Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 2-2: Το έφεραν τούμπα Ποντένσε και Γιόβετιτς

 Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 2-2: Το έφεραν τούμπα Ποντένσε και Γιόβετιτς 

Αυτό που ήθελε στη Λεωφόρο το πήρε ο Ολυμπιακός που έμεινε στο 2-2 με τον Παναθηναϊκό σε ένα ματς που παρουσίασε δύο πρόσωπα. Οι Πειραιώτες βρέθηκαν στο 59’ να χάνουν με 2-0, αλλά στο 81’ έφεραν το ματς στα ίσια χάρη στο πείσμα και την ποιότητα των Ποντένσε και Γιόβετιτς. Οι «ερυθρόλευκοι» κάπως έτσι εξασφάλισαν την 3η θέση και ευρωπαϊκό εισιτήριο αφήνοντας τέταρτο τον Παναθηναϊκό. Το ντέρμπι της Λεωφόρου είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, με τέσσερα γκολ, δύο δοκάρι, αποβολή του Ποντένσε και αρκετές ευκαιρίες.

Μεγάλες εκπλήξεις δεν είχε η ενδεκάδα του Ολυμπιακού με τον Μεντιλίμπαρ να επιλέγει τον Καρβάλιο για να καλύψει το κενό του Τσικίνιο, ενώ στο αριστερό άκρο επέστρεψε ο Ρίτσαρντς που ξεπέρασε τον τραυματισμό του. Από την άλλη πλευρά ο Κόντης παρέταξε τον Παναθηναϊκό με Κώτσιρα, Γεντβάι, Αράο και Χουάνκαρ στην άμυνα, Πέρεθ, Τσέριν και Μπακασέτα στα χαφ, ενώ στην επίθεση ξεκίνησαν οι Μπερνάρ, Μαντσίνι και Γερεμέγεθ.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στο γήπεδο με άλλον αέρα και επηρεασμένος θετικά από την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία. Μόλις στο 4’ ο Γερεμέγεφ βρέθηκε απέναντι από τον Τζολάκη, ενώ φάνηκε διάθεση η ομάδα του Κόντη να παίξει από την πλευρά του Ρίτσαρντς. Οι «πράσινοι» πατούσαν καλύτερα στο γήπεδο με τον Ολυμπιακό από το 15’ να ισορροπεί το ματς, αλλά να μένει μακριά από τα γνωστά του στάνταρ. Η ομάδα του Πειραιά είχε αρκετά θέματα στον άξονα με τον Καρβάλιο να μη μπορεί να καλύψει επάξια το κενό του Τσικίνιο, τον Όρτα να έχει προβλήματα ανασταλτικά και τον Έσε να επιχειρεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Η ομάδα του Πειραιά δεν είχε ένταση στο παιχνίδι της, δεν έβγαζε πίεση και υπήρχαν αποστάσεις στις γραμμές με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να βρίσκει και κάθετες πάσες.

Το σκηνικό δεν άλλαζε με τον Ολυμπιακό να μην μπορεί να φτιάξει φάσεις και τους παίκτες του να δείχνουν ότι είχαν το μυαλό τους αλλού. Ο Ροντινέι ήταν ο μοναδικός που είχε μπει στο πνεύμα του αγώνα και από τη δική του πλευρά και από τα πόδια του δημιουργήθηκαν καταστάσεις. Σε γενικές γραμμές ο Παναθηναϊκός δεν δεχόταν μεγάλη πίεση από τον αντίπαλο του και στο 45’ ο Μπακασέτας είχε σουτ στο δοκάρι. Η ζημιά για τον Ολυμπιακό έγινε στο 45’+3’ όταν ο Ρίτσαρντς έκανε πέναλτι στον Μαντσίνι, τον οποίο δεν μπόρεσε σε καμία στιγμή του πρώτου μέρους να περιορίσει. Ο Μπακασέτας εκτέλεσε εύστοχα στο 45’+5’ και με αυτό το γκολ να τις χωρίζει οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια.

Στην επανάληψη ο Μεντιλίμπαρ έριξε στο παιχνίδι τον Ιμπόρα αντί του Καρβάλιο και ο Ολυμπιακός φάνηκε να είναι πιο δεμένος και να πατάει καλύτερα σε σχέση με τα πρώτα 45 λεπτά. Η ομάδα του Πειραιά έκανε αισθητή την παρουσία της στην περιοχή του Λοντίγκιν, αλλά κόντρα στη ροή της αναμέτρησης ο Παναθηναϊκός βρήκε γκολ στο 59’ με τον Μπερνάρ, ο οποίος έκανε το 2-0. Η αντίδραση του Μεντιλίμπαρ ήταν άμεση σε εκείνο το σημείο, αφού στο 61’ έριξε στον αγωνιστικό χώρο τους Γιόβετιτς και Μαρτίνς.

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να ρίξει το τέμπο του αγώνα, αφού είχε το προβάδισμα των δύο τερμάτων. Ο Ποντένσε, όμως, έδειχνε να το έχει πάρει προσωπικά το ματς και να κάνει τα πάντα για να βάλει τον Ολυμπιακό ξανά στον αγώνα. Πάρα πολύ σημαντική ήταν η βοήθεια του Γιόβετιτς στο επιθετικό σκέλος του αγώνα με τον Ολυμπιακό να απειλεί πολύ συχνά. Στο 67’ ο Ποντένσε είχε δοκάρι, αφού άλλαξε ωραία τη μπάλα με τον Γιόβετιτς και στο 73’ ο Πορτογάλος πέτυχε ένα γκολ σπάνιας ομορφιάς που «έσκαψε» τη μπάλα πάνω από τον Λοντίγκιν και μείωσε σε 2-1. Ο Πορτογάλος το είχε πάρε πάνω του και στο 81’ έβγαλε τη σέντρα από δεξιά και ο Γιόβετιτς στο δεύτερο δοκάρι με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 2-2. Ο Ολυμπιακός έφερε το ματς στα ίσια και από εκείνο το σημείο και μετά η αναμέτρηση απέκτησε άγρια ομορφιά. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν κλείστηκαν για την ισοπαλία και κυνήγησαν την ολική ανατροπή. Στο 89’ οι Πειραιώτες έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ποντένσε και το ματς σε εκείνο το σημείο χάλασε αφού υπήρξε μεγάλη ένταση μεταξύ των ποδοσφαιριστών. Στις καθυστερήσεις οι «πράσινοι» προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το αριθμητικό τους πλεονέκτημα και πήραν μέτρα στο γήπεδο, αλλά το 2-2 έμεινε μέχρι το φινάλε.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Λοντίγκιν – Κώτσιρας, Γεντβάι, Αράο, Χουάνκαρ (77’ Βέρμπιτς)– Πέρεθ, Τσέριν (65’ Βιλένα), Μπακασέτας – Μπερνάρ (77’ Ζέκα), Μαντσίνι (65’ Παλάσιος), Γερεμέγεφ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τζολάκης – Ροντινέι, Ρέτσος, Κάρμο, Ρίτσαρντς (76’ Κίνι)– Έσε, Όρτα (61’ Ζέλσον), Καρβάλιο (46’ Ιμπόρα) – Φορτούνης (61’ Γιόβετιτς), Ποντένσε, Ελ Κααμπί.