Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Αυστρία - Γαλλία 0-1: Διά πυρός και σιδήρου

 Δυσκολεύτηκε η Γαλλία αλλά πήρε αυτό που ήθελε στην πρεμιέρα της στο EURO. Επικράτησε 1-0 της Αυστρίας με αυτογκόλ του Βέμπερ, αλλά κατάλαβε ότι τίποτα δεν θα είναι απλό. Ειδικά απέναντι σε πολύ καλά οργανωμένες και σκληρές ομάδες όπως η Αυστρία που πάλεψε για το αποτέλεσμα και δεν είχε την τύχη με το μέρος της. 

Στην Αρένα του Ντίσελντορφ το ματς είχε καλό ρυθμό από το ξεκίνημα και στο 8' ο Πεντς έκανε μεγάλη απόκρουση στο σουτ του Εμπαπέ στην κλειστή του γωνία. Στο 13' απείλησε ο Ερναντές, την ώρα που η Αυστρία επιχειρούσε με δυναμικό παιχνίδι να φρενάρει τους «τρικολόρ». Και σταδιακά ισορροπούσε όλο και περισσότερο, αφήνοντας τους Γάλλους μακριά από την περιοχή του Πεντς. Υποψία ευκαιρίας είχε ο Λάιμερ στο 32' και τρομερή ευκαιρία ο Μπαουμγκάρτνερ στο 36΄καθώς από κοντά δεν μπόρεσε να νικήσει τον Μενιάν.

Η Γαλλία πάνω που δυσκολευόταν είχε την τύχη δική της. Στο 38' από προσπάθεια και σέντρα του Εμπαπέ, ο Βέμπερ αιφνιδιάστηκε και με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του για το 1-0. Αποτέλεσμα με το οποίο έληξε το πρώτο μέρος και δεν ήταν δίκαιο για την προσπάθεια των Αυστριακών, αν και ο Εμπαπέ είχε μια καλή στιγμή στις καθυστερήσεις.

Ο Γκριεζμάν είχε ένα χτύπημα στο κεφάλι στις αρχές της επανάληψης πέφτοντας σε πινακίδα, αλλά συνέχισε με επίδεσμο. Στο 55' ο Εμπαπέ ξεχύθηκε στο χώρο και έφτασε μπροστά από τον γκολκίπερ πλασάροντας άουτ σε τεράστια ευκαιρία, ανεξήγητη για τον ίδιο. Οι Γάλλοι έφταναν πιο κοντά στο γκολ με τον Εμπαπέ να κινείται πιο δημιουργικά, αλλά ο Τεό, ο Ντεμπελέ και ο Τουράμ δεν μπόρεσαν να βρουν στόχο.

Στο 78' η Αυστρία είχε φάση με τον Μπάουμγκάρτνερ που δεν πρόλαβε να πλασάρει τον Μενιάν, η Γαλλία έκανε διαχείριση, ενώ προς το τέλος ο Εμπαπέ τραυματίστηκε ελαφρά και αποχώρησε με περιπέτειες από κακή διαχείριση του ρέφερι. Στο 97' ο Ζιρού είχε μεγάλη ευκαιρία για το δεύτερο γκολ, ο Πρας αμέσως μετά αστόχησε με κεφαλιά και κάπου εκεί όλα τελείωσαν.

Διαιτητής ο Ισπανός Χιλ Μανθάνο με αρκετά λάθη. Κίτρινες: 16' Βέμπερ, 34' Εμβουένε, 78' Μπάουμγκάρτνερ, 84'Λάινερ, 93' Ντάνσο - 56' Ντεμπελέ, 89' Εμπαπέ

ΑΥΣΤΡΙΑ: Πεντς, Πος, Ντάνσο, Βέμπερ (59' Τράουνερ), Εμβουένε (88'Πρας), Ζάιβαλντ, Ζάμπιτσερ, Λάιμερ (90' Σμιτ), Μπάουμγκαρτνερ, Γκρίλιτς (59' Βίμερ), Γκρέγκοριτς (59' Αρναούτοβιτς)

ΓΑΛΛΙΑ: Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Τεό Ερναντέζ, Γκριεζμάν (90' Φοφανά), Καντέ, Ραμπιό (71' Καμαβινγκά), Ντεμπελέ (71' Κολό Μουανί), Εμπαπέ (90' Ζιρού), Τουράμ 

Το πρόγραμμα και η βαθμολογία του Δ’ Ομίλου:

Κυριακή 16 Ιουνίου

Πολωνία – Ολλανδία 1-2

Δευτέρα 17 Ιουνίου

Αυστρία – Γαλλία 0-1

Παρασκευή 21 Ιουνίου

19:00 Πολωνία – Αυστρία (ΕΡΤ1)

22:00 Ολλανδία – Γαλλία (ΕΡΤ1)

Τρίτη 25 Ιουνίου

19:00 Ολλανδία – Αυστρία (ΕΡΤ3)

19:00 Γαλλία – Πολωνία (ΕΡΤ1)

Group D

1. Ολλανδία 3β. (2-1)

2. Γαλλία 3β. (1-0)

3. Πολωνία 0β. (0-1)

4. Αυστρία 0β. (0-1)

*Στην περίπτωση ισοβαθμίας, το 1ο κριτήριο που καθορίζει την τελική κατάταξη είναι οι αγώνες μεταξύ των ομάδων. Το 2ο κριτήριο είναι τα συνολικά τέρματα.