Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Χιόνια στην Ελλάδα: «Στα λευκά» και το κέντρο της Αττικής, πότε θα χιονίσει – Η πρόγνωση Μαρουσάκη και το φαινόμενο «Aegean Lake Effect» που θα σαρώσει τη χώρα

 Χιόνια στην Ελλάδα: «Στα λευκά» και το κέντρο της Αττικής πότε θα χιονίσει – Η πρόγνωση Μαρουσάκη και το φαινόμενο «Aegean Lake Effect» που θα σαρώσει τη χώρα 

Νέο βαρομετρικό χαμηλό έρχεται σήμερα το απόγευμα (11/1) προς τη χώρα μας από την περιοχή της Ιταλίας. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, θα κρατήσει μέχρι την Κυριακή (14/1), δίνοντας χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα εξαιτίας του φαινομένου «Aegean Lake Effect».

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του Open, σήμερα (11/1) ο καιρός ξεκινάει με ήπιες διαθέσεις, με εξαίρεση την Κρήτη, όπου δεν αποκλείεται να σημειωθούν κάποιες βροχοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα η ηλιοφάνεια θα εναλλάσσεται με τις συννεφιές.

Όμως, από το απόγευμα και στη συνέχεια, στα δυτικά και κυρίως στην Πελοπόννησο, θα έχουμε επιδείνωση, με βροχές και καταιγίδες σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και πολλά χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Στο Αιγαίο θα επιμείνουν οι βοριάδες, οι οποίοι θα εξασθενήσουν πρόσκαιρα και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 10-13 βαθμούς στη μέγιστη τιμή της.

Δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο στην Αττική, με ηλιοφάνεια η οποία θα εναλλάσσεται με τη συννεφιά. Ο βοριάς θα επιμένει και θα πνέει στα 4-5 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει μέχρι τους 12 βαθμούς Κελσίου.

Το κύμα κακοκαιρίας που θα έρθει το απόγευμα της Πέμπτης (11/1) από τα δυτικά, θα απασχολήσει τη δυτική, κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Την Παρασκευή (12/1) το κύμα κακοκαιρίας θα εξαπλωθεί στα ανατολικά και νότια διαμερίσματα, με βροχές και καταιγίδες, ενώ θα σημειωθούν και χιόνια στα υψόμετρα 500-600 μέτρων κυρίως στην Πελοπόννησο και στην Ανατολική Στερεά.

Το Σάββατο (13/1) τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και νότια Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, όπου θα σημειωθεί χιονόνερο ή χιόνι, αναλόγως το υψόμετρο, ενώ δεν αποκλείεται στην Αττική να χιονίσει και στα Βόρεια Προάστια. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, δεν αποκλείεται να σημειωθεί χιονόπτωση ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ του Σαββάτου προς ξημερώματα της Κυριακής (14/1), ενώ το κρύο θα είναι τσουχτερό.

Το φαινόμενο που θα επηρεάσει τη χώρα ονομάζεται «Aegean Lake Effect». Δηλαδή το Αιγαίο λειτουργεί σαν μια λίμνη, περνάει η ψυχρή μάζα από πάνω, μαζεύει τους υδρατμούς και δίνει αυτά τα φαινόμενα στις περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο, εξηγεί ο μετεωρολόγος του Open. Την Κυριακή (14/1) αναμένεται να εξασθενήσουν τα φαινόμενα αλλά θα παραμείνει το κρύο, ενώ από τη Δευτέρα (15/1) ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται.

 

Καιρός: Χιόνια, βροχές και τσουχτερό κρύο αναμένονται από την Παρασκευή, οπότε και θα κάνει την εμφάνισή του, το δεύτερο κύμα ψύχους, με την κακοκαιρία να παρουσιάζει κλιμάκωση το Σάββατο.

Η θερμοκρασία τις τελευταίες ώρες κινείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και τα πρώτα χιόνια έχουν ήδη πέσει στα ορεινά της Αττικής με την Πάρνηθα να έχει ντυθεί στα λευκά, όπως και πολλές περιοχές της Ελλάδας. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν πάνω από τα 1200 μέτρα σε περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας αλλά και σε τμήματα της ανατολικής Στερεάς, της βορειοανατολικής Πελοποννήσου και της Εύβοιας.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα, στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη γενικά αίθριος καιρός. Στην υπόλοιπη χώρα αυξημένες νεφώσεις. Από το μεσημέρι στο Ιόνιο και βαθμιαία στη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και μέχρι το βράδυ στην ανατολική Πελοπόννησο, τη δυτική Κρήτη και πιθανώς την ανατολική Στερεά και τις δυτικές Κυκλάδες θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο (κυρίως στις παράκτιες περιοχές) και από το βράδυ στη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

Λίγα χιόνια θα πέσουν το βράδυ στα ορεινά της κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές και θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -02 (μείον 2) έως 09 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 05 έως 13 βαθμούς και στα νησιά από 10 εως 15 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ισχυρός στα βορειοδυτικά.

Λευκή «καταιγίδα» προ των πυλών – Έρχεται πολικό ψύχος από Ρωσία και Σκανδιναβία, πόσο θα διαρκέσει

Αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης από τη βόρεια Σκανδιναβία και τη Ρωσία κινούνται ήδη προς τα Βαλκάνια και θα προκαλέσουν αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα κυρίως το Σάββατο (13/01), αλλά και τοπικά έντονες χιονοπτώσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο πρώτος χάρτης που ακολουθεί, δείχνει τη θερμοκρασία που προβλέπεται για την Πέμπτη (11/01) σε υψόμετρο περίπου 1.500 μέτρων, επίπεδο στο οποίο μελετάται η κίνηση των αερίων μαζών. Το μπλε βέλος δείχνει την κίνηση της αρκτικής αέριας μάζας προς τα νότια, ενώ το κόκκινο βέλος την κίνηση των θερμών αερίων μαζών από την κεντρική Μεσόγειο.

