Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 0-0 (6-7πέν.): «Πράσινη» πρόκριση μέσω «ρώσικης ρουλέτας». ΜΟΙΡΑΙΟΣ Ο ΚΑΜΑΡΑ ΣΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ

 https://www.fosonline.gr/media/news/2024/01/17/284771/snapshot/osfp-pao.jpg 

Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου, κερδίζοντας τον Ολυμπιακό στα πέναλτι με 7-6. Το τελευταίο πέναλτι έχασε ο Καμαρά, ενώ ο Καρβάλιο αστόχησε στο κρίσιμο πέμπτο πέναλτι που θα έδινε το εισιτήριο στους Πειραιώτες. 

Ο Παναθηναϊκός ήταν τελικά αυτός που πανηγύρισε την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου, κερδίζοντας στα πέναλτι τον Ολυμπιακό με 7-6 στο Καραϊσκάκη. Στην κανονική διάρκεια το ντέρμπι έληξε 0-0 με τις δύο ομάδες να έχουν ευκαιρίες, με το «τριφύλλι» να έχει πιο κλασικές. Ο Πασχαλάκης μάλιστα ήταν εκείνος που έστειλε στο 10ο λεπτό των καθυστερήσεων το

ματς στην παράταση, βάζοντας στοπ σε σουτ του Βέρμπιτς. Στα πέναλτι ενώ ο Πασχαλάκης απέκρουσε το κρίσιμο πέμπτο πέναλτι του Μλαντένοβιτς, ο Καρβάλιο που ανέλαβε να στείλει τον Ολυμπιακό στην επόμενη φάση, είδε τον Λοντίγκιν να τον σταματάει και να δίνει παράταση στα πέναλτι. Ο Παναθηναϊκός δεν αστόχησε με τους Κώτσιρα, Βαγιαννίδη και Σένκεφελντ που ανέλαβαν να εκτελέσουν τα τελευταία τρία πέναλτι, ο Ολυμπιακός «απάντησε» αρχικά με τους Βρουσάι και Ορτέγκα, αλλά ο Μαντί Καμαρά που πήγε κουτσαίνοντας να εκτελέσει το τελευταίο πέναλτι, έστειλε την μπάλα στα… πουλιά και κατά συνέπεια τον Παναθηναϊκό στην επόμενη φάση του Κυπέλλου.

Ούτε ο Κάρλος Καρβαλιάλ, ούτε και ο Φατίχ Τερίμ επιφύλαξαν εκπλήξεις ως προς τις επιλογές τους στην ενδεκάδα. Με 4-3-3 παρατάχθηκαν οι δύο «αιώνιοι». Ο Ολυμπιακός με Πασχαλάκη στα γκολπόστ, Ροντινέι, Μπιανκόν, Ντόη, Ορτέγκα στην τετράδα της άμυνας, τους Έσε, Καμαρά και Αλεξανδρόπουλο στον άξονα της μεσαίας γραμμής, τους Φορτούνη κα ιΜασούρα στα άκρα της επίθεσης και στην κορυφή τον Ναβάρο. Ο Παναθηναϊκός κατέβηκε με Λοντίγκιν στα γκολπόστ, τους Βαγιαννίδη, Γεντβάι, Αράο και Χουάνκαρ στην τετράδα της άμυνας, τους Κώτσιρα, Βιλένα και Μπερνάρ τριάδα στα χαφ, τους Βέρμπιτς και Μαντσίνι στα άκρα και τον Σπόραρ στην κορυφή.

