Το εργόσημο εφαρμόζεται για τους περιστασιακά απασχολούμενους, όπως οι κηπουροί


ΤΟΥ ΗΛΙΑ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΗ

Τα πάνω κάτω σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και συντάξεις, αλλά και στον τρόπο υπολογισμού και καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών φέρνει το νέο ασφαλιστικό που καλείται να πετύχει τριπλό στόχο: την εναρμόνιση με τις επιταγές του μνημονίου, την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Οκτώ είναι οι βασικές ανατροπές οι οποίες επέρχονται και παρουσιάζει σήμερα ο «Α». Πρόκειται για την καθιέρωση του εργόσημου και της κάρτας εργασίας, τις αλλαγές σε ΕΚΑΣ, βαρέα-ανθυγιεινά επαγγέλματα και επικουρικές συντάξεις, την ταχύτερη απονομή των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών, καθώς και ρυθμίσεις που αφορούν την 35ετία.

Το εργόσημο
Φτηνότερη γίνεται η ασφάλιση στην απασχόληση των περιστασιακά απασχολουμένων με το νέο σύστημα των επιταγών (εργόσημο). Η ασφαλιστική εισφορά (εργοδοτική και εργατική) προς το ΙΚΑ αυτής της κατηγορίας των ασφαλισμένων μειώνεται από το 35,4% στο 20%, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια εσόδων στο ελλειμματικό ΙΚΑ. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα ασφάλισης αυτής της κατηγορίας ασφαλισμένων για 30 ημέρες αντί για 25 (δηλαδή, αντί για εισφορά 146,2 ευρώ για 25 ημέρες, θα καταβάλλονται 99,1 ευρώ για 30 ημέρες). Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ προέβαλαν αντιρρήσεις για το συγκεκριμένο μέτρο, αφού, μεταξύ άλλων, στερεί απο το ίδρυμα έσοδα ύψους 3.825.000 ευρώ ετησίως, ενώ εκφράζονται υπόνοιες για ένταξη στο ευνοϊκό αυτό σύστημα και άλλων κατηγοριών εργαζομένων με το πρόσχημα των περιστασιακά απασχολουμένων.

Το εργόσημο έχει τη μορφή πολύπτυχης επιταγής, συγκεκριμένης χρηματικής αξίας, στην οποία περιλαμβάνονται το ποσό της αμοιβής του εργαζομένου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού ταμείου. Τα εργόσημα μπορούν να διατίθενται στον εργοδότη από τα κατά τόπους υποκαταστήματα των ασφαλιστικών ταμείων, από τις συνεργαζόμενες τράπεζες, από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και από οποιονδήποτε άλλο φορέα ή δίκτυο, έπειτα από απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με καταβολή του συγκεκριμένου ποσού. Τα εργόσημα μεταβιβάζονται ονομαστικώς από τον εργοδότη στους εργαζομένους ως καταβολή για την αμοιβή της παρασχεθείσας εργασίας και στη συνέχεια εξοφλούνται από τους προαναφερόμενους φορείς διάθεσης με καταβολή του αντίστοιχου ποσού, αφού προηγουμένως έχουν παρακρατηθεί οι αναλογούσες εισφορές. Οι παρακρατηθείσες ασφαλιστικές εισφορές και το καθαρό ποσό αναγράφονται στην πολύπτυχη επιταγή, εκ των οποίων το ένα τμήμα φυλάσσεται από το φορέα που εξοφλεί, το άλλο φυλάσσεται από τον εργοδότη. Στο τέλος κάθε έτους το κάθε ασφαλιστικό ταμείο στέλνει ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση σε εργοδότη και εργαζόμενο.

Στη ρύθμιση αυτήν υπάγονται υποχρεωτικά:

α) Το κατ' οίκον απασχολούμενο προσωπικό που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, που καλύπτεται από την ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ενδεικτικά υπάγονται οι εξής εργασίες ή υπηρεσίες: οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας (οικιακή καθαριότητα, γενικό νοικοκυριό), οι κηπουρικές εργασίες, οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες που δε συνιστούν οικοδομικές εργασίες, η παράδοση ιδιαιτέρων μαθημάτων, η φύλαξη και μεταφορά παιδιών, νηπίων και βρεφών, η υποστήριξη με την παροχή κάθε μορφής βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα, καθώς και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης και της διευκόλυνσης για συμμετοχή σε πολιτιστικές, θρησκευτικές, ψυχαγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες ή και σε συμμετέχοντες σε προγράμματα αποκατάστασης ατόμων σε ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή σε στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ατόμων με αναπηρία, που χαρακτηρίζονται από νοητική υστέρηση, οι αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος), η περιποίηση ή νοσηλευτική φροντίδα αρρώστων ή κατάκοιτων ατόμων και η βοήθεια σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας (φυσιοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, συνοδεία εκτός οικίας).

