Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Να συγκληθεί άμεσα το ΠΕΣΥ με θέμα έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Ισθμό της Κορίνθου.

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εργαζόμενοι στις βιομηχανίες και στις επιχειρήσεις, μαθητές, κάτοικοι της περιοχής αναγκάζονται να κάνουν παράκαμψη ακόμα και 50 χιλιομέτρων!

Να ανοίξουν τώρα συνδέσεις παλιάς Εθνικής Οδού και του αυτοκινητόδρομου στο ύψος των διοδίων και στα δύο ρεύματα.

          Στη συνεδρίαση του Πε.Συ. της 12ης Ιούνη  η Περιφερειακή Αρχή αρνήθηκε  να συζητηθεί το σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους μόνιμους κατοίκους του Καλαμακίου και χιλιάδες εργαζόμενους στην Κορινθία με τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την κατεδάφιση της γέφυρας στον Ισθμό μετά το ατύχημα με το βυτιοφόρο.

          Η πλειοψηφία της ΝΔ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου συνεχίζει να υποβαθμίζει το Σώμα. Αρνούνται να ενημερώσουν υπεύθυνα το λαό της περιοχής για ένα πρόβλημα που είναι ο ορισμός του έκτακτου και επείγοντος, αρνούνται τη συζήτηση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και  την εξεύρεση λύσεων για ένα θέμα που θα απασχολεί και ταλαιπωρεί χιλιάδες κόσμου!

          Με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητες υπογραφές από τους σύμβουλους της μειοψηφίας που υποχρεώνει την Περιφερειακή Αρχή να συγκαλέσει άμεσα νέα συνεδρίαση με αυτό το θέμα που ταλαιπωρεί χιλιάδες εργαζόμενους.

          Η βυθιζόμενη γέφυρα στο Καλαμάκι που θα μπορούσε να αποτελέσει διέξοδο δεν έχει αποκατασταθεί, αφού υπολειτουργεί εδώ και χρόνια και τους τελευταίους μήνες έχει απομακρυνθεί για συντήρηση. Από δηλώσεις στελεχών της περιφέρειας και το  Δημάρχου Λουτρακίου σε τοπικά μέσα ενημέρωσης  ενημερωθήκαμε ότι η αποκατάσταση της βυθιζόμενης γέφυρας  θα αργήσει.

          Παράλληλα  δήλωσαν ότι μια λύση που συζητιέται και αφορά το άνοιγμα της Ολυμπίας Οδού στο ύψος των διοδίων της Κορίνθου δεν είναι αρμοδιότητα Δήμου – Περιφέρειας αλλά του Υπουργείου.

          Φαίνεται ότι όλοι συμφωνούν πως μοναδικό μέτρο που θα μπορούσε να ανακουφίσει άμεσα είναι η σύνδεση παλιάς Εθνικής Οδού και αυτοκινητόδρομου στο ύψος των διοδίων. Το να κρύβεται η περιφερειακή αρχή και  τα στελέχη της στα τοπικά ΜΜΕ  να επικαλούνται ζητήματα νομιμότητας ή μη αρμοδιότητας δεν την απαλλάσσει από τις ευθύνες της.

          Να πάψει να πλέκει το εγκώμιο  για την αποτελεσματικότητά της Ολυμπίας Οδού, να απαιτήσει άμεσα μέτρα μέχρι την αποκατάσταση της γέφυρας και μέχρι τότε να βρεθούν άμεσες λύσεις ανακούφισης όπως η σύνδεση στο ύψος των διοδίων χωρίς επιβάρυνση.

 

Ακολουθεί το κείμενο που προσυπέγραψαν 16 σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας

Άμεσα μέτρα αποκατάστασης της κυκλοφορίας στην περιοχή του Ισθμού Κορίνθου, μετά το ατύχημα με το βυτιοφόρο, την κατεδάφιση της γέφυρας και την τεράστια ταλαιπωρία που έχει προκαλέσει σε εργαζόμενους και κατοίκους των γύρω περιοχών.

