Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Π. Νίκας: Τα χρέη δήμων για τη συμμετοχή τους στη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ

 Π. Νίκας: Τα χρέη δήμων για τη συμμετοχή τους στη διαχείριση των απορριμμάτων έχουν ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ 

“Τα χρέη των δήμων, κάποιων δήμων, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσον αφορά τα μισθώματα για την συμμετοχή τους στην διαχείριση των απορριμμάτων της ΣΔΙΤ, έχουν ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν και οι τόκοι υπερημερίας, καθώς και άλλα προβλήματα”. Αυτό δήλωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος στάθηκε και στο πρόβλημα με τα ραδιενεργά υλικά.

“Εξακολουθούν να πηγαίνουν στην Παλαιόχουνη Αρκαδίας, φορτηγά με ραδιενεργά υλικά που, φυσικά, δεν εισέρχονται στην μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, γιατί κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά. Αυτό γίνεται από συγκεκριμένους δήμους. Θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία και να εφαρμόζουν τις αποφάσεις – προτροπές, που έχουμε επικοινωνήσει”, ανέφερε ο Παναγιώτης Νίκας.

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι στα τέλη αυτού του μήνα θα ξεκινήσει να λειτουργεί – δοκιμαστικά πρώτα – η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Καλλιρρόης Μεσσηνίας. 

Η Περιφερειακή Αρχή της Πελοποννήσου θα εξετάσει την προοπτική, τα απορρίμματα του δήμου Μεγαλόπολης και αυτά της Γορτυνίας, να μεταφέρονται στην μονάδα επεξεργασίας της Παλαιόχουνης Αρκαδίας και όχι σ’ αυτήν, της Καλλιρρόης Μεσσηνίας, που προβλέπει ο σημερινός Περιφερειακός Σχεδιασμός.

Ο περιφερειάρχης, Παναγιώτης Νίκας, κάλεσε τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Μανώλη Σκαντζό, να κινήσει τις διαδικασίες, ώστε να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή, παρά το γεγονός, ότι δεν το προβλέπουν οι σχετικές συμβάσεις και ο τωρινός ΠΕΣΔΑ.

“Η Μεγαλόπολη, απέχει 60 χλμ. απ’ την Καλλιρρόη, ενώ απ’ την Παλαιόχουνη, μόλις 5. Θα ρωτήσουμε τους συμβούλους μας, εάν μπορούμε από τώρα, να κάνουμε την αλλαγή αυτή. Θα πρέπει οι δήμοι αυτοί να αποφύγουν τα αυξημένα έξοδα. Είναι σίγουρο, ότι, όταν θα ισχύσει ο νέος ΠΕΣΔΑ, αυτό θα διορθωθεί και η Μεγαλόπολη, μαζί με την Γορτυνία, θα πάνε στην Παλαιόχουνη και όχι στην Καλλιρρόη. Το ίδιο θα ισχύσει και με τη Νότια Κυνουρία, που θα πάει στον σταθμό μεταφόρτωσης του Άργους”, είπε ο Παναγιώτης Νίκας.

Θυμίζουμε, ότι στην Παλαιόχουνη, σύμφωνα με τις διαχειριστικές ενότητες, πηγαίνουν σκουπίδια από δήμο Τρίπολης, δήμο Βόρειας Κυνουρίας, δήμο Νότιας Κυνουρίας και απ’ τις Π.Ε. Κορινθίας και Αργολίδας.