Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Μαρία Συρεγγέλα - Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ: Προχωράμε μαζί

 






  
 

Άρθρο στο The President

 

Της Μαρίας Συρεγγέλα*

Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι μία σπουδαία στιγμή του δημοκρατικού πολιτεύματος και για εμάς στη Νέα Δημοκρατία είναι ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία, καθώς είμαστε η παράταξη που έβαλε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θεωρούμε, επίσης, σημαντικό να συμμετέχουν ενεργά όλοι οι πολίτες στις ευρωεκλογές και για αυτό φέραμε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο το οποίο συνιστά πλέον νόμο του κράτους.

Η επιστολική ψήφος είναι μια διαφανής και διεθνώς δοκιμασμένη διαδικασία, μέσω της οποίας αίρονται όλα τα πρακτικά εμπόδια στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της συμμετοχής στις εκλογές. Πρωτίστως, όμως, δημιουργεί όρους ίσης συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία και ως εκ τούτου διευρύνει και βαθαίνει τη δημοκρατία.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της δυνατότητας που δίνει στους απόδημους Έλληνες να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και να μπορούν, έτσι, να ψηφίσουν χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψουν. Την ίδια ώρα το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα ψήφου και στους συμπολίτες μας εκείνους που βρίσκονται εντός Ελλάδας, αλλά αδυνατούν για διαφόρους λόγους να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα.

Είναι φανερό στο σημείο αυτό ότι η επιστολική ψήφος συνιστά μία ακόμα γενναία μεταρρύθμιση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και μία ιστορική τομή εκσυγχρονισμού, η οποία φιλοδοξούμε να συμβάλει και στη μείωση του ποσοστού της αποχής στις ευρωεκλογές. Πρόκειται για μια βαθιά δημοκρατική διαδικασία που εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν κάνει πειράματα, αλλά υιοθετεί βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται ήδη σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Σουηδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Η εμπειρία και η τεχνογνωσία από τις χώρες που εφαρμόζεται ήδη η επιστολική ψήφος έχει ληφθεί υπόψιν και αυτό περιλαμβάνει και τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η μυστικότητα της ψήφου.

Το νομοσχέδιο αυτό που διευρύνει και βαθαίνει τη δημοκρατία δεν θα μπορούσε να έχει έρθει σε καλύτερη χρονική στιγμή, δεδομένου ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Πλέον, δεν υπάρχει κανένα απολύτως εμπόδιο για τη συμμετοχή όλων των Ελλήνων εντός και εκτός συνόρων στη διαδικασία των ευρωεκλογών. Είναι, όπως είπε και η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, η καλύτερη αφετηρία, για τα επόμενα 50 χρόνια της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία είναι πολύ σημαντικό να μπορούν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπου και αν βρίσκονται στον κόσμο, αλλά και να μπορούν να το ασκούν ακόμα και αν βρίσκονται εντός συνόρων και για κάποιον λόγο δεν μπορούν να προσέλθουν στην κάλπη. Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα επαναφέρει τη νομοθετική πρωτοβουλία για επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ψηφιστεί από ευρύτερη πλειοψηφία. 

*Η Μαρία Συρεγγέλα είναι γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών

Μαρία Συρεγγέλα
Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ
Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών