Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Φωτιά , νυκτα αγωνίας στη Ρόδο: Νέο μήνυμα 112 για εκκένωση των περιοχών Γεννάδι και Κιοτάρι

 rhodes-night-m5

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Ρόδου με την πυρκαγιά να καίει ανεξέλεγκτα σε τρία πύρινα μέτωπα για πέμπτη συνεχόμενη βραδιά. Νέο μήνυμα 112 ήχησε λίγο μετά τις 10 για εκκένωση των περιοχών Γεννάδι και Κιοτάρι. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ περίπου 500 άτομα βρίσκονται στην παραλία του Γενναδίου της Ρόδου, ενώ λίγο μετά τις 11 δόθηκε εντολή σε ιδιωτικά σκάφη να βοηθήσουν στην απομάκρυνση όσων ήταν στην παραλία. Σημειώνεται πως και το πρωί υπήρξε μήνυμα του 112 για εκκένωση των περιοχών Ασκληπιείο, Γεννάδι και Κιοτάρι, καθώς η φωτιά πλησίαζε επικίνδυνα. 

Το χωριό των Λαέρμων καίει αυτή την ώρα η φωτιά, όπου σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου κ. Αναστάσιου Πατούνα έχει ήδη ξεκινήσει να καίει τα πρώτα σπίτια.

Με δηλώσεις του ο πρόεδρος είπε ότι όλοι οι κάτοικοι έχουν φύγει από το χωριό και βρίσκονται σε ασφαλή σημεία στα γύρω χωριά. Οι εκτοπισμένοι είναι χιλιάδες, τουρίστες και ντόπιους, οι χερσαίες δυνάμεις δίνουν μάχες σε δύσβατες περιοχές και αρκετά χωριά απειλούνται από τα πύρινα μέτωπα. Οι εκτοπισμένοι είναι χιλιάδες, τουρίστες και ντόπιους, οι χερσαίες δυνάμεις δίνουν μάχες σε δύσβατες περιοχές και αρκετά χωριά απειλούνται από τα πύρινα μέτωπα.Οι εκτοπισμένοι είναι χιλιάδες, τουρίστες και ντόπιους, οι χερσαίες δυνάμεις δίνουν μάχες σε δύσβατες περιοχές και αρκετά χωριά απειλούνται από τα πύρινα μέτωπα. 

Νωρίτερα, στην παραλιακή ζώνη από την παραλία Λάρδος ως την παραλία Κιοτάρι όπου έγινε νωρίς το απόγευμα η προληπτική εκκένωση η φωτιά έχει περιοριστεί σημαντικά και έχει ανοίξει η παραλιακή οδός από Κιοτάρι προς Λίνδο.

Στο κεντρικό τμήμα υπάρχει μια αναζωπύρωση βορειοανατολικά από τα Λάερμα και μια δεύτερη ανατολικά από το φράγμα του Γαδουρά.

Οι δυνάμεις έχουν εστιάσει την προσπάθεια τους στην προστασία της παραλιακής ζώνης και όλων των ξενοδοχειακών μονάδων και στις δυο περιοχές όπου υπάρχουν οι αναζωπυρώσεις.

Επισημαίνεται ότι από το μεσημέρι που η κύρια προσπάθεια ήταν ανατολικά από τα Λάερμα για να γίνουν ζώνες με χωματουργικά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επιχειρούσαν και τα εναέρια μέσα, λόγω των βόρειων – βορειοδυτικών ανέμων που έπνεαν με ένταση 7 μποφόρ και με τους στροβιλισμούς του αέρα που δημιουργήθηκαν η φωτιά κινήθηκε εντός μιας χαράδρας και κατέβηκε νότια προς Λάρδο καλύπτοντας αυτή την απόσταση μέσα σε 2 ώρες.

Έχουν μετακινηθεί 8.000 τουρίστες και ντόπιοι, ζούμε τραγικές στιγμές στη Ρόδο, λέει ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

«Ζούμε τραγικές στιγμές, είναι αδιανόητη η καταστροφή στο νησί μας» είπε με «σπασμένη» φωνή ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι ο κ. Χατζημάρκος τόνισε ότι αυτή την ώρα μετακινούνται χιλιάδες άνθρωποι «ντόπιοι και επισκέπτες».

«Στόχος μας είναι η ανθρώπινη ζωή» και η ασφάλεια ντόπιων κατοίκων, επισκεπτών και ξένων τουριστών συνέχισε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου σημειώνοντας ότι μέχρι τις 21:30 το βράδυ του Σαββάτου «οι μετακινήσεις έχουν ξεπεράσει τις 7.500-8.000 χιλιάδες».

«Το οδικό δίκτυο είναι αποκομμένο, έγινε με σκάφη η απομάκρυνση και μετά με λεωφορεία για να έρθουν στο βόρειο ασφαλές κομμάτι» πρόσθεσε ο Γιώργος Χατζημάρκος επισημαίνοντας: «Έχουμε πολύ κόσμο ακόμα. Έχουμε κλειστό οδικό δίκτυο και κάνουμε μετεγκατάσταση σε άλλες περιοχές».

«Μέσα σ' αυτή την κατάσταση δεν έχουν ακόμη καταγραφεί οι μετακινήσεις των πολιτών στο σύνολό τους. Οι ώρες είναι πάρα πολύ δύσκολες, μετράει να είναι ακόμη ασφαλείς οι ξένοι επισκέπτες και οι κάτοικοι» κατέληξε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.
 

Αρτοποιός: «Οι κάτοικοι πρέπει να είναι σε συναγερμό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας»

«Την Κυριακή 23 Ιουλίου η Περιφερειακή Ενότητα της Ρόδου είναι σε «κόκκινο συναγερμό» με δείκτη επικινδυνότητας 5. Υψηλές θερμοκρασίες, πάρα πολύ μεγάλες ριπές ανέμων, οι οποίες θα δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ, εν μέσω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στη Ρόδο.

Ο ίδιος επισήμανε ακόμη, ανάμεσα σε άλλα: «Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη επιχείρηση. Απευθύνουμε έκκληση προς τους συμπολίτες μας οι οποίοι διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Ρόδου. Στις 22:00 απεστάλη μέσω του 112 από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ένα μήνυμα εκκένωσης των οικισμών και Γεννάδι και Κιοτάρι προς το Πλημμύρι, δηλαδή πιο δυτικά.

Στο νησί βρίσκεται ήδη κυβερνητικό κλιμάκιο με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Διευθυντή Γραφείου Πρωθυπουργού Γιάννη Μπρατάκο, τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή Χρήστο Τριαντόπουλο, την Υφυπουργό Τουρισμού Έλενα Ράπτη και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Παππά.

Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν μετά τη δύση του ηλίου – που σταμάτησαν τα εναέρια μέσα – οι επίγειες δυνάμεις, ενώ με C-130 μεταβαίνουν στο νησί άλλες 2 ομάδες ΕΜΟΔΕ.

Επιχειρούσαν στα μέτωπα της πυρκαγιάς 3 Air Tractors, 1 ελικόπτερο Mi8, 2 Erickson, 4 CL-415, 2 Chinook, 1 AB214 και ένα Super Puma συντονιστικό. Τη μάχη της κατάσβεσης το βράδυ του Σαββάτου δίνουν στη Ρόδο 205 πυροσβέστες με 35 οχήματα αλλά και οι 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες που έχουν μεταφερθεί στο νησί των Ιπποτών.