Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Πολιορκημένη πόλη η Θεσσαλονίκη - Σχεδόν 6.000 αστυνομικοί φρουρούν το κέντρο, με "φράχτες" και αντλίες νερού - Ένταση και πολλές προσαγωγές

Με τους Αγανακτισμένους να έχουν ήδη αρχίσει να δίνουν το «παρών» στα τρία σημεία προσυγκέντρωσης που έχουν καθορίσει (Λευκός Πύργος, Βασ. Γεωργίου και έξω από το κτίριο του πρώην 424 στρατιωτικού νοσοκομείου) ανοίγει ο κύκλος των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, που έχουν εξαγγελθεί για σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 76ης Διεθνούς Έκθεσης.

    Τα μέτρα που έχει λάβει φέτος η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) είναι πρωτοφανή- πρόκειται για τη μεγαλύτερη κινητοποίηση στη ΔΕΘ-με σχεδόν 6000 αστυνομικούς να φρουρούν κάθε γωνιά του κέντρου.

Ήδη, έχει στηθεί στην οδό Μ. Ανδρόνικου- από το ύψος της πλατείας της ΧΑΝΘ- και στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου (στη διασταύρωση με τη Μ. Αλεξάνδρου) ο μεταλλικός φράχτης που ήρθε από την Αθήνα για να ενισχύσει στο μέγιστο τα μέτρα ασφαλείας. Ο φράχτης, που το καλοκαίρι είχε χρησιμοποιηθεί στο Σύνταγμα, μαζί με τον Αίαντα, την αντλία ρίψης νερού που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια από την Αστυνομία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις γενικευμένων επεισοδίων, είναι οι δύο "καινοτομίες" στο σχεδιασμό των αστυνομικών δυνάμεων στη φετινή ΔΕΘ.

Εκτός του μεταλλικού φράχτη και του Αίαντα, κλούβες και κιγκλιδώματα έχουν στηθεί περιμετρικά του συνεδριακού κέντρου «Ι.Βελλίδης», το οποίο έκαναν «φύλλο και φτερό» νωρίτερα οι αστυνομικοί, όπως και τους γύρω χώρους. Όποιος θέλει να προσεγγίσει το Βελλίδειο θα πρέπει, εκτός της πρόσκλησης, να φέρει μαζί του και την αστυνομική του ταυτότητα.
Οι αυτοκινητιστές, οι οποίοι είχαν κάνει νωρίτερα κατάληψη στο χώρο μπροστά στη νότια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) πέταξαν προς τις διμοιρίες των ΜΑΤ που φυλάσσουν το συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" μπουκάλια και άλλα αντικείμενα και οι αστυνομικοί απάντησαν με περιορισμένη χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Στη συνέχεια, τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να απωθήσουν το μπλοκ των διαδηλωτών, που κινήθηκαν προς αυτές με ρίψεις αντικειμένων και φωτοβολίδων.
Οι ιδιοκτήτες ταξί είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο Ιβανώφειο Αθλητικό Κέντρο, σε μια μαζική συγκέντρωση κι από εκεί, άρχισαν να κινούνται, πεζή, γύρω στις 5:30, προς τη ΔΕΘ, φτάνοντας έως τη νότια πύλη της έκθεσης, όπου εκτυλίχθηκαν και τα επεισόδια.
Νωρίτερα, στην προσυγκέντρωσή τους, στο Ιβανώφειο, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος διαβεβαίωσε τους συναδέλφους του πως όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι στο πλευρό τους και πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο. Ανέφερε ακόμη πως τη μέρα που θα ψηφίζεται το νομοσχέδιο, "εμείς θα είμαστε έξω από τη βουλή και δεν θα επιτρέψουμε την ψήφισή του".
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα οι κινητοποιήσεις συνδικάτων εργαζομένων, σωματείων, οργανώσεων πολιτών, φοιτητών και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, με αφορμή τα εγκαίνια της 76ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Το "χορό" των κινητοποιήσεων άνοιξαν περίπου στις τρεις το μεσημέρι οι "Αγανακτισμένοι", με προσυγκεντρώσεις στο Λευκό Πύργο, τη Βασ. Γεωργίου και το πρώην 424 στρατιωτικό νοσοκομείο. Στο μπλοκ των Αγανακτισμένων εντάχθηκαν, λίγο μετά τις έξι το απόγευμα, μέλη του κινήματος "Δεν πληρώνω", καθώς και πριν από λίγο μοτοσικλετιστές "Αγανακτισμένοι". Όλοι μαζί θα κινηθούν αργότερα προς το συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", όπου στις 8 το βράδυ θα εκφωνήσει την καθιερωμένη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Στην πλατεία Αριστοτέλους βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, οι οποίοι με πανό και συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής θα κινηθούν μέσω κεντρικών οδών με μέτωπο το Βελλίδειο, όπου αναμένεται να φτάσουν περίπου την ώρα της ομιλίας του πρωθυπουργού.
Στην Εγνατία, μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα η συγκέντρωση των ΓΣΣΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ και ΣΥΡΙΖΑ. Εργαζόμενοι και εκπρόσωποι συνδικάτων από διάφορες περιοχές της χώρας έδωσαν το "παρών" σ' αυτό το πανεργατικό "ραντεβού", με ορισμένους εξ' αυτών (π.χ. ταχυδρομικοί υπάλληλοι) να έχουν επιλέξει ομοιόμορφη αμφίεση σε έντονα χρώματα. Σε λίγο αναμένεται να ξεκινήσουν οι ομιλίες των εκπροσώπων των φορέων και λίγο πριν από τις 8 οι διαδηλωτές του συγκεκριμένου μπλοκ θα κατευθυνθούν κι αυτοί στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

Νωρίτερα, φοιτητές του πανελλαδικού συντονιστικού γενικών συνελεύσεων των καταλήψεων όλης της χώρας συγκεντρώθηκαν στην Πολυτεχνική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και κινήθηκαν προς την Καμάρα, όπου συναντήθηκαν με τα πρωτοβάθμια σωματεία και, μέσω της Βενιζέλου, θα φτάσουν στο Λευκό Πύργο, όπου θα ενωθούν με τους Αγανακτισμένους. Στη συνέχεια, θα κινηθούν προς το συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", απ' όπου σκοπεύουν να επιστρέψουν στους χώρους του Πανεπιστημίου, προκειμένου να περιφρουρήσουν την κατάληψή τους.

