Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Γιάννης Μαρκόπουλος: Το ύστατο χαίρε στον μεγάλο συνθέτη στην κηδεία του στη Μητρόπολη Αθηνών

 

 

 kideia-markopoyloy-14

Τον σπουδαίο συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο αποχαιρετούν αυτή την ώρα η σύζυγος του Γιάννη Μαρκόπουλου, Βασιλική Λαβίνα  η κόρη του, Λένγκα Μαρκοπούλου, συγγενείς και φίλοι στη Μητρόπολη Αθηνών. Νωρίτερα, είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, εκεί που απλοί άνθρωποι, φίλοι και θαυμαστές του έργου του προσήλθαν με ένα λουλούδι να αποτίσουν φόρο τιμής στον εμβληματικό συνθέτη. Τη σορό φύλασσαν ως τιμητική φρουρά Κουρήτες, με την παραδοσιακή κρητική φορεσιά. Την ώρα της μεταφοράς της σορού του

Γιάννη Μαρκόπουλου από το παρεκκλήσι προς τη Μητρόπολη, για να ξεκινήσει η κηδεία, ο κόσμος που βρισκόταν εκεί τίμησε τον μεγάλο συνθέτη με το χειροκρότημά του και κάποιοι φώναξαν «αθάνατος».

 Παρούσα στην κηδεία είναι η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου ενώ  παρόντες είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Κουμεντάκης   ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Λευτέρης Αυγενάκης. ο Προεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εκφώνησε τον επικήδειο,  αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μαζί με την Αλέκα Παπαρήγα. Παρών ήταν και οι καλλιτέχνες όπως η Μαρίζα Κωχ, ο Πέτρος Γαϊτάνος, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Θέμης Ανδρεάδης, ο Μάριος Φραγκούλης , ο Γιώργος Νταλάρας., Γιώργος Κυρίτσης και η Έλενα Ακρίτα, η Λόλα Νταϊφά, ο Αντώνης Ρουπακιώτης. 

Η ταφή του Γιάννη Μαρκόπουλου θα γίνει αργότερα το απόγευμα στο νεκροταφείο Παπάγου. 

Η επιθυμία της οικογένειάς του

Την ενίσχυση ομάδων που ασχολούνται με τη στήριξη παιδιών και την καταπολέμηση του καρκίνου, ζήτησε, αντί στεφάνων, η οικογένεια του Γιάννη Μαρκόπουλου.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση που κυκλοφόρησε, αναφέρεται:

«Θέρμη παράκληση, αντί στεφάνων, στη μνήμη του Γιάννη Μαρκόπουλου, να στηριχθούν:

Οι «Μικροί Μουσικοί» του Ωδείου Αθηνών
Δικαιούχος: Μουσικός και Δραματικός Σύλλογος ‘Ωδείον Αθηνών–1871
ΕUROBANK – IBAN: GR4102601780000890201012375

Η Ελληνική Ερευνητική Ομάδα Ουρογεννητικού Καρκίνου
Δικαιούχος: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΟΥΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ (ΕΕΟΟΓΕΚ)
Alpha Βank – IBAN: GR4701401150115002002026203

Τα Γενναία Παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ
Δικαιούχος: ΕΛΕΠΑΠ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ – IBAN: GR6401720630005063021944939».

Η τελευταία του επιθυμία

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος είχε εκφράσει την επιθυμία στους οικείους του να τον αποχαιρετήσουν με στίχους του Διονυσίου Σολωμού, από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», που ο ίδιος μελοποίησε αποτελώντας την κορωνίδα της πλούσιας μουσικής δημιουργίας του και εκφράζοντας την ιδιαίτερη προσωπική μουσική γλώσσα του.