Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Το επικοινωνιακό φιάσκο με τους σαραντάρηδες

tsipras-varoufakis-40Όταν μία πολιτική έχει μόνο επικοινωνία και όχι ουσία, συνήθως γυρνά μπούμερανγκ στον εφευρέτη της. Αλλά και για την κοινωνία που την λούστηκε.

Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ. Μια ομάδα σαραντάρηδων, του πρωθυπουργού, του υπουργού επικρατείας, του κυβερνητικού εκπροσώπου, του υπουργού οικονομικών και άλλων, με περίσσιο τσαμπουκά που τους δίνει το 36% ψήφων, αγνοώντας το υπόλοιπο 64%, εμφανίζονται στα διεθνή φόρα όπου κατατροπώνουν λεκτικά τους ξένους ηγέτες. Άγνοια κινδύνου που μπορεί να οδηγήσει σε εθνική τραγωδία. Ακόμη και σήμερα στο παρά πέντε δεν έχουν παρουσιάσει κοστολογημένο πρόγραμμα... μόνο το γιακά σηκωμένο.. Όταν το προεκλογικό μότο ήταν ότι όλα είναι ΕΤΟΙΜΑ!
Όχι γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να βάλει ένα φραγμό στη λιτότητα, αλλά γιατί πρέπει να προσδιοριστεί που είναι η απειλή, εντός ή εκτός συνόρων; Μήπως η Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσει όταν θα έχει ισοδύναμα μέτρα και εθνικό παραγωγικό μοντέλο ικανό να φέρει κέρδη; Μήπως ο εχθρός δεν είναι οι δανειστές (η μοναδική πηγή χρηματοδότησης) αλλά η κακή νεο-Ελληνική νοοτροπία; Μήπως έναν πολύ κακό Σαμαρά τον διαδέχεται ένας κάκιστος Τσίπρας; Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να μαζεύει κάποιους δεκάδες χιλιάδες στις πλατείες θα έπρεπε να μιλήσει με το πανίσχυρο παγκόσμιο Ελληνικό λόμπυ και να παίξει ενός άλλου τύπου γεωστρατηγικό παιχνίδι; Άλλωστε απ' ότι ακούστηκε μεγάλοι Έλληνες μεγιστάνες έχουν ταχθεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.. Τα ταμπού αυτά έχουν παρέλθει.

Μετά την «ανάσα αξιοπρέπειας» ήρθε το «αναξιοπρεπές στρίμωγμα». Η Ελλάδα ξανάγινε παγκόσμιο πρόβλημα με τον πλέον αρνητικό τρόπο. Δώσαμε το δικαίωμα στους ξένους να μας προσβάλλουν.. Μετά τη δεκαήμερη εθνική επανάσταση, ήρθε η ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα και όλοι παρακαλούν για την κωλοτούμπα..

Στα εσωτερικά, η υστέρηση φόρων, οι απο-επενδύσεις και όλη η πολιτική αστάθεια, θα φέρουν περισσότερους και πιο σκληρούς φόρους, έχουν επισημάνει μετριοπαθείς πολιτικοί με μεγάλη εμπειρία, της προηγούμενης συγκυβέρνησης, όπως Δένδιας και Λοβέρδος. Και στο κάτω κάτω .. απλή αριθμητική χρειάζεται. Αλλά το πως θα κάνεις τις πράξεις απαιτεί εθνική ευθύνη.

Επί της ουσίας, οι εσωκομματικές διαδικασίες για την αλλαγή ηγεσιών σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, έχουν ξεκινήσει.

Ρόλο και λόγο θα έχουν μόνο αυτοί που διαχειρίστηκαν την κρίση και απέδειξαν πως τα καταφέρνουν στα δύσκολα, με ήθος και συνέπεια. Οι σαραντάρηδες και η μόδα τους περισσεύει αν δεν υπάρχει ουσία και εμπειρία να διαχειριστούν τις τύχες μας. Η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι οικονομικό παράδειγμα προς αποφυγή.. ήδη.

Αργυρώ Θεοτοκάτου
www.tokentro.gr