Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025

Ημερίδα ΤΕΕ με θέμα: «Blackout στην Ισπανία – Έχουμε σχέδιο στην Ελλάδα;»

 

- Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης: Στόχος όχι απλώς η αποφυγή blackout, αλλά ένα ενεργειακό σύστημα που κανείς δεν θα φοβάται– Ο ρόλος των ΦοΣΕ


Την ανάγκη στρατηγικής ενεργειακής ανθεκτικότητας και την καίρια συμβολή των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) στη διαχείριση των σύγχρονων προκλήσεων του ενεργειακού συστήματος τόνισε ο κ. Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης, Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), με τίτλο «Blackout στην Ισπανία – Έχουμε σχέδιο στην Ελλάδα;»στο πρώην δημόσιο Καπνεργοστάσιο.

Όπως σημείωσε η Ελλάδα χρειάζεται ένα συνεκτικό σχέδιο ενεργειακής μετάβασης και ανθεκτικότητας, το οποίο δεν θα εξαρτάται μονομερώς από τις διασυνοριακές διασυνδέσεις ή από τις συμβατικές μονάδες φυσικού αερίου. Σε αυτή τη μετάβαση, όπως είπε, οι ΦοΣΕ αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο κοινωνικής συμμετοχής και

συστημικής ευελιξίας, καθώς μετατρέπουν τον πολίτη και την επιχείρηση από παθητικούς καταναλωτές σε ενεργούς και συμμετοχικούς παίκτες του ενεργειακού συστήματος.

Επεσήμανε, δε, πως η θεσμική, τεχνική και χρηματοδοτική ενίσχυση των ΦοΣΕ είναι επιτακτική, όχι εκ των υστέρων, όταν το σύστημα δοκιμάζεται, αλλά προληπτικά, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα κρίσης όπως οι περικοπές ρεύματος.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Αιβαλιώτης, αναφέρθηκε εκτενώς στο περιστατικό γενικευμένου blackout στην Ισπανία, τονίζοντας ότι, αν και αναμένεται η τελική εκτίμηση, υπάρχουν ενδείξεις πως πολλαπλά συστήματα ΑΠΕ αποσυνδέθηκαν απότομα, προκαλώντας απότομες μεταβολές τάσης και συνολική κατάρρευση του συστήματος.

Το παράδειγμα της Ισπανίας, σημείωσε, υπενθυμίζει πως η μετάβαση χωρίς σχέδιο εξισορρόπησης ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Ωστόσο, ο κ. Αϊβαλιώτης τόνισε πως «έχουμε τη βούληση και το σχέδιο που αναγνωρίζει τους ΦοΣΕ ως θεσμικούς άξονες του νέου ενεργειακού συστήματος, όχι απλώς περιφερειακούς παίκτες».

«Είχαμε προβλέψει από πέρυσι ότι τέτοια φαινόμενα μπορεί να συμβούν», υπογράμμισε ο κ. Αϊβαλιώτης, αναφερόμενος στις προληπτικές ενέργειες του ΔΕΔΔΗΕ, όπως η αναβάθμιση της προστασίας των σταθμών ΑΠΕ και η υποχρέωση εγκατάστασης setpoints για τον απομακρυσμένο έλεγχο. Παράλληλα, δημιουργήθηκε taskforce που λειτούργησε ακόμα και τις ημέρες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, για την αποτροπή ενδεχόμενων διακοπών λόγω υπερπαραγωγής και χαμηλής κατανάλωσης.

Οι ΦοΣΕ ως προμαχώνες ανθεκτικότητας και ευελιξίας

Αναφερόμενος στους ΦοΣΕ, το κ. Αϊβαλιώτης σημείωσε πως οι Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης Απόκρισης Ζήτησης (ΦοΣΕΑΖ) συγκεντρώνουν ευέλικτους καταναλωτές και επιχειρήσεις, οι οποίοι μπορούν να προσαρμόζουν σε πραγματικό χρόνο τη ζήτησή τους, συμβάλλοντας στη σταθερότητα του συστήματος. Ήδη συμμετέχουν στην αγορά εξισορρόπησης, ενώ προβλέπεται η προοδευτική ενσωμάτωσή τους και στις αγορές επόμενης ημέρας και ενδοημερήσιας.

Παράλληλα, οι ΦοΣΕ ΑΠΕ λειτουργούν ως βασικοί μηχανισμοί ενσωμάτωσης της παραγωγής ΑΠΕ στο σύστημα, με ενεργή παρουσία στις αγορές, ιδιαίτερα σε μία περίοδο αρνητικών τιμών.

Ο στόχος για 75% συμμετοχή ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή έως το 2030 όπως έχει οριστεί στο πλαίσιο του ΕΣΕΚ, σημείωσε ο κ. Αϊβαλιώτης, καθιστά τη συμβολή των ΦοΣΕΑΖ κρίσιμη. Η στοχαστική φύση της παραγωγής ΑΠΕ απαιτεί πόρους ευελιξίας όπως:

  • αποθήκευση,
  • διασυνδέσεις,
  • ευέλικτες μονάδες,
  • και κυρίως την απόκριση ζήτησης μέσω των ΦοΣΕΑΖ.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε καλές πρακτικές από το εξωτερικό (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Αυστραλία) που επιβεβαιώνουν ότι η ενεργοποίηση τέτοιων σχημάτων μειώνει δραστικά την κατανάλωση και αποτρέπει blackout.

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο κ. Αϊβαλιώτης σημείωσε πως για την ενίσχυση των ΦοΣΕΑΖ, δρομολογούνται:

  • τροποποιήσεις στον κανονισμό αδειοδότησης,
  • κανονισμοί συμμετοχής στις αγορές (2025),
  • προώθηση της δυναμικής τιμολόγησης με το "πορτοκαλί τιμολόγιο" εντός του φθινοπώρου.

«Η ανθεκτικότητα δεν είναι κάτι που αυτορυθμίζεται. Χρειάζεται σχέδιο και επένδυση», κατέληξε ο κ. Αϊβαλιώτης, υπογραμμίζοντας ότι οι ΦοΣΕ είναι η επένδυση που χρειαζόμαστε:στη συμμετοχή αντί της απομόνωσης,στην ευφυή ευελιξία αντί της δαπανηρής εφεδρείας,στην πρόληψη αντί της αντίδρασης.

«Στόχος μας δεν είναι απλώς η αποφυγή του επόμενου blackout, αλλά η οικοδόμηση ενός ηλεκτρικού συστήματος που κανείς δεν θα φοβάται. Οι ΦοΣΕ είναι το επόμενο βήμα — και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε» κατέληξε

 


 –Έρχεται ο prosumer ενέργειας- Πώς θα γίνουμε όλοι από καταναλωτές, παραγωγοί

-Στέλλα  Ζαχαρία Optimus Energy: «Η μετάβαση δεν είναι εύκολη, απαιτεί επενδύσεις και προσπάθεια και αφοσίωση από όλους τους εμπλεκόμενους»

-Κωνσταντίνος Βασιλικός Forena Energy: «Μέχρι το 2030 ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να μπορεί να είναι και παραγωγός»

Τις δυνατότητες, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η συνεχώς αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των ΦοΣΕ, Στέλλα Ζαχαρία, διευθύνουσα σύμβουλος της OPTIMUS ENERGY και Κωνσταντίνος Βασιλικός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FORENA ENERGY, στο πάνελ με τίτλο «Από τη συλλογική εκπροσώπηση στη δυναμική συμμετοχή: Ο ρόλος των ΦοΣΕ στην εξισορρόπηση του συστήματος» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της  ημερίδας του ΤΕΕ με θέμα: «Blackout στην Ισπανία – Έχουμε σχέδιο στην Ελλάδα;» στο πρώην δημόσιο Καπνεργοστάσιο.


