Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Euro 2024: Ουγγαρία – Ελβετία, Ισπανία - Κροατία και Ιταλία - Αλβανία οι σημερινές αναμετρήσεις

  Μετά την πρεμιέρα του Euro 2024 με τον αγώνα της διοργανώτριας Γερμανίας με την Σκωτία (5-1), το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό τουρνουά της Ευρώπης συνεχίζεται το Σάββατο (15/6) με τρεις αγώνες για την 1η αγωνιστική του 1ου και του 2ου ομίλου.                             
    

Στις 16:00, στο “RheinEnergieStadion” της Κολωνίας, η Ουγγαρία αντιμετωπίζει την Ελβετία 86 χρόνια μετά την πρώτη φορά που συναντήθηκαν αυτές οι ομάδες σε μια μεγάλη διοργάνωση. Οι Ούγγροι νίκησαν με 2-0 στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938, ωστόσο, στις πιο πρόσφατες αναμετρήσεις τους οι Ελβετοί ήταν νικητές στους έξι από τους τελευταίους εννέα αγώνες τους εναντίον της Ουγγαρίας, μολονότι οι Μαγυάροι ιστορικά έχουν στο σύνολο τον πρώτο λόγο με 30 νίκες σε 46 αγώνες.

«Δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε την Ουγγαρία. Είναι μία πραγματικά σπουδαία ομάδα, που δουλεύει πολύ σκληρά και συλλεκτικά. Έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ κι έχουν ορισμένους πολύ μεγάλους παίκτες. Θα είναι δύσκολο παιχνίδι και θα πρέπει να είμαστε πραγματικά σε πολύ καλή μέρα για να τους νικήσουμε», τόνισε για το ματς με τους Ούγγρους το αστέρι της Ελβετίας, Τζερντάν Σακίρι, ενώ απ’ την πλευρά του ο φορ των Μαγυάρων, Ρόλαντ Σαλάι πρόσθεσε: «Ασφαλώς και θέλουμε να νικήσουμε. Δεν είναι στη νοοτροπία μας η λογική πως μπορεί να μας ικανοποιήσει ακόμη και η ισοπαλία. Θέλουμε να παίξουμε καλά και να πάρουμε τους τρεις βαθμούς».

Οι Ούγγροι θα έχουν διαθέσιμο το μεγάλο τους αστέρι, Ντομινίκ Σομποζλάι, ο οποίος ξεπέρασε τον μυϊκό τραυματισμό του, αλλά παραμένουν αμφίβολοι οι Νέγκο και Στάιλς. Από την άλλη πλευρά, ο Στίβεν Τσούμπερ της ΑΕΚ πιθανότατα θα χάσει την πρεμιέρα των Ελβετών, ενώ οι Εμπολό και Ζακάρια θα είναι έτοιμοι για να αγωνιστούν.


Για το 2ο όμιλο του τουρνουά στις 19:00 η Ισπανία θα αντιμετωπίσει την Κροατία στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου.

Οι Ισπανοί θέλουν να πάνε… μακριά στη διοργάνωση, την οποία είχαν κατακτήσει δυο σερί φορές (2008 και 2012). Θυμίζουμε ότι το 2021 η «ρόχα» έφτασε μέχρι τα ημιτελικά και έχασε το «εισιτήριο» για τον τελικό του «Γουέμπλεϊ» στα πέναλτι από την Ιταλία (που σήκωσε το τρόπαιο). Από την άλλη, οι Κροάτες έχουν ένα ρόστερ με παλιούς σπουδαίους παίκτες και αρκετά νέα «αστέρια» και θα ήθελαν να ξεπεράσουν στη βαθμολογία του ομίλου μία εκ των Ισπανία ή Ιταλία, για να στείλουν μήνυμα προς τους ανταγωνιστές.

 Η τελευταία τους «μάχη» έγινε στον τελικό του Nations League, τον Ιούνιο του 2023. Το ματς έμεινε στο 0-0 σε κανονική διάρκεια και παράταση κι έτσι ο τίτλος κρίθηκε στα πέναλτι, με την «χρβάτσκα» να χάνει με 5-4 στα πέναλτι.

Στο Euro 2020 τέθηκαν αντιμέτωπες στα νοκ άουτ, με την «ρόχα» να επικρατεί στην παράταση.

Το άλλο ματς της 1ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου του Euro 2024 είναι το Ιταλία – Αλβανία (15.06.2024, 22:00). Οι δύο ομάδες έχουν συναντηθεί τέσσερις φορές και οι “ατζούρι” έχουν μόνο νίκες με γκολ 7-1.

Επιστρέφοντας σε τελική φάση Euro, αφού έκανε το ντεμπούτο της το 2016, η Αλβανία βρέθηκε στην κορυφή του προκριματικού ομίλου για μια μεγάλη διοργάνωση για πρώτη φορά στην ιστορία της.

«Το να πηγαίνεις στο τουρνουά ως υπερασπιστής του τίτλου σου, είναι πλεονέκτημα. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε αμέσως ότι πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν πρωταθλητές. Η Ιταλία μάς επέλεξε για να εκπροσωπήσουμε το έθνος μας», τόνισε ο Λουτσιάνο Σπαλέτι για την πρεμιέρα των “ατζούρι” το Σάββατο (15/6), ενώ ο τεχνικός της Αλβανίας, Σιλβίνιο πρόσθεσε απ’ την πλευρά του:

«Η προετοιμασία μας ήταν εξαιρετική και η διάθεση της ομάδας είναι υψηλή. Σεβόμαστε τους αντιπάλους μας, αλλά δεν φοβόμαστε κανέναν. Η φόρμα του Αρμάντο Μπρόγια μας δίνει προβάδισμα στην επίθεση, ενώ και η άμυνά μας έχει δείξει μεγάλη ανθεκτικότητα».

Οι έξι όμιλοι του Euro 2024

Γερμανία, Ουγγαρία, Σκωτία, Ελβετία

Ισπανία, Αλβανία, Κροατία, Ιταλία

Αγγλία, Δανία, Σλοβενία, Σερβία

Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Πολωνία

Βέλγιο, Ρουμανία, Σλοβακία, Ουκρανία

Πορτογαλία, Τουρκία, Τσεχία, Γεωργία

Κριτήρια ισοβαθμίας:

1) Βαθμοί στα μεταξύ τους

2) Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους

3) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους

4) Συνολική διαφορά τερμάτων

5) Καλύτερη επίθεση

6) Αν την τελευταία αγωνιστική τίθενται αντιμέτωπες οι ισόβαθμες ομάδες και δεν υπερτερεί

κάποια με βάση τα παραπάνω κριτήρια, τότε η κατάταξη θα κριθεί από διαδικασία πέναλτι, 

αν και εφόσον μετά την αναμέτρηση παραμένουν ισόβαθμες

7) Λιγότεροι βαθμοί ποινής

8) Υψηλότερη κατάταξη στην προκριματική φάση, εκτός αν ισοβαθμία αφορά τη διοργανώτρια 

Γερμανία, που τότε θα γίνει κλήρωση.

Το πρόγραμμα των μεταδόσεων

Σάββατο 15 Ιουνίου

16:00 Ουγγαρία – Ελβετία, ΕΡΤ1

19:00 Ισπανία – Κροατία, ΕΡΤ1

22:00 Ιταλία – Αλβανία, ΕΡΤ1