Η Αίγυπτος ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν για να εμποδίσουν το ανατολικό κοινοβούλιο της Λιβύης να επικυρώσει τη ναυτιλιακή συμφωνία με την Τουρκία, το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο, όπως δήλωσαν στο Middle East Eye πολλοί περιφερειακοί αξιωματούχοι.
Αξιωματούχος της Αιγύπτου δήλωσε στο MEE την Τετάρτη (2/7/25) ότι το Κάιρο ανησυχεί ότι αν το ανατολικό κοινοβούλιο της Λιβύης επικυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, που αρχικά είχε υπογραφεί από την αντίπαλη δυτική κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης το 2019, θα
μπορούσε να προκαλέσει εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια εποχή που η Αίγυπτος παλεύει με τις επιπτώσεις των πολέμων στη Γάζα και το Σουδάν.Άλλες δύο πηγές δήλωσαν ότι ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, Μπαντρ Αμπντελάτι, έθεσε το θέμα της αμερικανικής παρέμβασης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μασάντ Μπούλος, τον ανώτερο σύμβουλο των ΗΠΑ για την Αφρική, τον περασμένο μήνα.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος στην περιοχή θα καλούσε τον Χαλίφα Χαφτάρ για να συζητήσουν το ζήτημα.
Αρκετά μέσα ενημέρωσης στη Λιβύη ανέφεραν ότι το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης θα μπορούσε μέσα στις επόμενες εβδομάδες να επικυρώσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο ορίζει τις ΑΟΖ των δύο χωρών, αγνοώντας τα δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή.
Το κοινοβούλιο της ανατολικής Λιβύης αρχικά αντιτάχθηκε στη συμφωνία, αλλά τους τελευταίους μήνες, και παρά τις εντατικές πιέσεις από την Αθήνα και το Κάιρο, ο Χάφταρ φαίνεται να είναι κοντά στην έγκριση της συμφωνίας.
Πηγές δήλωσαν στο MEE ότι οι αυξανόμενες επαφές του γιου του Στρατάρχη Χάφταρ, Σαντάμ Χαφτάρ, με την Άγκυρα, έχουν «ενοχλήσει» την Αίγυπτο. Ο Σαντάμ Χάφταρ έχει επισκεφθεί την Τουρκία τουλάχιστον 3 φορές τους τελευταίους μήνες και έχει πραγματοποιήσει σειρά επαφών με Τούρκους αξιωματικούς.
Υπενθυμίζεται ότι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναμένεται να μεταβεί στη Βεγγάζη και την Τρίπολη αυτή την εβδομάδα.
Πριν λίγες εβδομάδας, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης, με έδρα την Τρίπολη, υπέγραψε συμφωνία με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO) για τη διεξαγωγή ερευνών για πετρέλαιο σε τέσσερα θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία, σύμφωνα με τον Αιγύπτιο αξιωματούχο, ενδέχεται να παραβιάζουν την αιγυπτιακή ΑΟΖ.