Στέλλα Ζαχαρία Διευθύνουσα Σύμβουλος OptimusEnergy: «Η μετάβαση δεν είναι εύκολη, απαιτεί επενδύσεις και προσπάθεια και αφοσίωση από όλους τους εμπλεκόμενους»

Κοντά στο 2030 «θα είναι σημαντική και η συνεισφορά των καταναλωτών» στο ενεργειακό δίκτυο τόνισε η Στέλλα Ζαχαρία, εξηγώντας ότι όλοι θα μπορούμε να έχουμε εφαρμογές στο κινητό μας «με τις οποίες θα μπορούμε να δημιουργούμε φορτία στα σπίτια μας και θα πληρωνόμαστε για αυτό». Αυτός είναι ο “prosumer”.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, όπως τόνισε, είναι απαραίτητο φορείς όπως οι ΦοΣΕ να έχουν πλήρως αυτοματοποιημένες και έξυπνες λύσεις, άμεση σύνδεση με τους παραγωγούς και συνεχή διάλογο με τους φορείς της αγοράς. «Η μετάβαση δεν είναι εύκολη, απαιτεί επενδύσεις και προσπάθεια και αφοσίωση από όλους τους εμπλεκόμενους» είπε. 

Η Στ. Ζαχαρία σημείωσε τον όλο και πιο σημαντικό ρόλο των ΦοΣΕ, που σήμερα διαχειρίζονται τα μισά έργα ΑΠΕ και το 2030 αναμένεται να διαχειρίζονται το 70% της παραγωγής ΑΠΕ, όταν οι ΑΠΕ θα αναλογούν σε 80% της συνολικής παραγωγής ενέργειας. 

Διευκρίνισε επίσης ότι οι ΦοΣΕ εκπροσωπούν επίσης μονάδες απόκρισης ζήτησης και θα εκπροσωπούν τους σταθμούς αποθήκευσης όταν οι τελευταίοι θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι περνάμε σε ένα δυναμικό ενεργειακό σύστημα που απαιτεί ευελιξία και έξυπνα συστήματα διαχείρισης» υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι «οι ΑΠΕ είναι στοχαστικές μονάδες παραγωγής. Το καλό είναι ότι μπορούν να σβήσουν σχεδόν άμεσα, αλλά αυτό έχει και αρνητικές διαστάσεις. Απαιτείται ισχυρή συνεργασία με τους διαχειριστές ώστε το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ να λειτουργεί με βέλτιστο τρόπο.»  

Η Στ. Ζαχαρία ανέφερε, επίσης, ότι «η αποθήκευση σίγουρα έχει καθυστερήσει», με την χώρα να μετράει ήδη δύο έτη περικοπών ΑΠΕ, από τον Μάρτιο του 2023 όταν ξεκίνησαν οι πρώτες περικοπές. «Δύο χρόνια μετά ακόμα δεν έχουμε έναν σταθμό μπαταρίας που θα δίνει την ενέργεια το βράδυ, όταν η τιμή είναι πολλαπλάσια» τόνισε.


Κωνσταντίνος Βασιλικός Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Forena Energy: «Μέχρι το 2030 ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να μπορεί να είναι και παραγωγός»

Την ανάγκη αυτοματοποίησης των έργων τόνισε και ο Κωνσταντίνος Βασιλικός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της FORENA ENERGY.

«Μέχρι το 2030 ο κάθε καταναλωτής θα πρέπει να μπορεί να είναι και παραγωγός» είπε, όμως «για να φτάσουμε σε αυτό πρέπει να πιάσουμε τους στόχους για τις ΑΠΕ». Όπως όμως εξήγησε, οι πολίτες τώρα αντιδρούν στην εγκατάσταση νέων ΑΠΕ γιατί δεν βλέπουν στους λογαριασμούς τους την φθηνότερη ενέργεια που παρέχουν οι ΑΠΕ.

«Χρειαζόμαστε ένα μείγμα τεχνολογιών για να πιάσουμε τους ενεργειακούς στόχους» είπε εξηγώντας ότι απαιτείται να υπάρχουν «μπαταρίες και συστήματα ασφαλείας που θα ρυθμίζουν την παραγωγή αλλά και δίκτυα μεταφοράς ενέργειας εντός και εκτός της χώρας». 

Ο κ. Βασιλικός επέκρινε επίσης την στρατηγική μονομερούς προσανατολισμού στα φωτοβολταϊκά, με τον παραμερισμό πηγών όπως τα υδροηλεκτρικά και η βιομάζα που παρέχουν και άλλες λειτουργίες στην οικονομία.

«Χαλάσαμε το μείγμα που προβλέπει το ΕΣΕΚ για το 2030» ανέφερε χαρακτηριστικά «και το πρόβλημα διαιωνίζεται  με την εισαγωγή και νέων φωτοβολταϊκών στο σύστημα ενώ υπάρχει απουσία μπαταριών.» «Το τελευταίο διάστημα οι ΦοΣΕ καλούνται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της υπερπαραγωγής έναντι της ζήτησης που δεν αυξάνεται. Κάποιες από τις  κινήσεις ρύθμισης έχουν ανατεθεί στις ΦοΣΕ που δεν μπορούν όμως να τις υλοποιήσουν πλήρως, καθώς δεν υπάρχουν τα ανάλογα εργαλεία. Χρειαζόμαστε αυτόματα συστήματα διαχείρισης των έργων» τόνισε, σημειώνοντας ότι σήμερα μόνο το 30% των έργων έχει αυτά τα συστήματα. 

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Φαίη Χρυσοχόου.

Οι προτάσεις και η κριτική των κομμάτων για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας

Αλεξάνδρα Σδούκου ΝΔ: η κυβέρνηση εκτελεί έργο με εθνικό ρεαλισμό, γιατί δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία, χωρίς ενεργειακή αυτονομία  

Ελευθέριος Πατάβρας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Χρειάζονται νέες πολιτικές που θα διαχειρίζονται την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό και ένα σχέδιο Μάρσαλ για τα δίκτυα

Μιλτιάδης Ζαμπάρας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «η ενεργειακή  ασφάλεια δεν είναι ένα εμπορεύσιμο μέγεθος είναι συνταγματική υποχρέωση και εθνική ευθύνη»

Μάκης Παπαδόπουλος ΚΚΕ: Αξιοποίηση όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών – είναι μύθος ότι δεν υπάρχει σχέδιο, υπάρχει για να δώσει διέξοδος σε υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια

 

Η ανάγκη να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και των πολιτών αναδείχθηκε από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ από το βήμα της ημερίδας που διοργανώνει το ΤΕΕ με θέμα: «Blackout στην Ισπανία – Έχουμε σχέδιο στην Ελλάδα;» στο πρώην δημόσιο Καπνεργοστάσιο, οι οποίοι  τόνισαν  η σημασία της πρωτοβουλίας που ανέλαβε το ΤΕΕ, να θέσει το θέμα στην επείγουσα διάταση του στο δημόσιο διάλογο για σχεδιασμό και μέτρα.

Οι ομιλητές κατέθεσαν τις θέσεις και προτάσεις των κομμάτων τους για τον ενεργειακό τομέα και από τις τοποθετήσεις τους τονίστηκε τόσο η πρόοδος που έχει γίνει σε έργα και επενδύσεις για την ενεργειακή ασφάλεια και αυτάρκεια της χώρας, όσο και κριτική για ελλείψεις,  καθυστερήσεις στη θωράκιση του ενεργειακού συστήματος, για την εφαρμογή περικοπών ιδίως σε μικρούς και μεσαίους παραγωγούς των ΑΠΕ, αλλά επίσης για το ενεργειακό μείγμα και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.         

