Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

«Πύραυλοι» από τις ΗΠΑ κατά της Αγκυρας για Ανατολική Μεσόγειο και S-400

  

 Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

 

Κλιμα κώνεται επικίνδυνα σε όλα τα επιμέρους μέτωπα η κρίση στις σχέσεις της Αθήνας με την Αγκυρα, με ανοικτά όλα πλέον τα ενδεχόμενα, τη στιγμή που δεν φαίνεται η γερμανική διαμεσολάβηση να φέρνει κάποια αποτελέσματα (εκτός αν γίνουν πολύ δραματικές αλλαγές στη στάση της τουρκικής πλευράς, κάτι που δεν δείχνουν με τη στάση και την εκρηκτική ρητορική τους οι Ερντογάν-Ακάρ και Τσαβούσογλου).

Την ίδια στιγμή -βάσει πληροφοριών μου- μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα

από τώρα ως τα τέλη Οκτωβρίου οι Τούρκοι ενεργοποιούν μέτρα εντός του τουρκο-λιβυκού μνημονίου Ερντογάν-Σάρατζ του Νο

εμβρίου του 2019, ενώ ετοιμάζουν κίνηση καθολικής αμφισβήτησης της συμφωνίας Ελλάδος-Αιγύπτου για τη μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, δυτικά του 28ου γεωγραφικού μεσημβρινού. Είναι στην τελική φάση προετοιμασίας τρία ιδιαίτερα προκλητικά σχέδια.

Την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί επικαλούμενοι πρώτιστα τη συνοχή του ΝΑΤΟ, που αναμφίβολα κλονίζεται από τις προβληματικές θέσεις της Αγκυρας διά στόματος του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Ρίκερ μέσω μιας ουσιαστικής και συνολικής τοποθέτησης, επέκριναν την Τουρκία για το μπαράζ των προκλήσεων σε ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για το θέμα της προμήθειας-ενεργοποίησης του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S400 που έχει αναπτυχθεί στην αεροπορική βάση Μουρντέντ/Ακιντζί στα περίχωρα της Αγκυρας.

Συγκεκριμένα ο Αμερικανός υφυπουργός που είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις τόνισε ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για τις κλιμακούμενες εντάσεις στην στρατηγικής σημασίας περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και χαρακτήρισε τις κινήσεις της Αγκυρας ότι είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τις στρατηγικές προτεραιότητες των ΗΠΑ που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή καθώς και σε Συρία και Λιβύη (όπου υπάρχει ρωσική στρατιωτική και μισθοφορική παρουσία).

Ο Φίλιπ Ρίκερ τόνισε ότι η αμερικανική πλευρά επιθυμεί και επιδιώκει αποκλιμάκωση και ξεκαθάρισε ότι «Εχουμε διαβιβάσει επανειλημμένα στην Τουρκία ότι οι υπερπτήσεις της πάνω από την ελληνική επικράτεια, οι γεωτρητικές -ερευνητικές δραστηριότητές της στα ύδατα της Κύπρου, η υπογραφή του μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη, καθώς και η δηλωμένη πρόθεσή της να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη βάση αυτού του μνημονίου αποτελούν προκλητικές και μη βοηθητικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι «Αυτές οι εντάσεις περιπλέκουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να παρουσιάσει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ενέχουν τον κίνδυνο μιας ακούσιας κλιμάκωσης».

Αν και παραδέχθηκε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στις διμερείς σχέσεις με την Αγκυρα ο Ρίκερ επεσήμανε ότι η Τουρκία παραμένει σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί της σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος στο φως των αποσταθεροποιητικών κινήσεων της Μόσχας στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες μου, ο Χουλουσί Ακάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία τις τελευταίες τρεις ημέρες με τον Νορβηγό ΓΓ/ΝΑΤΟ Γενς Στόλντεμπεργκ, καθώς και με τον ανώτατο διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Αμερικανό πτέραρχο Τοντ Ουόλτερς για τα θέματα της περιοχής και ειδικότερα για την κατάσταση στην Λιβύη.

