Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της Άλωσης – Απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς

 Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της Άλωσης – Απελευθέρωσης της Τριπολιτσάς 

Γνωστοποιήθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του δήμου της Τρίπολης, με αφορμή τους εορτασμούς για την Άλωση της Τριπολιτσάς.

Την Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2024, στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, θα λάβει χώρα στις 8.30 το βράδυ, εκδήλωση με τίτλο ”Ξύπνα, Η Ελλάδα κάνει νεύμα”, με αφορμή τα 200 χρόνια από το θάνατο του Λόρδου Βύρωνα. Πρόκειται για προβολή ταινίας και για μουσική συναυλία.v

Την Παρασκευή, 27 του μήνα, στις 7.30 το απόγευμα και πάλι στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο, θα διεξαχθεί η επετειακή εκδήλωση της ΙV Μεραρχίας Πεζικού ”Πελοπόννησος”. Θα μιλήσει ο καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου και διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Γιάννης Αντωνόπουλος, ενώ στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν παραδοσιακοί χοροί απ’ το παράρτημα Τρίπολης, του Λυκείου των Ελληνίδων. Η βραδιά θα κλείσει με μουσική συναυλία (επετειακά τραγούδια), απ’ την Στρατιωτική Μουσική.

Το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, στο ιστορικό Λιμποβίσι, στις 10.30 το πρωί, θα τελεστεί Δοξολογία και Επιμνημόσυνη Δέηση. Θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας απ’ την Σταματίνα Γκουζιούλη (πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πιανιωτών) και θα γίνει η κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Η εκδήλωση θα κλείσει με τέλεση παραδοσιακών χορών.

Την ίδια ημέρα, στις 8.30 το βράδυ, στην Πλατεία Άρεως της Τρίπολης, θα διεξαχθεί εκδήλωση με τίτλο ”Στην καρδιά του 21”. Το μουσικό σχήμα του Γιώργου Κωτσίνη και οι τραγουδιστές Παναγιώτης Αγγελακόπουλος και Κωνσταντίνα Πάτση, θα αποδώσουν τραγούδια της ελληνικής παράδοσης. Συμμετέχουν και τα χορευτικά συγκροτήματα του δήμου της Τρίπολης.

Την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου της Τρίπολης, στις 10.30, θα ξεκινήσει η Αρχιερατική Δοξολογία. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο καθηγητής Παύλος – Φώτης Δ. Σκαλτσογιάννης (διδάκτορας φιλοσοφίας).

Ακολούθως, στο μνημείο των Αρχιερέων και των Προκρίτων, στην πλατεία Άρεως, στις 11.30, θα τελεστεί Επιμνημόσυνη Δέηση και θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Η καθιερωμένη παρέλαση θα πραγματοποιηθεί επί της οδού Τάσου Σεχιώτη, στις 12 το μεσημέρι. Πρόκειται για μία μεγάλη επετειακή παρέλαση, με πολλές συμμετοχές. Μετά την παρέλαση, θα τελεστούν στην Πλατεία ΄Αρεως, παραδοσιακοί χοροί.

Στις 8 το βράδυ της Κυριακής, 29 του μήνα, στην Πλατεία Άρεως, θα γίνει η εκδήλωση με τίτλο ”Πρόσκληση σε Γιορτή”. Πρόκειται για μία μουσική παράσταση για τον εορτασμό της Άλωσης της Τριπολιτσάς. Μία παράσταση, ανάμεσα στη μουσική και το λόγο, για τον βίο και τον αγώνα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Μία εκδήλωση, με τραγούδι, μουσική, χορό, θέατρο, προβολές. Θα χωριστεί η βραδιά σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος θα υπάρξει αφήγηση και ιστορική αναδρομή και στο δεύτερο, θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι. Τη μουσική σύνθεση και τη διεύθυνση της ορχήστρας έχει ο Θοδωρής Λεμπέσης. ενώ τη σύλληψη, τη σκηνοθεσία και τα κείμενα έχει η Κωνσταντίνα Ψωμά. Θα τραγουδήσει ο Ζαχαρίας Καρούνης και θα αφηγηθεί ο Γιώργος Γεροντιδάκης. Συμμετέχουν χορωδιακά σχήματα, ορχήστρα οργάνων και η Θεατρική Ομάδα της Τρίπολης.

Οι εκδηλώσεις του δήμου Τρίπολης, θα ολοκληρωθούν, αργά το βράδυ της Κυριακής, με καύση πυροτεχνημάτων και με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Φιλαρμονική του δήμου της Τρίπολης.

Έκθεση ζωγραφιής

Το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου στη σκακιέρα, στα Κλωνατζίδικα της Τρίπολης, θα λάβει χώρα έκθεση ζωγραφικής με θέμα ”Η Απελευθέρωση της Τριπολιτσάς” απ’ τους Επιβάτες στο Τρένο του Πολιτισμού.

Η εν λόγω έκθεση, θα μεταφερθεί την Κυριακή, 29 του μήνα, στο Ψηφιακό Μουσείο της Τρίπολης, στην Πλατεία Πετρινού.

Η έκθεση και στους δύο χώρους, θα λειτουργήσει απ’ τις 6 το απόγευμα, μέχρι και τις 9.30 το βράδυ.