Το σύνολο των εκπροσώπων των κομμάτων αναγνώρισε τον ρόλο του ΤΕΕ στα κρίσιμα ζητήματα της ενέργειας.


Αλεξάνδρα Σδούκου Εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ: η κυβέρνηση εκτελεί έργο με εθνικό ρεαλισμό,  γιατί δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία, χωρίς ενεργειακή αυτονομία  

«Η δική μας κυβέρνηση είναι αυτή, η οποία εκτελεί έργο με εθνικό ρεαλισμό και τεχνοκρατική επάρκεια για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας»  γιατί πιστεύουμε ότι «δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία χωρίς ενεργειακή αυτονομία»,  ιδίως σε μία πολύ ασταθή περίοδο σε όλον τον κόσμο, και με την κλιματική κρίση να χτυπάει παντού,  τόνισε  Η Αλεξάνδρα Σδούκου, Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας,

Η Αλεξάνδρα Σδούκου σημείωσε  παράλληλα ότι η κυβέρνηση ακολούθησε τα τελευταία έξι χρόνια «μία κοινωνικά ευαίσθητη, υπεύθυνη και φιλοεπενδυτική ενεργειακή πολιτική» και χαρακτήρισε «πολιτικό κανιβαλισμό» τις επιθέσεις της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση της Τετάρτης στη Βουλή για τις νέες τεχνολογίες, όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο.

Η κα Σδούκου, που επισήμανε πόσο σημαντική είναι η ημερίδα καθώς το θέμα του blackout, είναι εξαιρετικά επίκαιρο, ανέφερε ότι το 2019 το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα ήταν ευάλωτο, αποσπασματικά ρυθμισμένο και εξαρτημένο. «Καταστήσαμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο και εξαγωγέα ενέργειας, είμαστε φθηνότεροι από τους γείτονές μας» είπε.

Αναφερόμενη στο blackout που σημειώθηκε στην Ισπανία, το χαρακτήρισε «σοκαριστικό και πρωτοφανές», πολλώ δε μάλλον, που όπως αποκάλυψε, η Ισπανία θεωρούταν παράδειγμα ενεργειακής πολιτικής στο ελληνικό υπουργείο Ενέργειας.

«Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα» είπε η Αλ. Σδούκου. «Χρέος δικό μας είναι να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να το αποτρέψουμε» συμπλήρωσε και ανέφερε ότι μετά το ισπανικό blackout η κυβέρνηση προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες: 

-ενίσχυσε το ρόλο το ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ

- στις ΑΠΕ που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ υπάρχει πλήρη τηλε-εποπτεία και έλεγχος της παραγωγής και

- έως το τέλος του έτους όλες οι ΑΠΕ που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ και είναι πάνω από 7000 θα είναι πλήρως ελεγχόμενες.

Παράλληλα, υπάρχει ενεργοποίηση της ΡΑΕ για την πρόληψη κρίσεων, η οποία έχει καταρτίσει 15 δυσμενή σενάρια για πιθανές κρίσεις.

Η κα Σδούκου αναφέρθηκε επίσης στην ενεργοποίηση των μηχανισμών περικοπής ΑΠΕ, την προώθηση διεθνών ενεργειακών συνεργασιών, ενώ ανακοίνωσε ότι οι πρώτες μεγάλες μπαταρίες θα εγκατασταθούν στο εθνικό δίκτυο έως το 2026

 

Ελευθέριος Πατάβρας, Αναπληρωτής Τομεάρχης Ενέργειας ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Χρειάζονται νέες πολιτικές που θα διαχειρίζονται την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό, και ένα σχέδιο Μάρσαλ για τα δίκτυα


«Ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» αποκλειστικά για την επέκταση και ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων, για να είναι ισχυρά και αποκεντρωμένα» πρότεινε ο Ελευθέριος Πατάβρας, αναπληρωτής τομεάρχης Ενέργειας στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και τόνισε ότι «χρειάζονται νέες πολιτικές στον τομέα της ενέργειας, οι οποίες να έχουν στο επίκεντρο τους την ενεργειακή δημοκρατία και τη διαφάνεια,  και στον πυρήνα τους να διαχειρίζονται την ενέργεια  ως κοινωνικό αγαθό και όχι με μια κυρίως κερδοσκοπική λογική». Υπογραμμίζοντας παράλληλα για το ενεργειακό μίγμα ότι «είναι λάθος η καθολική απολιγνιτοποίηση» 

Τις πολιτικές της κυβέρνησης για την κατανομή των ΑΠΕ και την απουσία δυνατοτήτων αποθήκευσης ενέργειας στηλίτευσε ο Ελευθέριος Πατάβρας

«Έχουμε την πιο ακριβή ενέργεια σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των πολιτών. Στη χώρα δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και δημιουργούνται συνθήκες ολιγοπωλίων» υποστήριξε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα «είναι ένα βήμα πριν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο» για τις πολιτικές που ακολουθεί στις ΑΠΕ.

Όπως εξήγησε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από την Ελλάδα να διορθώσει τη νομοθεσία και να επιταχύνει τη διαδικασία αδειοδότησης ΑΠΕ, τονίζοντας ότι στη ρίζα του προβλήματος βρίσκεται η καθυστέρηση στην εφαρμογή πλαισίου αποθήκευσης της ενέργειας, παρότι η σχετική συζήτηση ξεκίνησε από το 2020.

«Σήμερα υπάρχει μηδενική αποθήκευση ενέργειας παρά τους τρεις διαγωνισμούς που έχουν γίνει» τόνισε και ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την καθυστέρηση στην υλοποίηση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες συνολικής ισχύος 4.700 MW.

«Έχουμε οδηγηθεί σε περικοπές ενέργειας και πετάμε τη φθηνή ενέργεια στα σκουπίδια με τις τιμές να παραμένουν στα ύψη» τόνισε ο Ελευθέριος Πατάβρας, και εξέφρασε την εκτίμηση ότι φέτος οι περικοπές ενέργειας θα ξεπεράσουν το 10%. 

Όπως προειδοποίησε αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε αφανισμό των μικρών παραγωγών και ζήτησε την αναδιαμόρφωση του πλαισίου περικοπών, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στο ποιοι παραγωγοί περικόπτονται και πότε.

«Το ότι δεν έχουμε blackout δεν σημαίνει ότι η ενεργειακή πολιτική είναι πετυχημένη» υποστήριξε ο Ελ. Πατάβρας. «Πρέπει να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα του συστήματος» είπε αναφέροντας ότι είναι «λάθος η καθολική απολιγνιτοποίηση» κυρίως για την Πτολεμαΐδα 5 και προσθέτοντας ότι «οι λιγνίτες πρέπει να υπάρχουν ως στρατηγικό απόθεμα.» 

«Η εναλλακτική πρόταση είναι η ενεργειακή δημοκρατία και διαφάνεια, με την ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό, με ισχυρές ανεξάρτητες αρχές που θα αποτρέπουν τα ολιγοπώλια και με τους μικρούς επενδυτές να βρίσκουν διαθέσιμο χώρο. Πρέπει να στηρίξουμε έργα συμμετοχικής χρηματοδότησης αλλά και την αυτοπαραγωγή στις επιχειρήσεις» συμπλήρωσε.

Στο τέλος της ομιλίας του ο κ.Πατάβρας κατέκρινε την απόφαση του υπουργείου Ενέργειας να προβλέπει ενεργό συμμετοχή των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας στη χρηματοδότηση και διαχείριση έργων εξοικονόμησης ενέργειας στα νέα προγράμματα «Εξοικονομώ» και ζήτησε στον σχεδιασμό των προγραμμάτων να ληφθούν υπόψη οι θέσεις των θεσμικών φορέων, όπως το ΤΕΕ.