Το πρώτο ημίχρονο είχε λιγοστές φάσεις, με τον Ολυμπιακό να μην σημειώνει κάποια σοβαρή τελική και να έχει να καυχιέται επί της ουσίας μόνο για ένα καλό γύρισμα του Ορτέγκα και το γεγονός ότι από καλή θέση ο Ναβάρο δεν κατάφερε να έρθει σε επαφή την μπάλα (8’). Δεν ήταν καν τελική δηλαδή. Είχε κάποια σουτ ο Φορτούνης δίχως να βρουν στόχο και μετά τίποτε άλλο. Προσπαθούσε με βαθιές μπαλιές να διασπάσει την καλά οργανωμένη άμυνα του Παναθηναϊκού. Ο Ορτέγκα προσπαθούσε από τα αριστερά με τα ανεβάσματά του να δώσει κάποιες λύσεις, αλλά έπεφταν στο… κενό. Ο Φορτούνης πήγε σε κάποιες προσωπικές ενέργειες, δίχως όμως αποτέλεσμα. Ο Ναβάρο πάλευε μπροστά, αλλά κι εκείνος δεν βρήκε τους διαδρόμους. Ο Αράο έκανε πολύ καλή δουλειά, όπως και ο Γεντβάι. Στο δημιουργικό κομμάτι ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε βήμα-βήμα και κυκλοφορώντας την μπάλα να δημιουργήσει πονοκεφάλους στον Πασχαλάκη. Σε δύο περιπτώσεις μάλιστα θα μπορούσε να ανοίξει το σκορ. Η μία ήταν με την κεφαλιά του Σπόραρ στο 14’ έπειτα από τη σέντρα του Μαντσίνι. Ο Πασχαλάκης αντέδρασε σωστά και κράτησε το 0-0. Η δεύτερη ήταν στο 42’, όταν ο Χουάνκαρ σέντραρε από τα αριστερά και βρήκε τον Μαντσίνι που ολομόναχος από εξαιρετική θέση σούταρε άουτ. Νωρίτερα (39’) είχε ακυρωθεί ορθώς το γκολ του Βέρμπιτς με κεφαλιά, καθώς ο Σλοβένος ήταν εκτεθειμένος και ο α’ βοηθός σήκωσε τη σημαία. Στο πρώτο 45λεπτο ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε με πιο ορθολογικό τρόπο να απειλήσει, εν αντιθέσει με τον Ολυμπιακό που είχε να καυχιέται για το παθιασμένο παιχνίδι του Αλεξανδρόπουλου και για το γεγονός ότι ο Ορτέγκα έκανε πιο αισθητή την παρουσία του σε σχέση με άλλα ματς. Σε γενικές γραμμές οι Πειραιώτες δεν ανησύχησαν τον Λοντίγκιν.

Καμία σχέση δεν είχε η εικόνα του πρώτου ημιχρόνου με το δεύτερο μέρος. Πρώτον, είχε περισσότερη ζωηράδα από τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων. Δεύτερο, περισσότερες ευκαιρίες και αγωνία έως και το 10ο λεπτό των καθυστερήσεων, με τον Βέρμπιτς να χάνει μεγάλη ευκαιρία στο 90+10’ για να δώσει την πρόκριση στον Παναθηναϊκό, αλλά ο Πασχαλάκης είπε «όχι». Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος που μπήκε καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο και είχε τρεις τελικές με Ντόη στο 48’ (μπλόκαρε την κεφαλιά του ο Λοντίγκιν), Αλεξανδρόπουλο στο 57 (σουτ ψηλά άουτ), Φορτούνη στο 59’ (έδιωξε σε κόρνερ ο Λοντίγκιν) και Μασούρα στο 65’ (σουτ από καλή θέση άουτ). Στο 75’ ο Μασούρας βγήκε μόνος του από τα δεξιά, αλλά το γύρισμά του προς τον Ναβάρο δεν ήταν καλό και έδιωξε ο Λοντίγκιν. Ο Ολυμπιακός που έπαιζε με 4-4-2 μετά την είσοδο του Ποντένσε αντί του Αλεξανδρόπουλου στο 63’, έδειχνε πιο επιθετικός, αλλά παράλληλα και πιο ευάλωτος ανασταλτικά, καθώς ο Πορτογάλος δεν έδινε και ιδιαίτερες βοήθειες πίσω. Ο Παναθηναϊκός την πρώτη του ουσιαστικά καλή φάση την σημείωσε στο 81’ με τον Σπόραρ να ηττάται από κοντά από τον Πασχαλάκη. Ο Ολυμπιακός «απάντησε» με το σουτ του Μασούρα στο 86’ και στο 10ο λεπτό των καθυστερήσεων έγινε η απόκρουση του αγώνα από τον Πασχαλάκη στο σουτ του Βέρμπιτς, στέλνοντας το ματς στην παράταση.