Τεράστια είναι η ταλαιπωρία που υφίστανται κάτοικοι και εργαζόμενοι σε βιομηχανικές μονάδες της περιοχής του Ισθμού Κορίνθου από την κατεδάφιση της γέφυρας στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου μετά το ατύχημα και την φωτιά σε βυτιοφόρο.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι από τα γύρω εργοστάσια της περιοχής από το Καλαμάκι μέχρι τους Αγ. Θεοδώρους, όπως και οι κάτοικοι και μαθητές της ευρύτερης περιοχής, αναγκάζονται να κάνουν καθημερινά παράκαμψη δεκάδων χιλιομέτρων, προκειμένου να μετακινηθούν από και προς τις δουλειές τους, στα σπίτια και τα σχολεία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκτός από την πολύωρη ταλαιπωρία και την σχετική επικινδυνότητα, λόγω αυξημένης κίνησης, την οικονομική τους επιβάρυνση αφού είναι αναγκασμένοι να καλύπτουν οι ίδιοι  τα ήδη υπέρογκα έξοδα σε καύσιμα και το επιπλέον κόστος της μετακίνησης, χωρίς να έχουν μέχρι τώρα οποιαδήποτε μέριμνα  από την πλευρά του κράτους.

Σημαντικό ρόλο στην δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και αυξάνει την ταλαιπωρία, παίζει η βυθιζόμενη γέφυρα των Ισθμίων η οποία βρίσκεται εκτός λειτουργίας από τον Απρίλιο για σκοπούς συντήρησης. Είναι απαράδεκτο να μην έχουν τόσο διάστημα ολοκληρωθεί οι εργασίες και να μην υπάρχει ουσιαστικά καμία επίσημη δέσμευση σήμερα από τους αρμόδιους για το πότε θα δοθεί σε κυκλοφορία!

Φαίνεται ότι το επιτελικό κράτος τρέχει αστραπιαία όταν πρόκειται να προχωρήσουν επιχειρηματικά σχέδια, παίρνει άμεσα μέτρα για να μην καθυστερήσουν επενδύσεις, όμως όταν έχει να κάνει με τις ανάγκες και την ταλαιπωρία των λαϊκών στρωμάτων κωλυσιεργεί και είναι βραδυκίνητο!

Από την περασμένη βδομάδα που έχει δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση το μόνο μέτρο που έχει ανακοινωθεί από την Κυβέρνηση, είναι η ελεύθερη διέλευση των κατοίκων της περιοχής από τα διόδια  της Ολυμπίας Οδού στον Ισθμό, και μάλιστα χωρίς τίμημα για την ίδια, αφού τα «διαφυγόντα έσοδα» θα τα καλύψει ελληνικό Δημόσιο, γεγονός βέβαια που δεν μειώνει στο παραμικρό την πολύωρη ταλαιπωρία τους και τα υπέρογκα έξοδα!

Με βάση τα παραπάνω ζητάμε να έρθει άμεσα προς συζήτηση το σοβαρό  θέμα που έχει προκύψει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε η Περιφέρεια να συνεισφέρει στο βαθμό που της αναλογεί με όλες τις απαραίτητες ενέργειες, αλλά και να πιέσει τη Κυβέρνηση ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

-         Με ευθύνη της κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμων και των υπόλοιπων αρμόδιων αρχών να εξασφαλιστεί άμεσα η ασφαλής μετακίνηση και διέλευση των εργαζομένων και κατοίκων, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των ίδιων.

-         Άμεση μέτρα αποκατάστασης της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό και τους παράδρομους, με την εφαρμογή όλων των εναλλακτικών λύσεων  σύνδεσης παλιάς και Ν.Ε. Οδού, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ασφαλής και σε σύντομο χρόνο μετακίνηση εργαζομένων και κατοίκων.

-         Νε ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να τεθεί η γέφυρα των Ισθμίων σε άμεση λειτουργία, με ασφάλεια για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους της περιοχής.