 

Μιλτιάδης Ζαμπάρας Τομεάχρης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «η ενεργειακή  ασφάλεια δεν είναι ένα εμπορεύσιμο μέγεθος είναι συνταγματική υποχρέωση και εθνική ευθύνη»

 

«Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε πολλαπλούς κινδύνους αστάθειας για το ενεργειακό περιβάλλον, κυρίως την περίοδο του καλοκαιριού» προειδοποίησε ο Μιλτιάδης Ζαμπάρας, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που έκανε λόγο για «μονοκαλλιέργεια φυσικού αερίου» και «υπερβολική ανάπτυξη ΑΠΕ χωρίς τον απαραίτητο χωροταξικό σχεδιασμό».

Ο κ. Ζαμπάρας προειδοποίησε ότι οι με τις περικοπές «οι μικροί παραγωγοί οδηγούνται σε αδιέξοδο και αφανισμό», ενώ η «αποθήκευση ενέργειας παραμένει σε εμβρυικό στάδιο. Σε ό,τι αφορά στις προτάσεις προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός blackout, ζήτησε συγχρονισμό ηλεκτρικής παραγωγής και κατανάλωσης, επέκταση των δικτύων μεταφοράς και διανομής με περιφερειακή αποκέντρωση, τεχνολογίες σταθεροποίησης σε όλες τις μονάδες παραγωγής, εθνική στρατηγική αποθήκευσης ενέργειας, ενίσχυση του ρόλου των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ για μία «ισχυρή, δημόσια ΔΕΗ, που θα λειτουργεί ως εγγυητής της ενεργειακής ασφάλειας.» 

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες στη βουλή για τις τεχνολογίες όπως το βιομεθάνιο και το υδρογόνο, υποστήριξε ότι βρίσκονται σε πρωτόλειο επίπεδο και συμπλήρωσε: «Έχουμε πολλά ακόμα βήματα για να αποκτήσουν καθετοποιημένη λογική και να μπουν στο μείγμα.» 

Τόνισε επίσης την ανάγκη για «μία πράσινη μετάβαση με κοινωνικά χαρακτηριστικά και ενεργή συμμετοχή της κοινωνία», ενώ αναφερόμενος στον ρόλο του ΤΕΕ επικρότησε την πρωτοβουλία διαλόγου για σχεδιασμό και μέτρα σημειώνοντας ότι «πρέπει να λειτουργεί με εξωστρεφή τρόπο, ώστε να πιέζει με εποικοδομητικό τρόπο για την προώθηση των κρίσιμων ζητημάτων». Ζήτησε αλλαγή πολιτικής σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η ενεργειακή  ασφάλεια δεν είναι ένα εμπορεύσιμο μέγεθος είναι συνταγματική υποχρέωση και εθνική ευθύνη»

 

Μάκης Παπαδόπουλος μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ: Αξιοποίηση όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών – είναι μύθος ότι δεν υπάρχει σχέδιο, υπάρχει για να δώσει διέξοδο σε υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια

Τις επιλογές της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής ηγεσίας που έχουν οδηγήσει «σε εκτίναξη των κερδών των ενεργειακών ομίλων και σε αύξηση της ενεργειακής φτώχειας» επέκρινε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ.

«Η υλοποίηση της στρατηγική της πράσινης μετάβασης οδήγησε στο δόγμα “ότι θέλει ο επενδυτής”. Οδήγησε σε προκλητική έγκριση πράσινων επενδύσεων χωρίς να υπάρχει επαρκής χώρος και έτσι φτάσαμε στις αναγκαίες περικοπές που θα αυξηθούν στο μέλλον» είπε και θύμισε ότι οι προειδοποιήσεις του ΑΔΜΗΕ για τους κινδύνους ευστάθειας του συστήματος έγιναν ήδη από τον Απρίλιο του 2023 και «φτάσαμε στα όρια του blackout» δύο φορές από τότε. 

Παράλληλα τόνισε ότι «δαινομοποιήθηκαν και εγκαταλείφθηκαν ο λιγνίτης και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της χώρας» ενώ υποστήριξε ότι «οι κάλπικοι φίλοι του περιβάλλοντος δεν λένε τίποτα για το εισαγόμενο LNG και τους ενοχλούν μόνο οι εγχώριες εξορύξεις.» 

«Η συγκέντρωση κερδών και κεφαλαίων είναι η φυσιολογική λειτουργία της αγοράς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ο ανταγωνισμός για το μέγιστο κέρδος γεννά την κρίση της υπερπαραγωγής» είπε προσθέτοντας ότι «κανένα εναλλακτικό μοντέλο δε θα μετατρέψει το χρηματιστήριο ενέργειας σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.» 

Ο Μ. Παπαδόπουλος υποστήριξε επίσης ότι «γίνονται παζάρια για τα εγχώρια συμφέροντα της χώρας», αναρωτήθηκε «τι θα γίνει με τις ρήτρες για το καλώδιο στην Κύπρο», υποστήριξε ότι «τις επενδύσεις σε βιομεθάνιο και υδρογόνο θα πληρώσουμε ξανά εμείς» και ότι «η αποθήκευση ενέργειας εξαρτάται από τα παζάρια για τα κέρδη και την πολιτική της ΕΕ για τις μπαταρίες».

«Όσο συνεχίζουμε σε αυτό το δρόμο θα μετράμε κέρδη για τους λίγους και ενεργειακή φτώχεια για τους πολλούς» κατέληξε προτείνοντας έναν «σχεδιασμό για φθηνή ενεργειακή κατανάλωση, για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας και για προστασία του περιβάλλοντος με αξιοποίηση όλων των εγχώριων ενεργειακών πηγών μεταξύ των οποίων είναι τα μεγάλα υδρουλεκτρικά και ο λιγνίτης.»

Τέλος ο Μ. Παπαδόπουλος  συνεχάρη το ΤΕΕ για την ημερίδα, που πραγματοποιείται σε μία περίοδο που γίνεται ορατή «η προβληματική κατάσταση του σχεδιασμού Ελλάδας και ΕΕ»


Τα μέτρα και τα έργα για την ισορροπία των δικτύων και την ασφάλεια του ηλεκτρικού συστήματος

Δημήτρης Φούρλαρης ΡΑΑΕΥ: Λαμβάνουμε μέτρα με το δεδομένο, ότι δεν υπάρχει ηλεκτρικό σύστημα στον κόσμο που να είναι πλήρως άτρωτο σε blackout

Δημήτρης Μίχος ΑΔΜΗΕ: Νέοι κίνδυνοι από την υπερπαραγωγή ΑΠΕ σε περιόδους χαμηλής ζήτησης

Βάσω Νταλλή ΔΕΔΔΗΕ: Απαιτείται επιχειρησιακή ετοιμότητα σε όλο το δίκτυο

Χριστόφορος-Ανέστης Ζούμας ΕΧΕ: Η Ελλάδα διαθέτει σχέδιο, εργαλεία και εμπειρία για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου blackout

 

Οι πιθανότητες ενός γενικού blackout στη χώρα και οι κινήσεις για την αποτροπή του ενδεχόμενου κατάρρευσης του ηλεκτρικού συστήματος, αντίστοιχου με αυτό που σημειώθηκε πρόσφατα στην Ισπανία, βρέθηκαν στο επίκεντρο  του πάνελ με τη συμμεττοχή των εκπροσώπων ΡΑΑΕΥ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΧΕ, στις εργασίες της ημερίδας που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) με τίτλο «Blackout στην Ισπανία – Έχουμε σχέδιο στην Ελλάδα;».