Σαμοθράκη

Ο δεύτερος χάρτης που ακολουθεί, δείχνει τη θερμοκρασία που προβλέπεται στο ίδιο υψόμετρο για το Σάββατο (13/01). Η ψυχρή αέρια μάζα, που διακρίνεται με αποχρώσεις μπλε χρώματος, θα κατακλύσει το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ευρώπης, όπου θα προκαλέσει και την εκδήλωση χιονοπτώσεων. Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία της Τετάρτης (10/01), οι χιονοπτώσεις στη χώρα μας θα έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα.

Σαμοθράκη


Καιρός: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία – Τί λένε οι κορυφαίοι μετεωρολόγοι

Κλέαρχος Μαρουσάκης

«Με πολύ κρύο θα κυλήσει η σημερινή ημέρα, ενώ νέο κύμα κακοκαιρίας θα απασχολήσει τη χώρα μας από αύριο το βράδυ και από τα δυτικά που θα φέρει και πάλι τα χιόνια σε χαμηλά υψόμετρα» αναφέρει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Αρναούτογλου

Οι θερμοκρασίες θεωρούνται καλές για αυτήν την περίοδο, αφού θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κρύο στην επικράτεια, όπως εκτίμησε ο μετεωρολόγος, Σάκης Αρναούτογλου. Αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης από τη βόρεια Σκανδιναβία και τη Ρωσία κινούνται ήδη προς τα Βαλκάνια και θα προκαλέσουν αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα κυρίως το προσεχές Σάββατο (13/01).

Οι χιονοπτώσεις στη χώρα μας θα έχουν τοπικά έντονο χαρακτήρα στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία.

Κολυδάς

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανάρτησή του στο «Χ» ο διευθυντής της ΕΜΥ, το Σάββατο στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη αναμένονται τοπικές βροχές και νωρίς το πρωί στα νότια θαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

«Δεν περιμένουμε κάτι ιδιαίτερα ακραίο. Λίγη προσοχή σε Πήλιο Εύβοια και Ανατολική Στερεά. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα της τάξεως των 5 με 6 βαθμών Κελσίου» προσθέτει ο κ. Κολυδάς.

Την Κυριακή, στο βόρειο Αιγαίο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης ασθενείς χιονοπτώσεις ενώ από το μεσημέρι αναμένεται βελτίωση.

«Τζούφιος ο χιονιάς στην Αττική» το μήνυμα Καλλιάνου

Με ανάρτησή του στο facebook ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος χαρακτηρίζει «τζούφιο» το χιονιά στην Αττική και αναφέρει πως πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο νομό από τα 450-500 μέτρα και υψηλότερα.

Παράλληλα ο Γιάννης Καλλιάνος δίνει συγχαρητήρια στους μετεωρολόγους που κράτησαν μικρό καλάθι για την επικείμενη κακοκαιρία και αφήνει αιχμές για όσους βιάστηκαν να κάνουν λόγο για πολύ χιόνι στην Αττική. Μάλιστα τονίζει πως «η πρόγνωση του καιρού είναι επιστήμη σοβαρή και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων».

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου για τον χιονιά

Προς γνώση και συμμόρφωση όλων όσοι έσπευσαν -για άλλη μια φορά- να ενημερώσουν εδώ και μέρες ότι το Σάββατο στην Αττική θα χιονίσει πολύ χαμηλά και ότι θα έρθει “πολικός αρμαγεδώνας”, σας ενημερώνω ότι οι πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στο νομό από τα 450-500 μέτρα και υψηλότερα.

Στο Πήλιο και στην Εύβοια θα χιονίσει σίγουρα πιο πυκνά και περίπου από τα ίδια υψόμετρα και πάνω. Επίσης, από τα 500 μέτρα περίπου, θα χιονίσει πρόσκαιρα και στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία, ενώ στην Κρήτη οι χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται από τα 900-100 μέτρα και υψηλότερα.

Ανακεφαλαιώνοντας. Σεβαστείτε την επιστήμη που υπηρετείτε. Αν έχετε τόση ανάγκη να ακουστεί το όνομά σας ρισκάροντας και δίνοντας λανθασμένες πληροφορίες, μπορείτε να κάνετε αίτηση σε κάποιο τηλεοπτικό show και όχι να ενημερώνετε δημόσια την κοινωνία, είτε ως επαγγελματίες Μετεωρολόγοι, είτε ως ερασιτέχνες.

Συγχαρητήρια ειλικρινή στους συναδέλφους που κράτησαν μικρό καλάθι και δεν επιχείρησαν να δώσουν λεπτομέρειες όταν δεν ήταν σίγουροι. Συγχαίρω ειδικά τον κύριο Ζιακόπουλο ο οποίος εξήγησε από νωρίς ότι δεν αναμένεται κάτι σοβαρό στην Αττική και “κράτησε μικρό καλάθι”.

Προσοχή και στις σοβαρές σελίδες του διαδικτύου από ποιους ζητούν τη γνώμη για να τους δώσουν μια καιρική εξέλιξη. Η πρόγνωση του καιρού είναι επιστήμη σοβαρή και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπων.

Ας μη βιαζόμαστε να δώσουμε την είδηση αν δεν είμαστε σίγουροι. Οι διάττοντες αστέρες εξαφανίζονται γρήγορα. Αντοχή στο χρόνο έχουν μόνο όσοι σέβονται τον εαυτό τους και την επιστήμη που υπηρετούν.