Στην Καμάρα έχουν συγκεντρωθεί μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και του αντεξουσιαστικού χώρου, που αναμένεται επίσης να κινηθούν προς το συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης".

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οπαδοί του Ηρακλή, διαμαρτυρόμενοι για τον υποβιβασμό της ομάδας τους. Αυτή την ώρα συγκεντρώνονται στο Κατσάνειο αθλητικό κέντρο, από όπου σκοπεύουν να κινηθούν και αυτοί προς τη ΔΕΘ.

Πριν από την έναρξη των διαδηλώσεων, οι αστυνομικές δυνάμεις, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, προχώρησαν σε 45 προληπτικές προσαγωγές- για εξακρίβωση στοιχείων- εκ των οποίων η μία μετατράπηκε σε σύλληψη, με την κατηγορία της κατοχής βεγγαλικών.
Με μαύρες κορδέλες, ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) διαμαρτύρονται για τη μη καταβολή των μισθών τους, ενώ εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ έχουν αναρτήσει πανό στην πρόσοψη του κτιρίου της επιχείρησης, κατά της ιδιωτικοποίησής της.
Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στο μπλοκ των διαδηλωτών ιδιοκτητών ταξί, που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη από όλη την Ελλάδα προκειμένου να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην προωθούμενη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.
Τεταμένη είναι η κατάσταση στην πλατεία της ΧΑΝΘ, στη Θεσσαλονίκη, κοντά στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ, με ομάδα νεαρών ατόμων να επιδίδεται σε πετροπόλεμο με τους αστυνομικούς.
Η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι αποπνικτική από τη χρήση δακρυγόνων που έκαναν οι αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές.
Στο μεταξύ, σε 62 ανήλθαν οι προσαγωγές ατόμων από αστυνομικούς, ενώ στη μία σύλληψη που είχε γίνει νωρίτερα για κατοχή βεγγαλικών προστέθηκε ακόμη μία, αυτή τη φορά για παράβαση του νόμου περί όπλων

    Εξαιτίας των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων, κλειστοί είναι κεντρικοί δρόμοι της πόλης, με την κυκλοφορία όλων των οχημάτων να απαγορεύεται στις οδούς:
    Λ. Στρατού (από Καυταντζόγλου μέχρι πλατεία ΧΑΝΘ), Γ' Σεπτεμβρίου (από Μ. Ανδρόνικου μέχρι Εγνατία), Β. Ολγας (από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος), Β. Γεωργίου (από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου), Λ. Νίκης (από 26ης Οκτωβρίου μέχρι πλ. Λευκού Πύργου), Κ. Καραμανλή (από Κατσιμίδη μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου), Εγνατία (από Λαγκαδά μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου) και Εθνικής Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι πλ. Λευκού Πύργου).

Μέχρι και το πέρας των διαδηλώσεων, η κυκλοφορία των χοημάτων θα διεξάγεται από ανατολικά προς δυτικά μέσω των οδών Κατσιμίδη- Περιφερειακής οδού - Αγ. Δημητρίου - Κασσάνδρου και από δυτικά προς ανατολικά μέσω των οδών 26ης Οκτωβρίου - Αγ. Δημητρίου και Περιφερειακής οδού, καθώς και από Λ. Νίκης, συνθηκών επιτρεπόντων.

Επιπλέον, έως και αύριο το μεσημέρι δεν επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων στις οδούς: Λ. Στρατού (από Καυταντζόγλου μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ) Ν. Γερμανού (από Πλ. Λευκού Πύργου μέχρι Πλατεία ΧΑΝΘ) Γ΄ Σεπτεμβρίου (από Μ. Ανδρόνικου μέχρι Αγ. Δημητρίου) Αγ. Δημητρίου (από Πλατεία Ευαγγελίστριας μέχρι Γ' Σεπτεμβρίου) Εθνικής Αμύνης (από Αγ. Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου) Τσιμισκή (από Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ. μέχρι Εθνικής Αμύνης) Εγνατία (από Πλατεία Συντριβανίου μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου) Γ. Λαμπράκη (από Εγνατία μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου) Αρμενοπούλου (από Μελενίκου μέχρι Εθνικής Αμύνης) Ν. Ζέρβα (από Β. Γεωργίου μέχρι Λ.Στρατού) Γκύζη (από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι Β.Γεωργίου) Μ.Αλεξάνδρου (από Πλ. Ηλεκτρικής μέχρι Αγ. Τριάδος) Μ. Ανδρόνικου (από Πλ. Ηλεκτρικής μέχρι Πλ. ΧΑΝΘ) Αγίας Τριάδος (από Μ.Αλεξάνδρου μέχρι Βασ.Γεωργίου) και στους υπόλοιπους δρόμους περιμετρικά του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλλάς".

Εξάλλου, μέχρι και τις 2 αύριο το μεσημέρι απαγορεύεται η στάση και στάθμευση στις οδούς Αγγελάκη (σε όλο το μήκος της) και στην Ανώνυμη Οδό έναντι του Γ΄Σ.Σ. (από Λ. Στρατού μέχρι τη Βασ. Γεωργίου).

e-typos.com