Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Ψήφισμα του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την εκτός σχεδίου δόμηση

Ψήφισμα του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την εκτός σχεδίου δόμηση

Το Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου της χώρας, απέστειλε ψήφισμα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προς το κεντρικό Τεχνικό Επιμελητήριο, με θέμα την ανάγκη για άμεση και δίκαιη – όπως τονίζει – λύση στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Όπως αναφέρει το ψήφισμα, το ΤΕΕ, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, προσπαθεί να ολοκληρώσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό με την παράδοση, μέχρι το Μάρτιο του 2026, των τοπικών και των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων της χώρας.

Με αφορμή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, το ΤΕΕ, υποστηρίζει, ότι, η πρόσφατη αυτή δικαστική εξέλιξη, δημιουργεί τεράστια σύγχυση στον τεχνικό κόσμο, για το αν πρέπει δηλαδή, να εφαρμόζεται η ισχύουσα νομοθεσία ή η δικαστική απόφαση του ΣτΕ.

Οι μηχανικοί, μιλούν, για καθολική απαγόρευση στην εκτός σχεδίου δόμηση και καλούν την κυβέρνηση να λύσει το θέμα.

Ο τεχνικός κόσμος, σύμφωνα με το ψήφισμα, αισθάνεται να βιώνει το μαρτύριο της σταγόνας, αφού περιμένει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα αυτό, ωστόσο, αυτή καθυστερεί (το ΤΕΕ μιλά για πάγωμα σε αγοροπωλησίες ακινήτων, επενδύσεις, κατασκευές κλπ.).

Επίσης, υποστηρίζει, ότι εάν δεν δοθεί μία λύση, τότε, θα προκύψουν πλήθος προσφυγών από τους θιγόμενους πολίτες.

Το ΤΕΕ, σκέφτεται να προσφύγει στα Ευρωπαικά δικαστήρια για το ζήτημα της απόφασης του ΣτΕ.

Καλεί, τέλος, το Υπουργείο, να προβεί σε νομοθετικές ενέργειες ώστε να λυθεί το πρόβλημα.