Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Το σύγγραμμα του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αναθεωρήσεως του Συντάγματος Ευριπίδη Στυλιανίδη προλόγισε ο Πρόεδρος της Βουλής

 

Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος του προσέφερε το βιβλίο του «Συνταγματική Αναθεώρηση 2019: Χαμένη ευκαιρία ή νέο ξεκίνημα;» που αποτελεί την πολιτική και νομική συμβολή του από τη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αναθεωρήσεως του Συντάγματος.

Το βιβλίο προλογίζει τιμητικά ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Το σύγγραμμα ‘‘Συνταγματική Αναθεώρηση 2019: Χαμένη ευκαιρία ή νέο ξεκίνημα;’’ αποτελεί βιβλιογραφικά την πρώτη πληρέστατη θεσμική τοπογραφία του νέου μας Συντάγματος. Με καλοβαλμένα περιεχόμενα δίνει στον μυημένο αλλά και στον αμύητο αναγνώστη όλη τη διαλογική αναζήτηση που προηγήθηκε κατά θεματική ενότητα. Καταλήγει σε διαφωτιστικά συμπεράσματα, απαντώντας και στο ερώτημα του τίτλου, πως τελικά η αναθεώρηση είχε ‘‘σημαντικό, πρακτικό και πολιτικό περιεχόμενο’’, όπως ο ίδιος ο συγγραφέας εύλογα τεκμηριώνει.  Περιγράφει, τέλος, τους στόχους της επόμενης αναθεωρήσεως που αναμένουν να εκπληρωθούν, όπως η απελευθέρωση της Ανώτατης Εκπαιδεύσεως από το κρατικό μονοπώλιο με στόχο την μετεξέλιξη της Ελλάδος σε διεθνές εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο και η συνταγματική περαιτέρω υποβοήθηση της οικονομίας ώστε να γίνει παραγωγικότερη».

Επισημαίνει επίσης στον πρόλογό του ο Πρόεδρος της Βουλής ότι «επειδή η Συνταγματική Αναθεώρηση γίνεται σε δύο στάδια εμπλέκοντας δύο διαδοχικές Βουλές (προτείνουσα και αναθεωρητική), η τελευταία αναθεώρηση του 2019 είχε και τη μοναδικότητα, εν σχέσει με εκείνες του 1986, 2001 και 2008, να επισυμβεί από Βουλή που η πλειοψηφία της, έπειτα από τις εκλογές της 7/7/2019, ήταν διαφορετική από την πλειοψηφία εκείνης που προετοίμασε το αναθεωρητικό εγχείρημα! Εκεί οφείλεται και το ευάριθμο αλλά όχι και ασήμαντο των αλλαγών».

Συμπληρώνει δε ο κ. Τασούλας: «Η Αναθεώρηση του 2019 φρόντισε, μεταξύ άλλων,  για τη σταθερότητα του Πολιτεύματος με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόκληση εκλογών, φρόντισε για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών με τη θέσπιση του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος, φρόντισε για την κατάργηση προκλητικών δικαστικών προνομίων του πολιτικού προσωπικού, φρόντισε για την ευρυθμία στην επιλογή διοικήσεων των Ανεξαρτήτων Αρχών και την μεγάλη μας μέχρι τώρα παράλειψη, την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που ήδη η Κυβέρνηση της ΝΔ την κατοχύρωσε με εκτελεστικό του Συντάγματος Νόμο».  

  Επισυνάπτεται ο πλήρης πρόλογος του Προέδρου της Βουλής.

Πρόλογος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνου Τασούλα στο βιβλίο του τέως Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής

Αναθεωρήσεως του Συντάγματος κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη

με τίτλο «Συνταγματική Αναθεώρηση 2019: Χαμένη ευκαιρία ή νέο ξεκίνημα;»

 

Το Σύνταγμα του 1975 δεν καθιέρωσε μόνον την πλέον μακροχρόνια και πλέον σταθερά περίοδο δημοκρατικής διακυβερνήσεως στην χώρα μας, αλλά ήδη βαίνει πλησίστιο στο να καταστεί το πλέον μακρόβιο που γνώρισε ο τόπος, αφού σύντομα (το 2023) θα έχει ξεπεράσει σε «χρόνια» εκείνο του 1864 που ίσχυσε επί 45ετία, μέχρι το Σύνταγμα του 1911. 

«Μετά τις εκλογές του 1974, δεν με έκανε ο Καραμανλής υπουργό. Δεν ξέρω γιατί…  Αλλά συγχρόνως μου ανέθεσε την επεξεργασία του νέου Συντάγματος.  Κύριος μοχλός αυτής της δουλειάς ήταν ο Παπακωνσταντίνου, ο Κ.Στεφανάκης που ήταν Υπουργός της Δικαιοσύνης καθώς και ο Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σπύρος Νικολάου, από τα καλλίτερα νομικά μυαλά του τόπου… Όταν συγκλήθηκε η Βουλή, με έκαναν Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την σύνταξη του νέου Συντάγματος. Στο έργο αυτό επιδόθηκα με ζήλο και ο Καραμανλής συχνά μου έλεγε –σπάνιο φαινόμενο– καλά λόγια για την όλη προώθηση της δουλειάς μας, που χωρίς τους συνεργάτες που πριν ανέφερα, δεν θα ήμουν σε θέση μόνος να βγάλω πέρα». (Κωνσταντίνος Τσάτσος, Λογοδοσία μιας ζωής, τόμος β΄,σελίς 429).

