Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 1-0: Πήρε «κεφάλι» για την πρόκρισημε τον Ελ Κααμπί !

  

Με τον Μαροκινό σέντερ φορ να βρίσκει δίχτυα, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με νίκη στο ντεμπούτο του Ζοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, επικράτησε με 1-0 της Φερεντσβάρος και έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa Conference League. 

Έστω και… ισχνό προβάδισμα πρόκρισης χάρη στο 1-0 επί της Φερεντσβάρος στο Καραϊσκάκη με τον Ελ Κααμπί να διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα στο 83’. Πλέον, πάει στη Βουδαπέστη την επόμενη Πέμπτη (22/2, 22.00) για να τσεκάρει το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Εξαιρετικοί οι Ροντινέι και Έσε, πολύ καλό ματς ο Καρβάλιο, το ίδιο και οι Φορτούνης, Μασούρας (όσο άντεξε ο Έλληνας άσος), όπως και οι Γιόβετιτς – Ποντένσε που μπήκαν στο ματς και άλλαξαν τα δεδομένα. 

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έκανε το ντεμπούτο του στον πάγκο του Ολυμπιακού και προχώρησε σε κάποιες εκπλήξεις. Για παράδειγμα άφησε στον πάγκο τους Ποντένσε και Τσικίνιο, αποφασίζοντας να ρίξει στη μάχη από την αρχή τους Αλεξανδρόπουλο και Καρβάλιο. Με 4-3-3 παρατάχθηκαν οι Πειραιώτες, με τον Πασχαλάκη στα γκολπόστ, τους Ροντινέι, Ντόη, Κάρμο και Ορτέγκα στην τετράδα της άμυνας, τους Έσε, Αλεξανδρόπουλο και Καρβάλιο τριάδα στα χαφ, τους Μασούρα, Φορτούνη στα πλάγια της επίθεσης και τον Ελ Κααμπί στην κορυφή. Ο Ντέγιαν Στάνκοβιτς επέλεξε το 4-2-3-1, με τον «μπόμπερ» Βάργκα

Ο Ολυμπιακός αιφνιδιάστηκε στο ξεκίνημα. Ίσως να οφειλόταν και στο γεγονός ότι η Φερεντσβάρος βρήκε γκολ στο 2ο λεπτό, ασχέτως αν ακυρώθηκε ορθώς επειδή ο Βάργκα ήταν οφσάιντ μετά το χτύπημα φάουλ του Φάνι. Για ένα δεκάλεπτο οι Ούγγροι κυκλοφορούσαν εξαιρετικά την μπάλα και προσπαθούσαν κυρίως με τους Ραμίρες και Μαρκίνιος από τα αριστερά να προκαλέσουν προβλήματα στην ερυθρόλευκη άμυνα. Ο Βάργκα από την πλευρά του αποτελούσε μία μόνιμη απειλή για την οπισθοφυλακή μόνο και μόνο με την παρουσία του, αλλά σημασία έχει ότι ο Ολυμπιακός κατάφερε και ξεπέρασε το δύσκολο διάστημα που είχε όταν η Φερεντσβάρος είχε την πρωτοβουλία. Από το 30’ και μετά, όμως, οι Πειραιώτες πήραν τα ηνία. Σίγουρα του έδωσε ώθηση η μεγάλη ευκαιρία του Κάρμο με την κεφαλιά που απομάκρυνε ο Ντιμπούς στο 32’ και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να θορυβηθούν κιόλας οι Μαγυάροι, οι οποίοι πήγαν λίγα μέτρα πιο πίσω. Έως το τέλος του πρώτου 45λέπτου οι Φορτούνης, Μασούρας, Αλεξανδρόπουλος και Ροντινέι ήταν οι κύριοι εκφραστές των επιθετικών προσπαθειών. Οι Ούγγροι από εκεί που βρίσκονταν με κλειστά μάτια στο ξεκίνημα, άρχισαν να χάνουν την μπάλα από την πίεση των Πειραιωτών, αλλά αυτό που έλειψε από τον Ολυμπιακό ήταν η καλή τελική μετά την χαμένη κεφαλιά του Κάρμο.

Όπως στο πρώτο ημίχρονο, έτσι και στο δεύτερο η Φερεντσβάρος προσπάθησε ξανά να αιφνιδιάσει, αλλά όσες φορές χρειάστηκε, η άμυνα έδωσε τις απαντήσεις. Από το 60’ και μετά ο Ολυμπιακός άρχισε να παίρνει μέτρα στο γήπεδο. Βοήθησε σε πολύ μεγάλο βαθμό και η είσοδος των Όρτα και Ποντένσε, καθώς οι Αλεξανδρόπουλος και Μασούρας ήταν εμφανές ότι είχαν αρχίσει να ξεμένουν από δυνάμεις. Στο 64’ ο Ολυμπιακός άγγιξε το 1-0, αλλά ο Ελ Κααμπί δεν αξιοποίησε την φοβερή πάσα του Ποντένσε. Στο 78’ ήρθε και η είσοδος του Γιόβετιτς που αποδείχθηκε κομβική για την εξέλιξη του ματς, με τους γηπεδούχους να παίζουν με δύο επιθετικούς. Αρχικά ο Ελ Κααμπί έπειτα από πάσα του Μαυροβούνιου έκανε το διαγώνιο σουτ και ο Ντιμπούς απομάκρυνε (80’). Όμως, τρία λεπτά αργότερα η πίεση των Πειραιωτών καρποφόρησε και ο Ελ Κααμπί κατάφερε να ανοίξει το σκορ. Σέντρα του Ροντινέι από τα δεξιά, ο Γιόβετιτς δεν βρήκε την μπάλα σε πρώτο χρόνο, αλλά τα κατάφερε ο Μαροκινός σε δεύτερο χρόνο και άνοιξε το σκορ (83’), διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα.

Ολυμπιακός (Μεντιλίμπαρ): Πασχαλάκης, Ροντινέι, Ντόη, Κάρμο, Ορτέγκα, Καρβάλιο (78′ Γιόβετιτς), Αλεξανδρόπουλος, Έσε (62′ Όρτα), Φορτούνης (90′ +2′ ), Μασούρας (63′ Ποντένσε), Ελ Κααμπί (90′ + 2′ Ελ Αραμπί)

Φερεντσβάρος (Στάνκοβιτς): Ντιμπούζ, Βίνγκο, Σισέ, Μαέ, Ραμίρες, Μακρέκις, Μάιγκα, Ζακάρλασεν, Φάνι (81′ Μπέσιτς), Μαρκίνιος (74′ Αλί Μπεν Ρομντάν), Βάργκα (74′ Πέσιτς).