Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Ποιοι πολίτες θα δουν αυξημένες αποδοχές πριν το Πάσχα – Δείτε αναλυτικά τα ποσά

Μήνας…πληρωμών είναι ο Απρίλιος, καθώς μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται ένα μπαράζ καταβολών προς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Πρόκειται για επιδόματα και παροχές που θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς ανέργων, μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, αλλά και μητέρων που δικαιούνται τα επιδόματα γέννησης και μητρότητας.

Το πρώτο και βασικό έσοδο για τους εργαζόμενους

του ιδιωτικού τομέα είναι το δώρο Πάσχα, υπολογίζεται με βάση των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Φέτος θα καταβληθεί από τους εργοδότες αυξημένο λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού κατά 6,4% από 1η Απριλίου. Συνολικά, περισσότεροι από 550.000 εργαζόμενοι θα δουν ενισχυμένο το δώρο λόγω της μεταβολής του κατώτατου από τα 780 ευρώ στα 830 ευρώ.

Από την αύξηση του κατώτατου επηρεάζονται και 18 επιδόματα. Το βασικότερο όλων είναι το επίδομα ανεργίας, το οποίο στο τέλος θα καταβληθεί αυξημένο κατά 31 ευρώ. Μέχρι την 1η Απριλίου το επίδομα ανεργίας ανερχόταν σε 479 ευρώ, ενώ σήμερα φτάνει στα 510 ευρώ.

Ενισχυμένο θα καταβληθεί και το επίδομα μητρότητας, καθώς συμπαρασύρεται από τον κατώτατο. Την παροχή λαμβάνουν και οι μη μισθωτές εργαζόμενες, ενώ το ποσό που θα δουν στην τσέπη τους για διάστημα εννέα μηνών ανέρχεται στα 830 ευρώ και είναι ίσο με το νέο κατώτατο μισθό που τέθηκε σε εφαρμογή την προηγούμενη εβδομάδα.

Μέχρι το τέλος του Απριλίου αναμένεται και η πληρωμή του επιδόματος γέννησης, το οποίο επίσης θα είναι ενισχυμένο κατόπιν της απόφαση του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής. Η νέα παροχή αυξάνεται σε 2.400 έως 3.500 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των τέκνων και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2023. Τα αναδρομικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν σε μια ενιαία, μεγάλη δόση, ενώ δικαιούχοι της παροχής είναι οι μητέρες που διαμένουν μόνιμα και στην Ελλάδα και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 40.000 ευρώ.

Πιο νωρίς αναμένεται και η καταβολή του δώρου Πάσχα σε χιλιάδες ανέργους από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Εκτιμάται ότι καταβολή θα γίνει μεταξύ 22 και 26 Απριλίου, ενώ τις ίδιες ημέρες θα γίνει και η προπληρωμή των τακτικών επιδομάτων και της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
flash.gr