Στη διαπίστωση ότι «δεν υπάρχει ηλεκτρικό σύστημα στον κόσμο που να θεωρείται άτρωτο σε μπλακάουτ και ότι τα ηλεκτρικά συστήματα ζουν πάντα με την πιθανότητα ενός μπλακάουτ», που διατύπωσε ο εκπρόσωπος της ΡΑΑΕΥ, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των διαχειριστών δικτύων ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ, τονίζοντας με τη σειρά τους, με αυτό το δεδομένο, τα μέτρα που λαμβάνονται και τα έργα τεχνολογικού εκσυγχρονισμού, που προωθούνται  για την ασφαλή λειτουργία των δικτύων και του ηλεκτρικού συστήματος. Αναφέρθηκαν επίσης στα μέτρα που λαμβάνονται για την θωράκιση από κυβερνοεπιθέσεις.  


Τον συντονισμό του πάνελ με τίτλο «Το ρίσκο ενός
blackout στην Ελλάδα: Οι πιθανότητες, ο σχεδιασμός και οι απαντήσεις» είχε ο δημοσιογράφος Φώτης Κόλλιας.

 

Δημήτρης Φούρλαρης Αντιπρόεδρος Κλάδου Ενέργειας στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ): Δεν υπάρχει ηλεκτρικό σύστημα στον κόσμο που να είναι πλήρως άτρωτο σε blackout

Τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε ένα γενικευμένο blackout ανέλυσε ο Αντιπρόεδρος Κλάδου Ενέργειας στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) κ. Δημήτρης Φούρλαρης υπογραμμίζοντας πως το πρόσφατο συμβάν στην Ισπανία που προκάλεσε ολική κατάρρευση του συστήματος ενέργειας υπενθυμίζει ότι δεν είναι δεδομένη η ασφάλεια κανενός ηλεκτρικού συστήματος.  «Δεν υπάρχει ηλεκτρικό σύστημα στον κόσμο που να είναι πλήρως άτρωτο σε blackout», σημείωσε.

Αναφερόμενος αναλυτικά στο παράδειγμα της Ισπανίας, υπογράμμισε ότι η κρίση προέκυψε από μία σειρά διαφορετικών παραγόντων (αύξηση τάσης, καθυστερημένες αποκρίσεις στις διασυνδέσεις, μαζικές αποσυνδέσεις ΑΠΕ) που οδήγησαν σε μεγάλες απώλειες ισχύος και κατέληξαν ακόμη και σε απώλεια πυρηνικών και μονάδων φυσικού αερίου, καταδεικνύοντας το φαινόμενο "καταρράκτη" στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Στη συνέχεια, υπενθυμίζοντας παραδείγματα blackout στην Ελλάδα όπως το 1983, 1988, 1989 και 2004, σημείωσε ότι και το ελληνικό σύστημα είχε στο παρελθόν τρωτά σημεία υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανθεκτικότητας, με διασυνδέσεις επαρκούς ικανότητας και δυνατότητα ταχείας απόκρισης σε κρίσεις.

Συγκρίνοντας τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ιβηρικής χερσονήσου τόνισε πως η Ελλάδα έχει μικρότερο μέγεθος αλλά υψηλότερη διασυνδεσιμότητα σε σχέση με την Ιβηρική Χερσόνησο, κάτι που συντελεί θετικά στην ανθεκτικότητα.Είμαστε πιο ασφαλείς σε σχέση με την Ισπανία, κυρίως λόγω του διαφορετικού βαθμού διασύνδεσης και προτεραιοτήτων στις επενδύσεις», ανέφερε θέτοντας και ένα κρίσιμο δίλημμα: «Θέλουμε ανθεκτικότητα ως αυτοσκοπό ή αποδεχόμαστε αυξημένο ρίσκο blackout με αντάλλαγμα χαμηλότερες τιμές μέσω υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ;».

Τέλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη για

·         Επανεξέταση ορίων τάσεων και ρυθμίσεων προστασίας,

·         Ενίσχυση διασυνδέσεων και υποδομών,

·         Εισαγωγή συστημάτων αποθήκευσης (μπαταρίες),

·         Ενίσχυση του ελέγχου τάσης και ταλαντώσεων,

·         Και αυστηρούς κανόνες για νέα αιτήματα σύνδεσης, ώστε να μην θίγεται η συνολική σταθερότητα του συστήματος.


Δημήτρης Μίχος Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών & Αγοράς ΑΔΜΗΕ: Νέοι κίνδυνοι από την υπερπαραγωγή ΑΠΕ σε περιόδους χαμηλής ζήτησης

Ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών & Αγοράς του ΑΔΜΗΕ, κ. Δημήτρης Μίχος, ανέφερε ότι το ενδεχόμενο blackout δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως σε κανένα σύστημα, φέρνοντας παραδείγματα από το ευρωπαϊκό δίκτυο (Γερμανία-Γαλλία 2006, Κροατία 2021, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία).

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, αντιμετωπίζουμε πλέον νέους κινδύνους από την υπερπαραγωγή ΑΠΕ, ειδικά σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, όπως κατά την άνοιξη ή το Πάσχα, που οδηγούν σε αρνητικές τιμές ενέργειας και ενδεχομένως σε υπερφόρτιση των διασυνδετικών γραμμών. Πιο αναλυτικά, ως κρίσιμους παράγοντες κινδύνου σημείωσε τα εξής:

·         Υπερπαραγωγή ΑΠΕ, όπως κατά την Πρωτομαγιά 2024 με αρνητικές τιμές ρεύματος,

·         Φόρτιση διασυνδέσεων, που σε περίπτωση ανοίγματός τους, απομονώνει τη χώρα και οδηγεί σε blackout,

·         Απώλεια διεσπαρμένης παραγωγής, ειδικά σε αιφνίδιες βυθίσεις τάσης,

·         Ανθρώπινα λάθη, σε συνδυασμό με δυσμενείς συγκυρίες.

Στη συνέχεια τόνισε πως ο Διαχειριστής έχει προχωρήσει ήδη σε μία σειρά από δράσεις για την πρόληψη και διαχείριση κινδύνων του συστήματος ανάμεσα στις οποίες εντάσσονται το Μνημόνιο συνεργασίας με τον ΔΕΔΔΗΕ (2023) για έλεγχο και περικοπή παραγωγής ΑΠΕ, νέα ηλεκτρικά συστήματα ρύθμισης τάσης (1.100 MW), η υποχρεωτική συμβολή των ΑΠΕ στη ρύθμιση συστήματος (πρόγραμμα σε εξέλιξη) καθώς και η ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας των εγκαταστάσεων και δικτύων.


Βάσω Νταλλή Γενική Διευθύντρια Ανάπτυξης & Διαχείρισης Δικτύου ΔΕΔΔΗΕ: Απαιτείται επιχειρησιακή ετοιμότητα σε όλο το δίκτυο

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια Ανάπτυξης & Διαχείρισης Δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, κα Βάσω Νταλλή, επικεντρώθηκε στον κρίσιμο ρόλο του ΔΕΔΔΗΕ στη διατήρηση της ευστάθειας του Δικτύου Διανομής και την πρόληψη τοπικών ή εκτεταμένων διακοπών ρεύματος. Επισήμανε ότι παρότι οι συστημικού τύπου κρίσεις (όπως τα γενικευμένα blackout) είναι σπάνιες, οι τοπικές διακοπές είναι πολύ συχνότερες, γι' αυτό και απαιτείται επιχειρησιακή ετοιμότητα σε τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ τρέχει μία σειρά από παρεμβάσεις όπως:

Αυτοματοποίηση και τηλεέλεγχος του δικτύου με την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων ελέγχου και ενσωμάτωση των ΑΠΕ. Τα Κέντρα Ελέγχου λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο με δυνατότητα παρέμβασης μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα για αποφυγή βλαβών ή κατάρρευσης.