β) Οι απασχολούμενοι ως εργάτες γης σε εργασίες καλυπτόμενες από την ασφάλιση του ΟΓΑ.

Η κάρτα εργασίας
Θεσμοθετείται η κάρτα εργασίας με την οποία απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζομένου, καθώς και το ωράριο εργασίας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα καταχωρίζονται με on line σύνδεση στο κεντρικό σύστημα (ΙΚΑ, ΣΕΠΕ, ΟΑΕΔ). Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η ένταξη της επιχείρησης στο συγκεκριμένο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής, σε συνδυασμό με την έγκαιρη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση σταδιακά από τον Ιούλιο του 2011 μέχρι το 2013 του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% (εργοδότες και εργαζόμενοι). Το όφελος για τον εργαζόμενο θα είναι διπλό:

• Μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς από την οποία θα έχει αύξηση στο καθαρό του εισόδημα.

• Περιορισμός της δυνατότητας του ασυνεπούς εργοδότη να αυθαιρετεί σε σχέση με το ωράριο εργασίας, τη διευθέτηση του χρόνου, τις αποδοχές κ.λπ.

Παράδειγμα: εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 1.300 ευρώ έχει ασφαλιστικές εισφορές που παρακρατούνται από τον εργοδότη 208 ευρώ και επομένως καθαρό εισόδημα προ φόρου 1.092 ευρώ. Εφόσον η επιχείρηση εφαρμόσει το μέτρο της κάρτας εργασίας, θα έχει όφελος:

- 20,8 ευρώ το μήνα (από τον Ιούλιο του 2011), δηλαδή αύξηση στο καθαρό εισόδημά του 1,9% (με μείωση εισφορών 10%).

- 52 ευρώ το μήνα (το 2013), δηλαδή αύξηση στο καθαρό εισόδημα 4,8% (με μείωση των εισφορών 25%).

Αντίστοιχα, για την επιχείρηση το όφελος από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα διαμορφώνεται:

- Τον Ιούλιο του 2011 στα 36,4 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο.

- Το 2013 στα 91 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο.
«Να πληρώνουν περισσότεροι...»
Στόχος, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, είναι «να περιορίσουμε αισθητά την εισφοροδιαφυγή και να διευρύνουμε την ασφαλιστική βάση. Να πληρώνουν περισσότεροι, αν είναι δυνατόν όλοι, προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση για όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους». Σήμερα η εισφοροδιαφυγή φτάνει το περίπου 30% επί των εσόδων των ταμείων και οι απώλειες του συστήματος συνολικά ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 9 δισ. ευρώ.
Νέο ΕΚΑΣ

Καθιερώνεται νέο ΕΚΑΣ με στόχο την ενίσχυση των πραγματικά χαμηλοσυνταξιούχων. Κι αυτό γιατί εντοπίστηκαν χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι έπαιρναν το ΕΚΑΣ και είχαν υψηλά εισοδήματα (π.χ. 200.000 ευρώ ετησίως). Επίσης, εντοπίστηκαν συνταξιούχοι οι οποίοι παίρνουν ΕΚΑΣ παράνομα από δυο πηγές. Κι αυτό γιατί υπάρχει η δυνατότητα στον κάθε φορολογούμενο πολίτη να δηλώνει εισοδήματα σε διαφορετικό κωδικό, που φορολογούνται με άλλο τρόπο ή είναι αφορολόγητα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, 32 συνταξιούχοι με εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ είναι δικαιούχοι και του ΕΚΑΣ, ενώ το ίδιο επίδομα απολάμβανε και συνταξιούχος με εισόδημα 496.000 ευρώ!
Ετσι, χωρίς να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια, το νέο ΕΚΑΣ θα χορηγείται στους χαμηλοσυνταξιούχους με βάση τα πραγματικά εισοδήματά τους. Εκτιμάται ότι ωφελημένοι θα είναι περίπου 400.000 χαμηλοσυνταξιούχοι.

agelioforos.gr