Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Κακοκαιρία «Petar»: Προβλήματα στην Κέρκυρα

Κακοκαιρία «Petar»: Μήνυμα 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη Δυτ. Ελλάδα – Προβλήματα στην Κέρκυρα 

Μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα δέχτηκαν πριν από περίπου 3 ώρες οι Κερκυραίοι, και άλλοι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου, για να «περιορίσουν τις μετακινήσεις τους», αφού το σκηνικό του καιρού έχει αλλάξει και οι ισχυρές καταιγίδες, αλλά και χαλάζι.

Η κακοκαιρία «Petar», όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας έχει «βάλει στόχο» Kέρκυρα, Παξούς, Πάργα, Σύβοτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, όπου ήδη εστάλη και μήνυμα 112 για πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού έως αύριο το απόγευμα, με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες βροχές, τις καταιγίδες, τους κεραυνούς και τις χαλαζοπτώσεις.

Στην Κέρκυρα μάλιστα ήδη έχει ξεκινήσει να βρέχει καταρρακτωδώς, με την κακοκαιρία να αλλάζει το σκηνικό του νησιού από καλοκαιρινό σε χειμωνιάτικο. Στην περιοχή της Κασσιόπης οι κάτοικοι είναι χωρίς ρεύμα, ενώ εκδηλώθηκε και χαλαζόπτωση.

Παράλληλα, δέκα άτομα που είχαν εγκλωβιστεί, λόγω της έντονης βροχόπτωσης στην παραλία Πόρτο Τιμόνι του νησιού απεγκλωβίστηκαν καθώς στο σημείο έσπευσε δύναμη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, λιμενικό σκάφος και ιδιώτες.

Λόγω της βροχής η ανάβαση στον κεντρικό δρόμο αποδείχτηκε εξαιρετικά δύσκολη και χρειάστηκε η μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο από τη θάλασσα.

Παράλληλα, και στα Σύβοτα Θεσπρωτίας η καταιγίδα έχει ξεκινήσει με την Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστική να βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλη την Θεσπρωτία.

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 04-08-2023/1300 τοπική ώρα επικαιροποιείται, χωρίς ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από το αρχικό δελτίο.

Σύμφωνα με το δελτίο της ΕΜΥ, η πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού σε περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας, από το μεσημέρι του Σαββάτου 05-08-2023 έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 06-08-2023, θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή τα φαινόμενα στη δυτική χώρα θα εξασθενήσουν. Από την Τρίτη ωστόσο, έως και την Πέμπτη, αλλάζει ξανά το σκηνικό το καιρού και έρχονται… μελτέμια, αφού οι βοριάδες θα είναι ισχυροί από 5-7 μποφόρ, κυρίως στο Αιγαίο, αλλά και σε περιοχές του Ιονίου.