Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Κ. Μανδρώνης: Προβλήματα από την κατάργηση των ΔΕΥΑ και την ίδρυση νέων Φορέων

 Κ. Μανδρώνης – ΔΕΥΑ Τρίπολης: Προβλήματα από την κατάργηση των ΔΕΥΑ και την ίδρυση νέων Φορέων 

” Είμαστε προβληματισμένοι για αυτό που επιθυμεί να μεταρρυθμίσει η κυβέρνηση πάνω στο θέμα των συγχωνεύσεων των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας”.

Αυτό, μεταξύ άλλων, δήλωσε στην ΕΡΤ Τρίπολης (Ανοιχτή Γραμμή), ο γραμματέας της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στις ΔΕΥΑ της χώρας, Κώστας Μανδρώνης.

” Η δημιουργία μίας διαδημοτικής επιχείρησης ύδρευσης – αποχέτευσης, με παραρτήματα σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, είναι κάτι που μας δημιουργεί ερωτήματα και σοβαρούς προβληματισμούς. Το χωροταξικό δεν το ξέρουμε ακόμα. Εάν προχωρήσει η ίδρυση μείζονος επιχείρησης, θα χαθεί η αμεσότητα του κάθε δήμου με τη δική του ΔΕΥΑ. Μία απρόσωπη, μεγάλη επιχείρηση, θα εξυπηρετεί πλέον τους δημότες”, είπε ο Κώστας Μανδρώνης.

Και συνέχισε, λέγοντας τα εξής : ” Πώς θα έχει η διαδικασία με τις βλάβες. Υπάρχει υποστελέχωση. Τί θα γίνει με την τιμολόγηση του νερού. Τί θα γίνει με τις δημοτικές περιουσίε,ς κάθε ΔΕΥΑ. Υπάρχουν ΔΕΥΑ που έχουν αποθεματικά, υπάρχουν και ΔΕΥΑ με χρέη. Χρειάζεται συνεργασία όλων των πλευρών. Χρειάζεται σε βάθος μελέτη του εγχειρήματος, ώστε να μην χαλάσουμε κάτι που θα έχει συνέπειες και που δύσκολα θα επανέλθει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Δεν πρέπει να υπάρξει βιασύνη και νομοθέτηση χωρίς διάλογο, κατάθεση προτάσεων και επεξεργασία αυτών”.

Όπως έχει διαρρεύσει, προβλέπεται η κατάργηση – συγχώνευση των ΔΕΥΑ, στη σημερινή τους μορφή και η ίδρυση 15 νέων φορέων που θα καλύπτει ο καθένας κάποιους νομούς.

Οι υφιστάμενες ΔΕΥΑ, θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως τοπικά παραρτήματα του νέου φορέα, αλλά φαίνεται ότι θα χάσουν την νομική τους οντότητα και την αυτοτέλειά τους.

Επίσης, φαίνεται, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συμμετέχει με εκπροσώπους της στη διοίκηση του νέου φορέα, όπως, μάλλον και οι εργαζόμενοι.

Τα χρέη των ΔΕΥΑ, θα αποπληρωθούν με δάνειο, που θα εξυπηρετείται σε δόσεις απ΄ τους πόρους της Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, θα διασφαλιστούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας στις ΔΕΥΑ.

Στις 14 Δεκεμβρίου, θα συνεδριάσει για το θέμα και η Ένωση των ΔΕΥΑ της χώρας, σε έκτακτη γενική συνέλευση στην Αθήνα.

Οι δήμαρχοι θα συζητήσουν την πρόταση και θα προβούν σε αποφάσεις.