Σχετικά με το 4ης γενιάς ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα ο Αμερικανός υφυπουργός τόνισε ότι «Είμαστε σίγουροι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του καταλαβαίνουν τη θέση μας», ενώ για πολλοστή φορά επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον συνεχίζει να αντιτίθεται σθεναρά στην αγορά των S-400 από την Τουρκία. Μεταξύ άλλων διέυρυνε το όλο ζήτημα λέγοντας ότι «Η αναστολή της συμμετοχής και η εκκρεμότητα της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 σε αντίδραση για την αγορά των S-400 σηματοδοτεί τη σοβαρότητα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση προσεγγίζει το συγκεκριμένο θέμα και τη βούλησή μας να υπάρξουν συνέπειες. Ανησυχούμε βαθιά για τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για να θέσει σε λειτουργία τους S-400 και έχουμε τονίσει ότι το ζήτημα των S-400 παραμένει σημαντικό εμπόδιο στη διμερή σχέση και στο ΝΑΤΟ»,

Απάντηση για Χαμάς

Με εμπρηστική γλώσσα η Τουρκία απέρριψε τις αμερικανικές κατηγορίες για την επίσκεψη-φιλοξενία το προηγούμενο Σάββατο σε παλάτι στον Βόσπορο από τον Ερντογάν του κορυφαίου στελέχους της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε, ως και τεσσάρων υψηλόβαθμων στελεχών της οργάνωσης της λωρίδας της Γάζας, τη στιγμή που δύο εξ αυτών καταζητούνται από τις ΗΠΑ για τρομοκρατικές ενέργειες σε βάρος Αμερικανικών συμφερόντων.

Ειδικότερα η Αγκυρα ανέφερε σε εκτενή ανακοίνωσή της ότι η Χαμάς είναι η εκλεγμένη κυβέρνηση στη Γάζα και οι ΗΠΑ θα ήταν προτιμότερο να ασχοληθούν με την παρουσία και δράση των κουρδικών τρομοκρατικών οργανώσεων (όπως αναφέρουν το PKK) ως και του Γκιουλενικού δικτύου FETO. Παράλληλα τονίζει ότι με τη στάση τους οι Αμερικανοί είναι «εκτός κλίματος» στη Μέση Ανατολή, και απλούστατα εξυπηρετούν τα ισραηλινά και μόνο συμφέροντα.

ΣΟΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Με… γεωτρύπανα η νέα μάχη του Ματζικέρτ

Στην περιοχή της λίμνης Βαν είναι ο Ερντογάν μαζί με τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, το σύνολο της ανώτατης στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας και τον πολιτικό σύμμαχό του εθνικιστή ηγέτη Ντεβλούτ Μπαχτσελί. Σαν σήμερα πριν 949 χρόνια η Βυζαντινή Αυτοκρατορία υπέστη δεινή ήττα στο Ματζικέρτ από τους Σελτζούκους-Τούρκους του Αλπ Αρσλάν, και έκτοτε τουρκοποιήθηκε η Μικρά Ασία, ενώ στην ιστορική μάχη συνελήφθη ο τότε αυτοκράτωρ Ρωμανός ο Δ’ ο Διογένης. Ο Ερντογάν και φέτος εκμεταλλεύεται επικοινωνιακά την ήττα των Βυζαντινών ενώ πραγματοποιεί εγκαίνια διαφόρων κτιρίων στην εγγύς περιοχή Αχλάτ-Μαλιγκέρτ. Συνέκρινε μάλιστα τη μάχη που «άνοιξε τον δρόμο για την πτώση της Κωνσταντινούπολης» με τα σημερινά γεωτρύπανα και ερευνητικά σκάφη που ενεργούν στην ανατολική Μεσόγειο!!

 ΚΥΠΡΟΣ

Επικοινωνία Αναστασιάδη με Γκουτέρεζ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες επείγουσα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ/ΟΗΕ Πορτογάλο Αντόνιο Γκουτέρεζ και τον ενημέρωσε για τις συνεχείς απειλές των Τούρκων να προχωρήσουν σύντομα στο άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρόσιων/Αμμοχώστου, και τη συνεχή εκτροπή της Αγκυρας για επίλυση του Κυπριακού. Μάλιστα ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε σειρά προκλήσεων των τελευταίων εβδομάδων, ενώ επεσήμανε ότι η Λευκωσία εμμένει στη θέση της για μία ειρηνική επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Στο μεταξύ ελληνικά και γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη βρίσκονται στο αεροδρόμιο «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, ενώ είναι σε προετοιμασία προς εξέλιξη κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδος-Ιταλίας-Γαλλίας και Κύπρου.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Από την έντυπη έκδοση  


 EleftherosTypos.gr