Αυτού του Συντάγματος, έργου σοβαρού αυτών των ανθρώπων, έμελλε σε μας να επιχειρήσουμε το θεσμικό εκσυγχρονισμό με την τέταρτη κατά σειρά αναθεώρησή του.  Και επειδή η Συνταγματική Αναθεώρηση γίνεται σε δύο στάδια εμπλέκοντας δύο διαδοχικές Βουλές (προτείνουσα και αναθεωρητική), η τελευταία αναθεώρηση του 2019 είχε και τη μοναδικότητα εν σχέσει με εκείνες του 1986,2001 και 2008 να επισυμβεί από Βουλή που η πλειοψηφία της, έπειτα από τις εκλογές της 7/7/2019 ήταν διαφορετική από την πλειοψηφία εκείνης που προετοίμασε το αναθεωρητικό εγχείρημα!  Εκεί οφείλεται και το ευάριθμο αλλά όχι και ασήμαντο των αλλαγών.

Πρόεδροςτης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αναθεωρήσεως του Συντάγματος ανέλαβε, έπειτα από πρόταση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ κ.Κυριάκου Μητσοτάκη, ο συγγραφέας του ανά χείρας τόμου βουλευτής Ροδόπης, επί σειράν ετών, της ΝΔ, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Παιδείας και Μεταφορών κ.Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης. 

Με την ψηφοφορία της 25/11/2019 ολοκληρώθηκε η 4η Αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975. Συνολικά αναθεωρήθηκαν 14 άρθρα, ουσιαστικά όμως τα 9, γιατί οι παρεμβάσεις στα άρθρα 112, 113,114,115 και 119 αφορούν σε καταργήσεις παρωχημένων διατάξεων.Για να φθάσουμε στην ψηφοφορία αναθεωρήσεως προηγήθηκε εκτενής και γόνιμη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή όπου έλαβαν το λόγο 68 ομιλητές. Κατά κοινή αναγνώριση επάξια προήδρευσε της Επιτροπής ο συγγραφεύς του παρόντος τόμου Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης,  «δυναμωμένος με θεωρία και μελέτη» περί τα συνταγματικά από τις πανεπιστημιακές σπουδές του στην Ελλάδα και στη Γερμανία, αλλά και από την πολύχρονη και επιτυχή πολιτική του σταδιοδρομία. Το σύγγραμμα «Συνταγματική Αναθεώρηση 2019: Χαμένη ευκαιρία ή νέο ξεκίνημα;» αποτελεί βιβλιογραφικά την πρώτη πληρέστατη θεσμική τοπογραφία του νέου μας Συντάγματος. Με καλοβαλμένα περιεχόμενα δίνει στον μυημένο αλλά και στον αμύητο αναγνώστη όλη τη διαλογική αναζήτηση που προηγήθηκε κατά θεματική ενότητα. Καταλήγει σε διαφωτιστικά συμπεράσματα απαντώντας και στο ερώτημα του τίτλου πως τελικά η αναθεώρηση είχε «σημαντικό, πρακτικό και πολιτικό περιεχόμενο», όπως ο ίδιος ο συγγραφέας εύλογα τεκμηριώνει. Περιγράφει, τέλος, τους στόχους της επόμενης αναθεωρήσεως που αναμένουν να εκπληρωθούν, όπως η απελευθέρωση της Ανώτατης Εκπαιδεύσεως από το κρατικό μονοπώλιο με στόχο την μετεξέλιξη της Ελλάδος σε διεθνές εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο και η συνταγματική περαιτέρω υποβοήθηση της οικονομίας ώστε να γίνει παραγωγικότερη.

Στο παράρτημα παρατίθεται όλη η εργασία που προηγήθηκε της ψηφοφορίας και στις δύο Βουλές, ώστε να έχει ο αναγνώστης προ οφθαλμών όλο το υλικό και το οδοιπορικό μιας «τελικά επιτυχούς», όπως προσφυώς τη χαρακτήρισε ο Ομότιμος Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ.Ν.Αλιβιζάτος,αναθεωρήσεως.

Η Αναθεώρηση του 2019 φρόντισε, μεταξύ άλλων, για την σταθερότητα του Πολιτεύματος με την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόκληση εκλογών, φρόντισε για την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών με τη θέσπιση του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος, φρόντισε για την κατάργηση προκλητικών δικαστικών προνομίων του πολιτικού προσωπικού, φρόντισε για την ευρυθμία στην επιλογή διοικήσεων των Ανεξαρτήτων Αρχών και την μεγάλη μας μέχρι τώρα παράλειψη, την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που ήδη η Κυβέρνηση της ΝΔ την κατοχύρωσε με εκτελεστικό του Συντάγματος Νόμο. 

Με όλα αυτά και με την κατάργηση αναχρονιστικών διατάξεων το Σύνταγμά μας είναι πλέον βελτιωμένο. Και μπορεί να περιμένει άλλα 10 χρόνια για να υποστεί μία γενναιότερη και πιο εκτεταμένη αλλαγή.  Μια αλλαγή στα επικαιροποιημέναίχνη της εκσυγχρονιστικής πρότασης αλλαγής 57άρθρων του Συντάγματος που υπέβαλε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στην προηγούμενη Βουλή. 

Ο κ.Ευριπίδης Στυλιανίδης, με την Προεδρία του στην Επιτροπή Αναθεωρήσεως του Συντάγματος και με την συγγραφή και έκδοση αυτού του πολύτιμου τόμου, αναδεικνύει και καταθέτει την προσωπική του εποικοδομητική και ξεχωριστή συμβολή σε αυτή την 4η Αναθεώρηση του Συντάγματος του 1975, που ακόμη και αν δεν ήταν θεαματική, ήταν οπωσδήποτε «πάλ’ εις μικρόν γενναία!».

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης