Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Η εξεταστική για τα μνημόνια, άλλο ένα SHOW προπαγάνδας για το ΣΥΡΙΖΑ


loverdos andreas vouliΟ ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την εξεταστική για τα μνημόνια, στο πλαίσιο της στρατηγικής αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα δικά του σημερινά τραγικά αδιέξοδα που έγιναν και αδιέξοδα της χώρας. Επιπλέον ήθελε με αυτό τον τρόπο να αποδώσει ευθύνες, για όσα επιδεικτικά έκανε πως αγνοούσε και που σήμερα βρίσκει μπροστά του, δηλαδή τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας.

Από την πορεία των διαπραγματεύσεων και την τωρινή θλιβερή κατάσταση της Ελλάδας προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα:

1)     Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης και πολύ περισσότερο χωρίς χρήματα, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης ήταν μία φαντασίωση. Γεγονός που είχε επισημανθεί κατά την προεκλογική περίοδο. Αλλά τότε χαρακτηριζόταν ως καταστροφολογία.

2)     Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετώπισε με τρόπο εθνικά ανεύθυνο την κρισιμότητα της Ελλάδας, προτιμώντας τη σύγκρουση εντός και εκτός Ελλάδας.
Συνέχεια αυτής της τακτικής είναι και η εξεταστική για τα Μνημόνια η οποία γίνεται την πιο ακατάλληλη στιγμή γιατί δημιουργεί πολιτική διχόνοια μερικές ημέρες πριν χτυπήσουν (ενδεχομένως), οι σειρήνες της πτώχευσης!

Αλλά αυτό ίσως είναι και λεπτομέρεια για το ΣΥΡΙΖΑ. Ουσία έχει να κάνει αυτό που ξέρει καλά να κάνει. Να αποδώσει ευθύνες φαντάσματα για πράγματα προφανή. Ένα από αυτά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε την 20η Φεβρουαρίου την παράταση του Μνημονίου με τρόπο επιζήμιο για την Ελλάδα, χωρίς να πάρει χρήματα. Άρα αποδέχθηκε τις υποχρεώσεις της Ελλάδας και πως αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος χρηματοδότησης, χωρίς να κερδίσει κάτι από αυτό.

Με δυναμική του παρέμβαση, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος κατάφερε, στο πλαίσιο της εξεταστικής να βάλει την κουβέντα και για την τρέχουσα περίοδο διαχείρισης του μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που αυτομάτως τον βάζει στο κάδρο των μεγάλων ευθυνών, ίσως των μεγαλύτερων αν τελικά η χώρα οδηγηθεί στη χρεοκοπία.

Ακόμη χτες, σε συνέχεια διεξοδικής του εισήγησης, παρουσίασε τον καταστροφικό λαϊκισμό που υπέστη το 2010 η χώρα από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όταν χρειαζόταν ένα συμπαγές εθνικό μέτωπο. Ίδιο που υπήρχε σε άλλες χώρες και κατάφεραν να κάνουν βήματα προόδου.

Και είναι ενδεικτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει ως Showτην εξεταστική για το Μνημόνιο, από τη στιγμή που καλεί ως μάρτυρες, φορείς αλληλεγγύης όπως Γιατρούς του κόσμου κ.α. που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης, πλην όμως δεν θα κατέθεταν κάτι παραπάνω από το αυτονόητο.. να καταγράψουν κοινωνικά τις επιπτώσεις της κρίσης και όχι την ουσία του μνημονίου, ως σύμβαση δανείου.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε βγαίνοντας από την αίθουσα της εξεταστικής πως με την ίδια συλλογιστική (και όχι στο πλαίσιο show, αλλά ουσίας) θα πρέπει να κληθούν όσοι καταστρέφονται σήμερα σε όλα τα επίπεδα, από την βύθιση της χώρας στην αβεβαιότητα της διαπραγμάτευσης και στη βαθιά ύφεση της οικονομίας. Διότι η χώρα στραγγαλίζεται εθνικά και οικονομικά, υπό το καθεστώς ενός μνημονίου που εφαρμόζεται μονομερώς... χωρίς χρηματοδότηση. Κάποιοι κερδίζουν από την ασφυξία της Ελλάδας, και γι αυτό θα πρέπει να λογοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια εξεταστική που προκάλεσε, τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Αργυρώ Θεοτοκάτου (a.th@tokentro.gr)

www.tokentro.gr