Στην παράταση έδειχναν πιο καταπονημένοι οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Οι Χουάνκαρ και Σπόραρ όσο περνούσε η ώρα έδειχναν ότι δεν μπορούσαν να τελειώσουν το ματς και το «τριφύλλι» έφτασε στο σημείο να «βαφτίσει» τον Ακαϊντίν φορ από στόπερ, μιας και δεν υπήρχε άλλος διαθέσιμος επιθετικός! Αναπόφευκτα ο Ολυμπιακός ήταν η ομάδα που απειλούσε περισσότερο, αφού ο Αϊτόρ που μπήκε στο 98’ αντί του Βέρμπιτς ήταν εκτός αγώνα. Οι Πειραιώτες πίεσαν για το γκολ. Έχασαν μία τεράστια ευκαιρία με κεφαλιά του Γιόβετιτς στο 99’ και άλλες δύο ευκαιρίες με Ορτέγκα (105’) και Ποντένσε (105+3’). Το παιχνίδι παρέμεινε στο 0-0 και οδηγήθηκε στα πέναλτι. Εκεί όπου ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε με 7-6, επειδή αρχικά ο Καρβάλιο απέτυχε στο πέμπτο πέναλτι να στείλει τον Ολυμπιακό στην επόμενη φάση και γιατί ο Καμαρά αστόχησε στο όγδοο.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ

*** 0-1 ο Αϊτόρ που έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Πασχαλάκη

*** 1-1 ο Ροντινέι που έστειλε την μπάλα στο δεξί παραθυράκι του Λοντίγκιν.

*** 1-2 ο Ρούμπεν Πέρεθ έστειλε την μπάλα στο δεξί παραθυράκι του Πασχαλάκη

*** 2-2 ο Ζέλσον Μαρτίνς που έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία και παρότι ο Λοντίγκιν έπεσε σωστά, η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα.

*** 2-3 Ο Αράο έστειλε την μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και μετά κατέληξε στα δίχτυα.

*** 3-3 Ο Γιόβετιτς έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Λοντίγκιν

*** 3-4 Ο Γεντβάι έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Πασχαλάκη

*** 4-4 ο Ποντένσε έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Λοντίγκιν.

*** Ο Πασχαλάκης έπιασε το πέναλτι του Μλαντένοβιτς, πέφτοντας στη δεξιά γωνία

*** Ο Λοντίγκιν έπεσε σωστά στη δεξιά γωνία και απέκρουσε το πέναλτι του Καρβάλιο

*** 4-5 Ο Κώτσιρας έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Πασχαλάκη.

*** 5-5 ο Βρουσάι έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Λοντίγκιν

*** 5-6 ο Βαγιαννίδης που έστειλε την μπάλα στο κέντρο της εστίας

*** 6-6 ο Ορτέγκα έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία.

*** 6-7 ο Σένκεφελντ έστειλε την μπάλα στο κέντρο της εστίας

*** Ο Καμαρά έχασε το πέναλτι στέλνοντας την μπάλα στις… εξέδρες!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πασχαλάκης – Ροντινέι, Μπιανκόν (115’ Ιμπόρα), Ντόη, Ορτέγκα – Έσε (100’ Καρβάλιο), Καμαρά, Αλεξανδρόπουλος (63’ Ποντένσε) – Φορτούνης (115’ Βρουσάι), Μασούρας (91’ Γιόβετιτς), Ναβάρο (106’ Ζέλσον Μαρτίνς)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Λοντίγκιν – Βαγιαννίδης, Γεντβάι, Αράο, Χουάνκαρ (96’ Μλαντένοβιτς) – Κώτσιρας, Βιλένα (66’ Ρούμπεν), Μπερνάρ (66’ Ζέκα) – Βέρμπιτς (98’ Αϊτόρ), Μαντσίνι (105’ Σένκεφελντ), Σπόραρ (105’ Ακαϊντίν)