Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Αρναούτογλου για ηλιακή καταιγίδα: «Δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο - Που θα δούμε σέλας»

   

Οι μετεωρολόγοι της NOAA (Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ) εξέδωσαν πριν από λίγη ώρα προειδοποίση σοβαρής γεωμαγνητικής καταιγίδας για πρώτη φορά από το 2005.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες δεν θεωρούνται επικίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό!

Οι συνθήκες γεωμαγνητικής καταιγίδας επιπέδου G4 (σοβαρή) αναμένεται να φθάσουν στη Γη τις επόμενες ώρες σήμερα, θα μειωθούν πρόσκαιρα σε G3, με πιθανότητα να φθάσουν ξανά στο επίπεδο G4 το Σάββατο.

Η κλίμακα G είναι ένα μέτρο της παγκόσμιας γεωμαγνητικής δραστηριότητας, το οποίο αναφέρεται στις διακυμάνσεις του μαγνητικού πεδίου της Γης σε όλο τον κόσμο. Η κλίμακα G κυμαίνεται από G1 (μικρή) έως G5 (ακραία).


 

Εάν εμφανιστούν γεωμαγνητικές συνθήκες G4, έντονα σέλαα θα είναι ορατά σε ασυνήθιστα χαμηλά γεωγραφικά πλάτη της γης, οπότε δεν αποκλείεται να τα ξαναδούμε και πάλι στα κεντρικά και κυρίως βόρεια τμήματα της χώρας μας μιας που και από το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει βελτιωση στις περισσότερες περιοχές οπότε θεωρώ πως αξίζει μια συχνή ουράνια ενατένιση απ ‘οπου κι αν βρίσκεστε ή θα βρεθείτε!».

Προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα – Τι προβλήματα θα προκαλέσει το φαινόμενο;

Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) εξέδωσε αργά την Πέμπτη 9/5 μία σπάνια προειδοποίηση για ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα.

Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια ανακοίνωση από το 2005, οπότε η Γη χτυπήθηκε από την υψηλότερη ποσότητά ακτινοβολίας που έχει καταγραφεί για πάνω από μισό αιώνα.

Η ΝΟΑΑ επισημαίνει ότι το ασυνήθιστο φαινόμενο θα μπορούσε να διαταράξει τη λειτουργία ηλεκτρονικών συσκευών, του GPS και τμήματα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, στις ΗΠΑ μπορεί να δημιουργήσει ένα θεαματικό Σέλας.

Η προειδοποίηση έρχεται έπειτα από μια σειρά ηλιακών εκλάμψεων, κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν αρκετές μεγάλες εκτοξεύσεις πλάσματος από τον Ήλιο. Οι εκλάμψεις αυτές ξεκίνησαν τις 8 Μαΐου και μπορεί να συνεχιστούν έως και το Σαββατοκύριακο.

Τουλάχιστον πέντε εκλάμψεις που σχετίζονται με αυτήν την ηλιακή δραστηριότητα,φαίνεται να έχουν κατεύθυνση προς τη Γη και θα μπορούσαν να προκαλέσουν γεωμαγνητική καταιγίδα από σήμερα Παρασκευή.

Η προειδοποίηση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας για τη γεωμαγνητική καταιγίδα

«Το Κέντρο Πρόγνωσης Διαστημικού Καιρού (SWPC) της ΝΟΑΑ -ένα τμήμα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας- παρακολουθεί τον Ήλιο μετά από μια σειρά ηλιακών εκλάμψεων και στεμματικών εκτοξεύσεων μάζας (CME) που ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου», γράφει η έκτακτη ειδοποίηση.

«Οι μετεωρολόγοι του Διαστήματος έχουν εκδώσει ένα Σήμα Παρατήρησης Σοβαρής Γεωμαγνητικής Καταιγίδας (G4) για το βράδυ της Παρασκευής. Πρόσθετες ηλιακές εκρήξεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν συνθήκες γεωμαγνητικής καταιγίδας που θα διατηρηθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο», συνεχίζει η ανακοίνωση, πριν περιγράψει την ανώμαλη δραστηριότητα που έθεσε σε συναγερμό τους ειδικούς του Διαστήματος.

«Ένα μεγάλο σμήνος ηλιακών κηλίδων έχει παραγάγει αρκετές μέτριες έως ισχυρές ηλιακές εκλάμψεις από την Τετάρτη. Τουλάχιστον πέντε εκλάμψεις συσχετίστηκαν με CMEs που φαίνεται να κατευθύνονται προς τη Γη. Οι προγνώστες της SWPC θα παρακολουθούν τα διαστημικά μέσα της NOAA και της NASA για την έναρξη μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας».