Κυριακή 2 Ιουλίου 2023

Σπαρτιάτες: Κοινές διαδρομές και στενοί δεσμοί με το κόμμα Κασιδιάρη

 

Από τη μια εκφράζουν απροκάλυπτα τις ευχαριστίες τους για τη στήριξη που τους παρέχει ο καταδικασμένος για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Ηλίας Κασιδιάρης και από την άλλη προσπαθούν να αποτινάξουν οποιαδήποτε διασύνδεση μαζί του, φοβούμενοι το δικαστικό «μπλόκο» για τη συμμετοχή τους στις εκλογές.

Ομως η αλήθεια δύσκολα κρύβεται. Τουλάχιστον, ως προς την επιρροή του εκλογικού σώματος το παραδέχτηκε ο επικεφαλής των

«Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας. Μετά το 4,63% που έλαβε με αποτέλεσμα να καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή, ο ίδιος έσπευσε να χαρακτηρίσει τον έγκλειστο στις φυλακές Δομοκού «καύσιμο» της εκλογικής του επιτυχίας.

Αλλωστε, δημόσια και χωρίς κανέναν ενδοιασμό παραδέχτηκε σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση ότι οι θέσεις των «Σπαρτιατών» ταιριάζουν σε πάρα πολλά σημεία με των «Ελλήνων». Οπως είπε «αυτό δεν είναι κατά ανάγκη κακό. Οπως και να το κάνουμε, ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει ένα ρεύμα, καλώς ή κακώς, είναι κηροζίνη».

Ο Στίγκας, για πολλούς και διάφορους λόγους, που εκτιμάται ότι έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο ακύρωσης της εισόδου του σχηματισμού του στο Κοινοβούλιο, επιμένει στον ισχυρισμό ότι δεν γνωρίζει προσωπικά τον Κασιδιάρη, αν και άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του λένε το αντίθετο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρώην συνεργάτης του αποκάλυψε πρόσφατα (ΑΝΤ1) ότι ο ίδιος είχε σχέσεις με τον Κασιδιάρη από το 2019. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, μάλιστα, βρέθηκε, όπως υποστήριξε, στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μαζί με τον Γιάννη Λαγό της Χρυσής Αυγής. «Από τότε τον ξέρει, οπότε είναι τεράστιο ψέμα».

Ο Στίγκας φέρεται να «ψάρευε» γνωριμίες σε ακροδεξιές οργανώσεις, ενώ υπήρξε στέλεχος των «Ελλήνων». Οι περισσότεροι από τους βουλευτές τους προέρχονται από τα «σπλάχνα» του κόμματος του Κασιδιάρη, το οποίο ίδρυσε το 2020. Ο νυν βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τους «Σπαρτιάτες», Γιάννης Κόντης, είχε ανακοινωθεί ως υποψήφιος με τους «Ελληνες» στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

Ο Διονύσης Βαλτογιάννης ο οποίος εκλέχτηκε στην Αιτωλοακαρνανία, λέγεται πως είναι κουμπάρος του χρυσαυγίτη Ηλία Μπαρμπαρούση, που διετέλεσε βουλευτής της Χρυσής Αυγής στον ίδιο νομό.

Στους «Ελληνες» ανήκε και ο Γιώργος Μανούσος. Μάλιστα, ο ίδιος έγραφε το 2021 στην ιστοσελίδα των Ελλήνων για τον «άνθρωπο Κασιδιάρη».

«Ο πόλεμος του συστήματος ακόμα και μετά την καταδίκη των συναγωνιστών μας παραμένει ανηλεής. Η γιγάντωση του κινήματος και η ένταξη σε αυτό χιλιάδων συμπατριωτών μας που θέλουν να προσφέρουν για τη λευτεριά της πατρίδας τους ταρακούνησε».

Στελέχη των «Ελλήνων» υπήρξαν επίσης και οι βουλευτές με τους «Σπαρτιάτες»: Γιάννης Δημητροκάλλης, Αλέξανδρος Ζερβέας, Μιχαήλ Γαυγιωτάκης, Αθανάσιος Χαλκιάς και Κωνσταντίνος Φλώρος.

Την ίδια στιγμή, οι δύο -από τους οχτώ δηλωμένους δικηγόρους, με τους οποίους δικαιούται να συνομιλεί ο Κασιδιάρης στις φυλακές- είναι ο εκπρόσωπος του κόμματος, Χάρης Κατσιβαρδάς και ο Σωτήρης Μεταξάς.

Πληροφορίες (dikastiko.gr) αναφέρουν ότι ο Κατσιβαρδάς επισκέφθηκε τον Κασιδιάρη στις φυλακές στις 7 Απριλίου 2023, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση εκ μέρους του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ότι η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νέα διάταξη για τον «αποκλεισμό κομμάτων».

Η τηλεοπτική κάμερα στο γραφείο του κατέγραψε εικόνες με βιβλία του Γεώργιου Παπαδόπουλου, τον Αδόλφο Χίτλερ, τη ναζιστική σβάστικα και τον Ιωάννη Μεταξά σε περίοπτη θέση. Ο Μεταξάς, ο οποίος  παραχώρησε  το γραφείο του για να γίνουν οι δηλώσεις των εκπροσώπων του κόμματος το βράδυ των εκλογών, τον είχε επισκεφθεί στις 21 Μαρτίου 2023.