Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Σεισμικές δονήσεις 4,8 & 4,1 Ρίχτερ στην Ευβοια αισθητές και στην Αθήνα.

 Σεισμός: Νέα δόνηση στην Εύβοια πάνω από 4 Ρίχτερ  Αισθητός και πάλι στην Αττική 

Νέος μεγάλος σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή της Εύβοιας και έγινε αισθητός και στην Αττική σχεδόν 50 λεπτά μετά τα 4,8 Ρίχτερ που είχαν σημειωθεί στις 6:32 το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 7:23 και είχε μέγεθος 4,1 Ρίχτερ ενώ ακολούθησε με διαφορά 1 λεπτού δεύτερος σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ στις 7:24.

Υπενθυμίζουμε πως σεισμός σημειώθηκε λίγο μετά τις 6:30 το πρωί της Τρίτης και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αττική. Σύμφωνα με την το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 4,8 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο την Εύβοια.

Η αρχική αυτόματη λύση που εκδόθηκε δευτερόλεπτα μετά την σεισμική δόνηση μέτρησε τον σεισμό στα 4,7 Ρίχτερ.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 6:32 και είχε επίκεντρο 13,3 χλμ. νοτιοανατολικά από την περιοχή Ζάρακες, ή περίπου 58 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Σημειώνεται ότι τα δεδομένα για το σεισμό που προέρχονται από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ή από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο είναι λύσεις προερχόμενες από το αυτόματο υπολογιστικό σύστημα, χωρίς τη συμμετοχή σεισμολόγου. Ενημερώνονται συνεχώς με την άφιξη νέων δεδομένων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, εκτίμησε πως πιθανότατα θα μεταβληθεί το ύψος του μεγέθους του σεισμού.

«Στο σημείο εκείνο δεν έχουμε κάποιο εμφανές ρήγμα. Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε εκεί ήταν μία έκπληξη. Δεν το περιμέναμε, γιατί δεν είναι μία περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς. Είναι νωρίς ακόμη να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός.Περιμένουμε την εξέλιξη της σεισμικότητας προκειμένου να κάνουμε πιο σωστές εκτιμήσεις», ανέφερε σχετικά. 

Για επιφανειακό σεισμό που έγινε έντονα αισθητός σε πολλές περιοχές της Αττικής έκανε λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ για τη δόνηση των 4,8 Ρίχτερ στην Εύβοια. «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, με μικρότερα μεγέθη εδώ και αρκετές ημέρες, συνεπώς υπάρχει μια διέγερση, η οποία επιβάλλεται να αξιολογηθεί για να δούμε πού ακριβώς πορευόμαστε» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να αξιολογήσει εάν είναι ο κύριος σεισμός. Χρειάζεται μια προσοχή» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι καλό θα είναι να μην λειτουργήσουν τα σχολεία της περιοχής, πριν γίνει ο απαραίτητος έλεγχος. 

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Κάρυστο. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο της περιοχής κ. Λευτέρη Ραβιόλος, «τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους», είπε ο ίδιος στην ΕΡΤ. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι μετασεισμοί είναι αισθητοί, αλλά δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

ΣΕΙΣΜΟΣ: Τι πρέπει να κάνετε την ώρα της δόνησης

Εάν είσαι μέσα σε κτίριο:

  1. Μείνε στο χώρο που βρίσκεσαι και διατήρησε την ψυχραιμία σου.
  2. Σκύψε, καλύψου κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο) και κράτησε με το χέρια σου το πόδι του. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κατάλληλο έπιπλο σκύψε στο μέσον του δωματίου μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σου και προστάτευσε με τα χέρια το κεφάλι και τον αυχένα σου. Απομακρύνσου από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, φεγγίτες ή γυάλινα χωρίσματα) ή έπιπλα και αντικείμενα που μπορεί να σε τραυματίσουν.

Eάν βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο:

  1. Απομακρύνσου από τις προσόψεις των κτιρίων, στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια ή άλλα επικίνδυνα σημεία (όσο αυτό είναι δυνατόν) και προφυλάξου κατάλληλα.
  1. Απομακρύνσου από την ακτή. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα βαρύτητας (tsunamis).
  1. Μείωσε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σου, και στάθμευσε στο πιο κοντινό, ασφαλές σημείο, μακριά από προσόψεις κτιρίων, αερογέφυρες, ηλεκτροφόρα καλώδια κ.ά.. Φρόντισε να μην  εμποδίζεις την κυκλοφορία.