Εκπαίδευση και ετοιμότητα προσωπικού για χειρισμό κρίσεων και αποκατάσταση βλαβών.

Κεντρικοποίηση και αναδιάρθρωση των Κέντρων Ελέγχου: Το σύστημα παρακολούθησης έχει χωριστεί σε δύο γεωγραφικούς τομείς (Βόρειος & Νότιος) για ταχύτερη και αποδοτικότερη διαχείριση των γεγονότων.

Κανονιστική συμμόρφωση και έλεγχος ΑΠΕ σημειώνοντας πως έχει υπάρξει 90% συμμόρφωση από τους παραγωγούς, με στόχο καθολική ενσωμάτωση ενώ εφαρμόζονται και νέες ρυθμίσεις προστασίας που μειώνουν την πιθανότητα αυτόματης αποσύνδεσης μικρών ΑΠΕ από διακυμάνσεις τάσης.

Επενδύσεις σε κυβερνοασφάλεια ενισχύοντας τα σχετικά πρωτόκολλα κυβερνοασφάλειας και ανθεκτικότητας των επικοινωνιακών υποδομών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διασφάλιση της επικοινωνίας με απομακρυσμένες μονάδες ΑΠΕ για την αποτροπή αποσυνδέσεων και εσφαλμένων αποκρίσεων.

Χριστόφορος-Ανέστης Ζούμας Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργιών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ) : Η Ελλάδα διαθέτει σχέδιο, εργαλεία και εμπειρία για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου blackout

Ο Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργιών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, κ. Χ.-Α. Ζούμας, επεσήμανε ότι η πρόληψη blackout δεν είναι μόνο τεχνικό ζήτημα αλλά αφορά και τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας στους άξονες: επάρκεια, ευελιξία και ανθεκτικότητα.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα διαθέτει σχέδιο, εργαλεία και εμπειρία για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου blackout, αλλά απαιτείται συνεχής εγρήγορση, επανεξέταση των τεχνικών ρυθμίσεων και ενίσχυση της διαλειτουργικότητας όλων των φορέων.

Όπως τόνισε το ΕΧΕ προχωράει στην εισαγωγή δύο νέων εργαλείων ενίσχυσης της ευελιξίας του συστήματος και αποτελεσματικότητα της αγοράς. Συγκεκριμένα από τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα ενταχθούν στην αγορά προϊόντα φυσικής παράδοσης 15λέπτου, με ομοιογενή χαρακτηριστικά που προσφέρουν πιο διαφανή και ρεαλιστική εικόνα προς τους διαχειριστές του συστήματος και ενισχύσουν τη συμβατότητα με τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του συστήματος και θα προσαρμόζονται καλύτερα στη μεταβλητότητα των ΑΠΕ. Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ και τους Διαχειριστές, προωθείται η τροποποίηση κανονισμών για την εισαγωγή διαδικασιών συμμετοχής μονάδων αποθήκευσης ενέργειας στην αγορά με υλοποίηση δημόσιας διαβούλευσης και τεχνικών κειμένων εντός 2025, με στόχο την πλήρη λειτουργία εντός 2026.

Κλείνοντας σημείωσε πως η ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ δεν είναι μόνο τεχνολογική πρόκληση, αλλά και ζήτημα σταθερότητας και ασφάλειας του συστήματος, όπως καταδεικνύεται από τα πρόσφατα παραδείγματα της Ισπανίας και των γειτονικών μας χωρών.

 

Σταύρος Παπασταύρου Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας: Τετραπλασιασμός των επενδύσεων σε δίκτυα τα τελευταία χρόνια – Στρατηγική προτεραιότητα η ενίσχυση της ενεργειακής ανθεκτικότητας

Την ενίσχυση της ενεργειακής ανθεκτικότητας έθεσε ως στρατηγική προτεραιότητα της χώρα μας, ιδίως εν μέσω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων και μεταβαλλόμενων διεθνών συνθηκών, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, στο πλαίσιο της ομιλίας του στην Ημερίδα που διοργανώνει το ΤΕΕ με θέμα: «Blackout στην Ισπανία – Έχουμε σχέδιο στην Ελλάδα;», στο πρώην δημόσιο Καπνεργοστάσιο.

Παρουσιάζοντας την πρόοδο που έχει καταγράψει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια στο πεδίο της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας δικτύων και υποδομών, ο κ.  Παπασταύρου υπογράμμισε: «Επενδύουμε σταθερά από το δημοσιονομικό απόθεμα στις υποδομές μας. Ενώ το 2019 ξοδεύαμε 479 εκατ. για τα δίκτυα ενέργειας της χώρας, πέρυσι το ποσό αυτό έφτασε το 1,8 δισ. ευρώ, τετραπλασιάζοντας τις επενδύσεις μας σε δίκτυα που για λίμναζαν για χρόνια».

Εστιάζοντας στη θεματική του συνεδρίου με αφορμή το μεγάλο blackout στην Ισπανία, ο Υπουργός συνεχάρη το ΤΕΕ που για ακόμα μία φορά αναδεικνύει ένα θέμα αιχμής. Επισήμανε ότι «όταν παρουσιάστηκε ο κίνδυνος του blackout στη χώρα μας, ακολουθήθηκε για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος η πιο τεχνικά βέλτιστη λύση. Είναι η πιο δίκαιη; Όχι. Είναι η πιο αποτελεσματική; Ίσως όχι, αλλά είναι η τεχνικά βέλτιστη για να διασφαλιστεί αυτό που έπρεπε, δηλαδή να μην έχουμε blackout», σημείωσε.

«Είναι προφανές ότι αυτό ήταν τεχνικά βέλτιστο και αναγκαίο τότε. Σήμερα, επεξεργαζόμαστε έναν τρόπο να γίνεται αυτό πιο αποτελεσματικά και πιο δίκαια. Και αυτό είναι μια από τις προτεραιότητές μας», τόνισε ο κ. Παπασταύρου.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσδιόρισε τους τέσσερις άξονες στους οποίους η χώρα μας επενδύει στρατηγικά για την ενίσχυση της ενεργειακής ανθεκτικότητας, με πρώτο τις αξιόπιστες και σύγχρονες ενεργειακές υποδομές, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεση με την Κρήτη.

Ειδική αναφορά έκανε στα τρία ταμεία που ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα:  το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων, το Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο και το Ταμείο Εκσυγχρονισμού. «Από αυτά τα Ταμεία, σημαντικά ποσά επενδύονται και στις διασυνδέσεις Δωδεκανήσων και Βορείου Νοτίου Αιγαίου, αλλά και στα δίκτυα. Τώρα έχουμε τη δημοσιονομική δυνατότητα να το κάνουμε», επισήμανε.

Στον άξονα της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης νέων διαδρομών ενέργειας και μείωσης εξάρτησης από ευάλωτες ή ασταθείς προμηθευτικές χώρες, ο κ. Παπασταύρου είπε χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας έχει πάψει να είναι πλέον ένας netimporter και είναι netexporter.  Είμαστε ένας αντικειμενικά υπαρκτός ενεργειακός διαμετακομιστικός κόμβος». Θύμισε ότι, το 2019, εισαγάγαμε 6 εκατ. κυβικά για ιδιοκατανάλωση, με τις επενδύσεις σε δίκτυα υποδομών σε λιγότερα από 500 εκατ. ενώ σήμερα εισάγουμε 17 εκατ. κυβικά όπου τα 11 εκατ. αφορούν εξαγωγές, ενώ οι επενδύσεις στα δίκτυα έχουν φτάσει το 1.8 δισ. ευρώ.

