Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Νέα επιδείνωση του καιρού - Που θα σκάσουν οι μετεωρολογικές "βόμβες"


Εντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες ακόμη και ανεμοστρόβιλοι θα εκδηλωθούν σήμερα. Καταιγίδα θα πλήξει και την Αθήνα. Τι προβλέπει για το Νewsit ο μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός.
Η σοβαρή επιδείνωση του καιρού  έχει ξεκινήσει με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και σιγά - σιγά προχωράει στα κεντρικά και τα βόρεια και το απόγευμα θα φτάσει στα νησιά του Ανατολικού Αιγαιου και αργοτερα στα Δωδεκάνησα. Πιο αναλυτικά:

ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
Θα βρέξει σχεδόν σε όλη τη χώρα, καταιγίδες περιμένουμε στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές ενώ χιόνια θα πέσουν στα βουνά και από το βραδάκι και μετά θα χιονίσει σε χαμηλές περιοχές της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Τα φαινόμενα σήμερα θα είναι έντονα, περιμένουμε οι βροχοπτώσεις να είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από ισχυρές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, δηλαδή στη δυτική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες από το μεσημέρι και μετά και το απόγευμα από την Σκύρο και στα βορειοανατολικά κυρίως στη Λήμνο, στον Αι - Σράτη, στη Θράκη, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου Μυτιλήνη και Χίο. Στα δε δυτικά υπάρχει πιθανότητα να έχουμε ακόμη και ανεμοστρόβιλους. Νοτιότερα αν και θα βρέξει τα φαινόμενα θα είναι ηπιότερα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοανατολικοί και θα φτάσουν τα 9 μποφόρ και τοπικά ακόμη και τα 10 μποφόρ ενώ σιγά - σιγά στο βόρειο Ιόνιο θα στραφούν το βράδυ σε βορειοδυτικούς μέχρι 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -2 εως 7 βαθμούς, στα κεντρικά από -2 εως 15 με 16 βαθμούς και στα νησιά από 12 εως 17 με 18 βαθμούς.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι βροχές στην αρχή θα είναι δυνατές ακόμη και στα βουνά με αποτέλεσμα να λιώσουν τα χιόνια και ενδεχομένως να έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία και στις πεδινές περιοχές της Μακεδονίας και αργότερα της Θράκης.

ΑΤΤΙΚΗ
Περιμένουμε νεφώσεις και βροχή από το μεσημέρι και μετά οποτε θα έχουμε και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και προς το βράδυ που θα εκδηλωθούν οι καταιγίδες θα φτάσουν και τα 7 με 8 μποφόρ. Ο υδράργυρος θα κυμανθεί από 11 εως 15 βαθμούς κελσίου.

ΤΡΙΤΗ
Συνεχίζεται η κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα ανατολικά και βόρεια κυρίως στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα βόρειο ορεινά αλλά και χαμηλά από 200 με 300 μέτρα υψόμετρο και πάνω στη δυτική Μακεδονία, την Ηπειρο και τη Θεσσαλία. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν δυτικοί - βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ, στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 7 με 9 μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 εως 10 με 11 βαθμούς, στα κεντρικά από -3 εως 13 με 14 βαθμούς στην Καλαμάτα και τη δυτική Πελοπόννησο, ενώ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα από 7 εως 18 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ
Περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές, ανέμους νοτιάδες 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ και θερμοκρασία από 9 εως 14 βαθμούς κελσίου.

ΤΕΤΑΡΤΗ
Ο καιρός θα αρχίσει να βελτιώνεται στα βορειοδυτικά με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας στην Ηπειρο, στην Κέρκυρα μέχρι και την Αιτωλοακαρνανία. Οι βροχές θα εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές και οι καταιγίδες θα περιοριστούν κυρίως στα νησιά αλλά τα χιόνια θα πέσουν όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας κυριως στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ανατολικοί - βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, ενώ στο Αιγαίο θα πνέουν βοριάδες 6 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 εως 10 βαθμούς στα βόρεια, από 2 εως 13 με 14 βαθμούς στα κεντρικά και από 7 εως 13 με 14 στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

ΑΤΤΙΚΗ
Περιμένουμε βροχή ή χιονόνερο, βοριάδες 3 με 4 και τοπικά 5 μποφόρ και θερμοκρασία από 4 εως 10 βαθμούς κελσίου.

ΠΕΜΠΤΗ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Παρόμοιος θα διατηρηθεί ο καιρός καθώς περιμένουμε βροχές ή χιονόνερο σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στα ανατολικά. Καλύτερος ο καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας στη δυτική Ελλάδα από την Ηγουμεντίτσα μέχρι και την Καλαμάτα και βεβαίως στα Επτάνησα οπου εκεί θα έχουμε ανατολικούς ανέμους 3 με 5 μποφορ. Στην υπόλοιπη χώρα περιμένουμε χιόνια στα βουνά, βροχές και καταιγίδες στις παραθαλάσσιες περιοχές και τα νησιά της νότιας και ανατολικής χώρας. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -7 εως 8 βαθμούς, στα κεντρικά από -3 εως 12 βαθμούς και στα νησιά από 6 εως 13 βαθμούς. Η πτώση της θερμοκρασίας είναι σημαντική και οφείλεται στους βοριάδες και στο γεγονός πως επανακάμπτουν τα χιονια και το χιονόνερο που θα πλήξουν κυρίως την ανατολική και νότια χώρα.

ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
Μικρή εκτόνωση θα παρουσιάσει ο καιρός με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, με βοριάδες 4 με 5 μποφόρ και τον υδράργυρο να ανεβαίνει 2 με 3 βαθμούς.

Newsit.gr