Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Ψηφίστηκε ο νέος προϋπολογισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου

 

Υπερψηφίστηκε ο νέος προυπολογισμός και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κατά την ειδική συνεδρίαση της Τρίπολης.

Σύμφωνα με τον εισηγητή της περιφερειακής Αρχής, Χρήστο Λαμπρόπουλο, ο προϋπολογισμός έχει συνταχθεί σύμφωνα με τον νόμο και τα όσα ορίζουν οι επιταγές απ’ τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

” Ο προυπολογισμός είναι της τάξης των 329 εκατ. ευρώ, περίπου. Το ταμειακό υπόλοιπο είναι στα 64 εκατ. ευρώ. Εμπεριέχει μέσα το Τεχνικό Πρόγραμμα, προβλέπει κοινωνικές, τουριστικές δράσεις και

παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα. Κατά 68 % αυξήθηκε ο προυπολογισμός των τελευταίων χρόνων σε σχέση με το παρελθόν. Είναι αναπτυξιακός ο προυπολογισμός. Έχει πιστώσεις 70 εκατ. ευρώ απ΄ το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έχει τα 15 εκατ. ευρώ απ΄ το πρόγραμμα Τρίτσης. Τηρήθηκε η νομιμότητα. Απ’ τα 70 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 45 πάνε στην ασφάλεια του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, τα 20 εκατ. για δρόμους στις 5 Περιφερειακές Ενότητες και τα 5 για το περιβαλλοντικό πάρκο της Κορίνθου”, είπε, μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Σφοδρότατη κριτική άσκησαν, σε κυβέρνηση και περιφερειακή Αρχή, όλες σχεδόν οι παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Τον προυπολογισμό τον χαρακτήρισαν ως διαχειριστικό και ως μη αναπτυξιακό.

Καυτηρίασαν την κυβέρνηση για τις όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν στις εκταμιεύσεις ποσών για το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Μίλησαν για στάση πληρωμών και για κάλπικο προυπολογισμό.

Τον προυπολογισμό ψήφισαν 16 σύμβουλοι και εγκρίθηκε.

Κατά του προυπολογισμού ψήφισαν 13 σύμβουλοι.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, θα υιοθετήσει κείμενο διεκδίκησης αιτημάτων που έχει να κάνει με την ουσιαστική στήριξη του θεσμού της Αυτοδιοίκησης του Β Βαθμού.