Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Αλεξανδρούπολη - Kάηκαν σπίτια, συνεχείς αναζωπυρώσεις και ισχυροί άνεμοι

Δύσκολο αναμένεται να είναι το βράδυ για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Αλεξανδρούπολης, λόγω της φωτιάς που ξέσπασε σήμερα 19/08.

Η μάχη των πυροσβεστών θα είναι ολονύκτια καθώς οι ρίψεις από αέρος έχουν πια σταματήσει μέχρι το πρώτο φως της ημέρας. Ο καπνός έχει φτάσει στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Στην πυρκαγιά επιχειρούν 135 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 28 πυροσβεστών που μετέβησαν αεροπορικός από Αθήνα και 31 οχήματα, ενώ μέχρι πρότινος επιχειρούσαν 14 Α/Φ και 4 Ε/Π εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους.

Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις της αστυνομίας, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Με διαδοχικά μηνύματα από το 112 εκκενώθηκαν μέχρι στιγμής 8 οικισμοί. Το πρώτο μήνυμα εστάλη στις 12:40 για την ενημέρωση των κατοίκων των οικισμών Μελία, Πεύκα, Λουτρός και Νίψα σχετικά με την εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή τους, το δεύτερο στις 14:55 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Νίψα, Αετοχώρι και Πεύκα προς Αλεξανδρούπολη, το τρίτο στις 16:30 για την απομάκρυνση των κατοίκων των οικισμών Λουτρός Αγνάντια, Αριστηνό και Δωρικό προς Αλεξανδρούπολη και το τέταρτο στις 17:45 για την απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Άνθεια προς Αλεξανδρούπολη.

Ακολούθησε ένα ακόμη μήνυμα προς τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης, ώστε να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα, καθώς οι καπνοί κατευθύνονται προς το μέρος τους.

Κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, ήχησαν σειρήνες για να ειδοποιήσουν τους κατοίκους να εκκενώσουν άμεσα τις περιοχές για να γλιτώσουν από τις φλόγες που  πλησιάζουν απειλητικά.

Η φωτιά, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτα, έφθασε νωρίτερα σε δύο σπίτια στο χωριό Νίψα. Στο χωριό Πεύκα, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, έχουν καεί δύο σπίτια και μία επιχείρηση ξυλείας κοντά στο Αετοχώρι.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και διαρκώς ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Οι δυνάμεις, συγκεκριμένα, δίνουν μάχη στο μέτωπο που εκτείνεται μεταξύ των οικισμών Πεύκα και Αετοχώρι, όπου έχουν συγκεντρωθεί χωματουργικά μηχανήματα του στρατού και της Περιφέρειας για να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες. 

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας», δήλωσε νωρίτερα μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.

«Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί και πολύ σωστά από την πυροσβεστική υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες.

 ην ίδια ώρα, σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται 3 σκάφη του Λιμενικού αλλά και ιδιωτικά σκάφη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς, ενώ σπεύδουν τρία ακόμα σκάφη του Λιμενικού.

Επίσης, στις περιοχές των μετώπων της πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, βρίσκονται ήδη 5 ασθενοφόρα ενώ υπάρχουν ακόμη 3 σε ετοιμότητα να επιχειρήσουν όπου χρειαστεί. Προς το παρόν οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ έχουν συνδράμει στις εκκενώσεις των οικισμών Λουτρό, Αγνάντια, Αριστηνό, Δωρικό παρέχοντας βοήθεια σε 10 άτομα με κινητικά προβλήματα. Από το μέτωπο της πυρκαγιάς οι διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν διακομίσει έναν πυροσβέστη με συμπτώματα δύσπνοιας στο ΓΝ Αλεξανδρούπολης.

Το ΚΕΠΥ ΕΚΑΒ Βόρειας Ελλάδας έχει θέσει σε ετοιμότητα το ΓΝ Αλεξανδρούπολης ενώ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το παράρτημα του ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης σχετικά με τα περιστατικά που επιχειρούν οι διασώστες των ασθενοφόρων.