«Επενδύσαμε πολύ μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο για τη στήριξη του κάθετου διάδρομου φυσικού αερίου και αυτό γίνεται πράξη. Τα πρώτα συμβόλαια πηγαίνουν στην Ουκρανία και τη Μολδαβία», σημείωσε. Αναφερόμενος στη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), την πλωτή μονάδα LNG στην Αλεξανδρούπολη, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Ιταλία, Βουλγαρία και Τουρκία, καθώς και τα προγράμματα διασύνδεσης με την Κύπρο και την Αίγυπτο, υπογράμμισε: «Όλα αυτά δημιουργούν ένα ενεργειακό πλαίσιο που μας επιτρέπει να έχουμε ενεργειακή αυτάρκεια και αυτονομία».

Ως προς τη διαφοροποίηση των πηγών και την ενίσχυση της εγχώριας, βιώσιμης παραγωγής ενέργειας, ο κ. Παπασταύρου σημείωσε πως από το 2005, έχουμε μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 46% και τη χρήση λιγνίτη κατά 91%. «Ένα επίτευγμα που αποδεικνύει τη δέσμευσή μας σε ένα καθαρό και ανθεκτικό ενεργειακό μέλλον», προσθέτοντας ότι πάνω από το 56% της ηλεκτροπαραγωγής μας να προέρχεται πλέον από ήλιο και άνεμο.

Ειδική αναφορά έκανε και στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Βουλή, θέτοντας τις βάσεις για την παραγωγή βιομεθανίου και υδρογόνου στην χώρα μας. «Η χώρα προσπαθεί να αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα ενεργειακών επιλογών από το βιομεθάνιο και το υδρογόνο έως το υδρογόνο, αλλά και την προώθηση του προγράμματος ανάπτυξης υδρογονανθράκων. Είναι κι αυτό ένα εθνικό πρόγραμμα», κατέληξε.

  

Γιώργος Στασινός στην Ημερίδα ΤΕΕ με θέμα: «Blackout στην Ισπανία – Έχουμε σχέδιο στην Ελλάδα;»

-Να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις στο σωστό χρόνο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και των πολιτών

-Σχέδιο, για ασφαλή λειτουργία και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού συστήματος και την ανθεκτικότητα των δικτύων μας

-Σταθεροί κανόνες και ασφάλεια στην ενέργεια για να έχουμε πραγματική ανάπτυξη

-Δεν χρειάζεται να τιμωρούνται επενδύσεις και επενδυτές των ΑΠΕ αν πάρουμε τα σωστά μέτρα   

-Προτεραιότητα στην αποκεντρωμένη διαχείριση και την αυτοπαραγωγή ενέργειας

-Δέκα ερωτήσεις, ως βάση αναφοράς διαλόγου και κατευθύνσεις δράσης για σχέδιο ενεργειακής ασφάλειας

 

Μήνυμα «ευθύνης, ετοιμότητας και συνεργασίας», προς την κυβέρνηση, τα κόμματα και την ενεργειακή αγορά έστειλε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός,  κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην Ημερίδα που διοργανώνει το ΤΕΕ με θέμα: «Blackout στην Ισπανία – Έχουμε σχέδιο στην Ελλάδα;» Και  έθεσε με τη μορφή δέκα ερωτήσεων, τις κατευθύνσεις «για ένα σχέδιο με αποτελεσματικές και δίκαιες λύσεις, που να εξασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία και τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού συστήματος και την ανθεκτικότητα των δικτύων μας», τονίζοντας χαρακτηριστικά  ότι: «πρέπει να δράσουμε άμεσα και με σχέδιο, για να δώσουμε, και όχι μόνον να πάρουμε μάθημα από το πάθημα της Ισπανίας».

Το ΤΕΕ και οι μηχανικοί μέλη του στην πρώτη γραμμή των ενεργειακών εξελίξεων

«Το ΤΕΕ είναι και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των ενεργειακών εξελίξεων της ενεργειακής μετάβασης», τόνισε ο Γιώργος Στασινός, και  σημείωσε ότι: «οι μηχανικοί μέλη του ΤΕΕ στον ενεργειακό κλάδο είναι αυτοί, που με τις γνώσεις και το επιστημονικό έργο τους, φροντίζουν να έχει ρεύμα και το τελευταίο σπίτι στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και φωτίζουν το ενεργειακό μέλλον της χώρας και των τεχνολογικών επιτευγμάτων», υπογραμμίζοντας ότι:

«Το ΤΕΕ  θα κρατήσει ανοιχτό τον δημόσιο διάλογο, με αιχμή την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και των πολιτών», είπε ο Γιώργος Στασινός σημειώνοντας ότι το ΤΕΕ θα οργανώσει και 'αλλες εκδηλώσεις ενδιάμεσα ανά τρίμηνο για να παρακολουθούμε το θέμα, και ένα συνέδριο σε ένα χρόνο από σήμερα και τότε θα ζητήσω απαντήσεις από όλους και  να δούμε πού βρισκόμαστε και τι έχουμε καταφέρει να πετύχουμε από αυτά που θα ανακοινώσουμε και θα συμφωνήσουμε σήμερα».

 

Να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις στο σωστό χρόνο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και των πολιτών

«Αν τα έργα δεν γίνονται στο σωστό χρόνο τότε η πραγματικότητα θα μας ξεπεράσει και εμείς θα μιλάμε ακόμα για τι λύσεις μπορούμε να υιοθετήσουμε αλλά δεν θα κάνουμε τίποτα στην πράξη. Αν δεν τρέξουμε σήμερα, σε θεσμικό και χρηματοδοτικό επίπεδο, δεν θα έχουμε ένα ανθεκτικό δίκτυο, δεν θα έχουμε τις διασυνδέσεις που χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία του και θα χάσουμε την ευκαιρία της ενεργειακής μετάβασης με όρους ασφάλειας και ισότητας», είπε ο Γιώργος Στασινός, θέτοντας στο επίκεντρο, τον παράγοντα του χρόνου.

«Να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις στο σωστό χρόνο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και των πολιτών», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ και υπογράμμισε πως οι λύσεις που θα επιλεγούν θα πρέπει να είναι «επιστημονικά τεκμηριωμένες, ρεαλιστικές και δίκαιες», ενώ θα πρέπει «να δεσμεύουν την Πολιτεία και όλους του εμπλεκόμενους φορείς της ενεργειακής αγοράς».

«Γι’ αυτό είναι εδώ, στην Ημερίδα του ΤΕΕ, όλοι οι φορείς που ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα, πάνω από όλους το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων. Και θα πρέπει όλοι να συνεργαστούν ώστε να έχουμε μία πολιτική, η οποία πάνω από όλα θα ασχολείται με την ασφάλεια των πολιτών και της χώρας» είπε ο Γιώργος Στασινός και τόνισε ότι:

«Πρέπει να αποφασίσουμε και αυτό να το κάνουμε τώρα, σήμερα, για το πώς θα προχωρήσουμε σαν χώρα, να βάλουμε τάξη και να δεσμευτούμε με χρονοδιάγραμμα. Και αυτό θα γίνει μόνο μέσα από συνεργασία και σε πολιτικό επίπεδο. Το ενεργειακό μας μέλλον δεν είναι πεδίο μικροπολιτικής και χρειάζεται να υπάρχουν συναινέσεις για να υπάρχει και κοινή στρατηγική»

Δίκαιοι και σταθεροί κανόνες στην ενέργεια για να έχουμε πραγματική ανάπτυξη

«Τονίζω παντού και πάντα ότι για να ξεπεράσουμε τις παθογένειες που εμποδίζουν τη χώρα να προχωρήσει στην πραγματική ανάπτυξη χρειαζόμαστε σταθερούς κανόνες και ασφάλεια παντού», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ  και σημείωσε:

«Αν θέλουμε επενδύσεις στη χώρα, ιδίως στην ενέργεια, που είναι από τους πιο δυναμικούς επενδυτικούς τομείς και  επηρεάζει, κάθε επένδυση, το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής, χρειαζόμαστε σταθερούς κανόνες και ασφάλεια. Γιατί αλλιώς δεν έρχονται ιδιωτικά κεφάλαια και η ενεργειακή μετάβαση μένει μετέωρη. Δεν μπορούμε να δίνουμε σήματα αστάθειας ή τιμωρίας προς τους επενδυτές. Θέλουμε ψηφιοποίηση, έξυπνα δίκτυα και πλαίσιο που να στηρίζει τον νέο ενεργό καταναλωτή. Μόνο έτσι θα χτίσουμε μια σύγχρονη, δίκαιη ενεργειακή αγορά», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.

