Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

Η άβολη (εθνική) αλήθεια για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

  

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Η αχαρακτήριστη απρέπεια του Ρίσι Σούνακ απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη επανέφερε στο προσκήνιο με ένταση και πληθυντικές αφετηρίες και παραμέτρους, το εθνικό θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Της επιστροφής. Όχι του δανεισμού, όχι καμιάς άλλης συμφωνίας, που θα υπονοεί και θα υποκρύπτει την αναπόφευκτη παραδοχή εκ μέρους της Ελλάδας ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει την οποιαδήποτε σχέση με τα Γλυπτά, πόσο μάλλον ιδιοκτησιακή, πέραν εκείνης της… κλεπταποδοχής από τον Λόρδο Έλγιν.

Η μόνη ανεκτή ιστορικά, εθνικά και ηθικά διαδικασία είναι εκείνη της επιστροφής των Γλυπτών στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, και η παραδοχή της κλοπής από την πλευρά της βρετανικής πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας. Η επανένωση της ιστορικής μνήμης και του πολιτισμικού αποτυπώματος της ανθρωπότητας. Ο σεβασμός της αξιοπρέπειας των λαών.

Τίποτα άλλο δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Ακόμη και με το βαρύ τίμημα της μη “επιστροφής” των Γλυπτών, εφόσον αυτή θα συνεπάγεται… δανεισμό. Δεν δανείζεσαι από την ληστή όσα σου έχει κλέψει.

 ysterografa.gr