τη Σουηδία και τα σενάρια πρόκρισης

 Προκριματικά Μουντιάλ: Έμεινε ζωντανή για πρόκριση η Ελλάδα νικώντας με 2-0 την Γεωργία

Με μεγάλο ψυχολογικό όπλο το τρομερό αήττητο σερί της σε επίσημα παιχνίδια, η εθνική ομάδα θα αντιμετωπίσει αύριο τη Σουηδία σε ένα ματς-τελικό για την κατάληψη μίας εκ των δύο πρώτων θέσεων του ομίλου για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα με την εκτός έδρας νίκη του επί της Γεωργίας συμπλήρωσε αισίως μία διετία αήττητο.

Η τελευταία ήττα που υπέστη ήταν στις 12 Οκτωβρίου 2019 με 2-0 από την Ιταλία για τα προκριματικά του περασμένου Euro. Εκτοτε η ομάδα του Τζον Φαν’τ Σιπ μετρά 8 νίκες και 6 ισοπαλίες σε 14 αναμετρήσεις σε Nations League και προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι μοναδικές ήττες τα τελευταία δύο χρόνια ήταν στα φιλικά παιχνίδια με Ελβετία (2-1) και Αυστρία (2-1).

Αναλύοντας τα σενάρια της πρόκρισης, είναι πασιφανές ότι αυτό που θα ανοίξει το δρόμο για το Κατάρ στην Εθνική είναι η νίκη επί των Σουηδών. Η Ελλάδα έχει εννιά βαθμούς σε πέντε αγώνες ενώ η Σουηδία επίσης σε πέντε ματς είναι στους 12. Η Ισπανία είναι στους 13 βαθμούς σε έξι αγώνες. Αν η Εθνική κερδίσει τη Σουηδία θα έχει πάει στους 12 βαθμούς, θα έχει βάλει φωτιά στον όμιλο, αλλά για να είναι δεύτερη θα πρέπει να έχει τον ίδιο ή καλύτερο συντελεστή τερμάτων από τη Σουηδία και την ίδια ή καλύτερη επιθετική συγκομιδή, καθώς αυτά είναι το πρώτο και το δεύτερο κριτήριο ισοβαθμίας. Αυτή τη στιγμή οι Σουηδοί είναι στο +7 έχοντας πετύχει 13 γκολ και η Ελλάδα στο +3 έχοντας σκοράρει 7 φορές.

Ενα πιο δύσκολο αλλά υπαρκτό σενάριο πρόκρισης είναι η Εθνική να προκριθεί ακόμη και με ήττα. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Αν η Ελλάδα χάσει στη Σουηδία αλλά κερδίσει την Ισπανία την 7η αγωνιστική στο ΟΑΚΑ, τότε θα είναι η Ισπανία στους 13 κι εμείς στους 12. Και την τελευταία αγωνιστική η Ελλάδα φιλοξενεί το Κόσοβο και η Ισπανία τη Σουηδία. Αν η Σουηδία πάρει το βαθμό και η Ελλάδα κερδίσει τότε θα έχουν μείνει εκτός οι «φούριας ρόχας». Τέλος, υπάρχει και το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει πρώτη στον όμιλό της και να περάσει απευθείας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Αυτό θα γίνει με τρεις νίκες στα εναπομείναντα τρία παιχνίδια με Σουηδία (εκτός), Ισπανία (εντός), Κόσοβο (εντός) και αρκετά γκολ.

Ο Φαν’τ Σιπ πάντως είναι αισιόδοξος ότι η Εθνική θα προκριθεί και το είπε ξεκάθαρα μετά το ματς με τη Γεωργία. Ο Ολλανδός τεχνικός στο ματς με τους Σουηδούς δεν θα έχει τον Τζαβέλλα, που πήρε την κίτρινη κάρτα, κάτι που φέρνει τον Σταφυλλίδη φαβορί για να πάρει τη θέση του και σήμερα θα ξεκαθαρίσει αν θα φέρει και αλλαγή στο σχηματισμό και εγκαταλειφθεί το 3-5-2 .

Ο Πέλκας πάντως, που μετά από έξι χρόνια με το εθνόσημο κατάφερε το Σάββατο να πετύχει το πρώτο του γκολ στην 21η του συμμετοχή, έχει βάλει υποψηφιότητα για την ενδεκάδα.

Από εκεί και πέρα, στον αυριανό αγώνα η Εθνική θα έχει και τη συμπαράσταση 1.500 Ελλήνων.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

                          Αγ.    Β.       ΤΕΡΜ.

1     Ισπανία        6      13         13-5

2     Σουηδία       5      12         10-3

3     Ελλάδα        5      9            7-4

4     Κόσοβο        6      4           3-12

5     Γεωργία       6      1           2-11