Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Ειδικό Αφιέρωμα: Θεόδωρος Κουλουμπής

 

Αθήνα, 04 Ιουνίου 2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία στο πλαίσιο του κύκλου «Ειδικά Αφιερώματα» διοργανώνει εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του Θεόδωρου Κουλουμπή την Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2024 και ώρα 19:00 στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή των Ελλήνων.

Ο Θεόδωρος Κουλουμπής υπήρξε θεμελιωτής της επιστήμης των Διεθνών Σχέσεων στην Ελλάδα. Παιδί προσφύγων από την Μικρά Ασία γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1935. Ο πατέρας του, αξιωματικός του πυροβολικού, πολέμησε στην Αλβανία και έπεσε στην μάχη της Κρήτης το 1941. Μεταναστεύει για σπουδές στις ΗΠΑ και ολοκληρώνει τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Connecticut και εκπονεί την διδακτορική του διατριβή στο American University στην Ουάσιγκτον (1964). Την περίοδο 1965-1983 ήταν καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο School of International Service του American University. Από το 1983 έως το 1989 υπηρέτησε ως καθηγητής στην Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1990 έως την αφυπηρέτησή του (2002) υπηρέτησε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων (1985-87) και πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ) (1988-90). Συνιδρυτής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), διετέλεσε πρόεδρος του (1993-5) και γενικός διευθυντής (1998-2006). Το έργο του προσδιόρισε αποφασιστικά την εξέλιξη των Διεθνών Σχέσεων στην Ελλάδα, ενώ οι δημόσιες παρεμβάσεις του συνέβαλαν στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας σφαίρας. Πρότυπο δημοκρατικού πολίτη, οι καταθέσεις του στο Κογκρέσο το 1971 οδήγησαν στην κήρυξή του από την χούντα ως persona non grata.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν για τον Θεόδωρο Κουλουμπή οι:

 

Κώστας Υφαντής, καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών / πρόεδρος Δ.Σ., Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) / πρόεδρος, Επιστημονική Επιτροπή, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

«Ένας φιλελεύθερος ρεαλιστής: Θεωρητικός εκλεκτικισμός στο έργο του Θεόδωρου Κουλουμπή»

 

Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, ομότιμος καθηγητής, Νομική Σχολή, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

«Πόλεμος και Ειρήνη στη διδασκαλία του Θοδωρή Κουλουμπή»

 

Λουκάς Τσούκαλης , ομότιμος καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών/ πρόεδρος Δ.Σ., Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) / καθηγητής, Σχολή Διεθνών Υποθέσεων (Sciences Po), Παρίσι

«Ο ευρωπαϊσμός του Θεόδωρου Κουλουμπή»

 

Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών / γενικός γραμματέας, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία.

«Η ιστορική σκέψη του Θεόδωρου Κουλουμπή» 

Αλέξης Παπαχελάς, δημοσιογράφος/ διευθυντής, εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Ο δημόσιος λόγος του Θεόδωρου Κουλουμπή»

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, διευθυντής του Ιδρύματος "Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής" και π. υπουργός.

Είσοδος ελεύθερη για το κοινό με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://foundation.parliament.gr/

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης