Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Σημίτης: Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει σχεδόν ολοκληρωτικά την επιρροή του, αλλά μπορεί να ξαναγίνει μοχλός της αλλαγής

simitisΣτην ομιλία του στο ΙΣΤΑΜΕ, στο πλαίσιο του συμποσίου του ΠΑΣΟΚ για τα 39α γενέθλια του κόμματος, ο πρώην Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, άσκησε έντονη κριτική στις επιλογές των τελευταίων ετών.
Σημείωσε μάλιστα πως «το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει σχεδόν ολοκληρωτικά την επιρροή του στην κοινωνία».

Ωστόσο, υπογράμμισε πως μπορεί να ανακάμψει εντάσσοντας στους κόλπους του νέα πρόσωπα, που έχουν πάθος να αλλάξουν την ελληνική κοινωνία και να βγάλουν τη χώρα μας από την κρίση. Να έχουν όραμα ανάλογο με αυτό που είχαν όσοι ίδρυσαν το ΠΑΣΟΚ το 1974.
«Σήμερα δεν είναι 1981, όταν κέρδισε το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά τις εκλογές, ούτε καν βρισκόμαστε στο 1989 όταν η παράταξη έχασε τις εκλογές αλλά συγκράτησε μεγάλο μέρος της δύναμής του. Σήμερα η παράταξη έχει χάσει σχεδόν ολοκληρωτικά την επιρροή της», τόνισε συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του Κινήματος Κώστας Σημίτης κατά την ομιλία του για 39η επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ.
«Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, ιδρύθηκε από ανθρώπους που είχαν το θάρρος να αντιδράσουν έντονα κατά της χούντας, από πρόσωπα που είχαν γνωρίσει την καταπίεση, την φυλακή, τα βασανιστήρια, την αυθαιρεσία της εξουσίας, από τους άσημους της μεγάλης μάζας που αισθάνονταν απέχθεια και αποστροφή προς τα παλαιά πολιτικά σχήματα».
Κάνοντας έναν απολογισμό, ο κ. Σημίτης είπε ότι «πληρώσαμε τις φαντασιώσεις μας με το πετσί μας αλλά δυστυχώς τις πλήρωσε και ο ελληνικός λαός».
Ο κ. Σημίτης εκτίμησε ακόμη πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την πορεία πτώσης αν κλείσει τα μάτια στις ανάγκες της εποχής, εάν ασχολείται με μικροπολιτικές, με την επικοινωνία, την εικόνα και όχι με τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.
«Χρειάζεται θάρρος, το θάρρος απελευθερώνει ενώ η υποταγή σε εκλογικές σκοπιμότητες, διαφθείρει», επεσήμανε.
Παράλληλα υποστήριξε πως χρειάζεται νέα αρχή τώρα, αρχή στην οποία όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν, χρειάζεται ελεύθερη συζήτηση, «χωρίς ιμάμηδες και διαγραφές για να περιορίζεται η σκέψη, ανοιχτές διαδικασίες και όχι κλειστά δωμάτια».
Στο σημείο αυτό δήλωσε ότι θα μπορούσε να γίνει μια ευρύτερη συνεργασία με άλλα σχήματα που έχουν τις δικές τους ιδεολογίες και ευαισθησίες, αφήνοντας στην άκρη την ανάγκη του ενός και μόνο αρχηγού.

ysterografa.gr