Δεν χρειάζεται να τιμωρούνται επενδύσεις και επενδυτές των ΑΠΕ αν πάρουμε τα σωστά μέτρα   

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη διεθνή αναγνώριση της Ελλάδας για τις επιδόσεις της στην πράσινη ενέργεια, η οποία, ωστόσο, όπως παρατήρησε «εμφανίζεται ταυτόχρονα και ως μία χώρα που βάζει στο περιθώριο τις ΑΠΕ με τις οριζόντιες περικοπές, την ώρα που θα έπρεπε να επενδύει σε νέες τεχνολογίες ενίσχυσης του συστήματος».  Και πρόσθεσε ότι « δεν πρέπει με την υποψία και μόνον ότι μπορεί να φταίνε και οι ΑΠΕ στην Ισπανία, να εφαρμόζουμε οριζόντιους αποκλεισμούς και περικοπές ενώ αν κάνουμε αυτά που πραγματικά πρέπει, μπορεί και να μην χρειάζονται».

Επιμένοντας στο ζήτημα των περικοπών τις χαρακτήρισε «την εύκολη λύση για να αποφευχθεί ένα μπλακάουτ καθώς δεν έχουμε τις υποδομές για αποθήκευση ενέργειας, όπου αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να επενδύουμε για να διασφαλίσουμε την ισορροπία του δικτύου». Υπογράμμισε ακόμα ότι τέτοιες λύσεις «πλήττουν τους παραγωγούς, κυρίως του μικρότερους, οι οποίοι βλέπουν τις επενδύσεις τους στην πράσινη μετάβαση να κινδυνεύουν».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ρόλο των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) εκτιμώντας ότι μπορούν να συμβάλλουν στην εξισορρόπηση παραγωγής και ζήτησης. «Οι ΦοΣΕ σήμερα παίζουν σημαντικό ρόλο στις ΑΠΕ, εκπροσωπούν ένα μερίδιο ισχύος που μπορεί και πρέπει να έχει κεντρικό ρόλο στον τρόπο που εξισορροπούμε την παραγωγή και τη ζήτηση» υπογράμμισε.

Προτεραιότητα στην αποκεντρωμένη διαχείριση και την αυτοπαραγωγή ενέργειας

«Για να γίνουν αυτά που περιγράφω και να προχωρήσουμε πιο γρήγορα θα πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη πολιτική, που θα είναι και τολμηρή. Πρέπει να γίνουμε πιο τολμηροί όλοι μας και ένας τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να προχωρήσουμε με μέτρα στην αποκεντρωμένη διαχείριση ενέργειας και την αυτοπαραγωγή. Υπάρχουν τουριστικές μονάδες, βιομηχανικές μονάδες, τα κτίρια στις πόλεις μας και αλλού, που μπορούν να έχουν ρόλο στην αποσυμφόρηση του δικτύου» πρόσθεσε ο κ. Στασινός. Σύμφωνα με τον ίδιο «ένα τέτοιο μοντέλο μπορεί να δώσει άμεσα λύσεις και να ενισχύσει την επάρκεια σε τοπικό επίπεδο».

Οι συνέπειες του μπλακάουτ στην Ισπανία δείχνουν το μέγεθος της ευθύνης να αποκλείσουμε να γίνει στη χώρα μας  

«Σε μία περίοδο με έντονες διεθνείς προκλήσεις, η Ισπανία και γειτονικές της χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες με ένα από τα μεγαλύτερα μπλακάουτ. Το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο απασχολεί προφανώς όλες τις χώρες και θα πρέπει να λάβουμε μέτρα, αφού όμως πρώτα εντοπίσουμε τις πραγματικές αιτίες, ώστε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μην παρουσιαστεί και στη χώρα μας παρόμοιο πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Στασινός. Και εξήγησε ότι οι συνέπειες από ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα είναι πολύ σημαντικές και επομένως πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο».

-«Πόσο κοστίζει ένα ολικό μπλακάουτ, σε μια χώρα;», είπε ο Γιώργος Στασινός και σημείωσε ότι:  «η Ισπανία αποτίμησε τη ζημία από το μπλακάουτ στα 6  δις ευρώ. Και ένα μεγάλο κόστος κοντά στα 3 δις ευρώ υπολογίζεται ότι  θα είχε, ένα παρόμοιο μπλακάουτ  – που όλοι ευχόμαστε, αλλά δεν φτάνουν οι ευχές πρέπει και να σχεδιάσουμε και να πάρουμε μέτρα για να μην συμβεί –  στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο μπλακάουτ στην Ισπανία ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι «οι συνέπειες που είχε, δείχνουν και το μέγεθος της ευθύνης, της ετοιμότητας και του τι πρέπει να κάνουμε για να αποκλείσουμε να συμβεί και στη χώρα μας», λέγοντας ότι:

 «Το δραματικό είναι ότι ασθενείς με μηχανική ιατρική υποστήριξη έχασαν τη ζωή τους, ανήμποροι ηλικιωμένοι και άλλοι πολίτες που χρειάζονταν μηχανική ιατρική υποστήριξη στο σπίτι κινδύνεψαν.  Και παράλληλα, μέσα σε δευτερόλεπτα τα αεροδρόμια παρέλυσαν, τα τρένα ακινητοποιήθηκαν ανάμεσα στους σταθμούς, τα ATM αχρηστεύτηκαν, το τηλεφωνικό δίκτυο έπεσε, τα φανάρια οδικής κυκλοφορίας έπαψαν να λειτουργούν, η παραγωγή στα εργοστάσια διακόπηκε και τα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να βάλουν μπρος τις γεννήτριες. Ολόκληρες πόλεις βυθίστηκαν στο σκοτάδι, χιλιάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν σε ασανσέρ, πολύ περισσότεροι αναγκάστηκαν να αφήσουν στη μέση πληρωμές, οδηγοί υποχρεώθηκαν να παρατήσουν τα αυτοκίνητά τους, αφού βενζινάδικα και σημεία ηλεκτρικής παροχής σταμάτησαν να λειτουργούν».

Δέκα ερωτήσεις, ως βάση αναφοράς διαλόγου και κατευθύνσεις δράσης για σχέδιο ενεργειακής ασφάλειας

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έθεσε δέσμη ερωτήσεων δέκα σημείων, ως βάση αναφοράς διαλόγου και κατευθύνσεις δράσης, για ένα δίκαιο και  αποτελεσματικό σχέδιο ενεργειακής ασφαλείας, τεχνολογικού  εκσυγχρονισμού του ηλεκτρικού συστήματος και  ανθεκτικότητα των δικτύων μας, σημειώνοντας ότι αυτό το σχέδιο θα πρέπει να απαντά στα εξής ερωτήματα:

1.Έχουμε ένα ολοκληρωμένο σταθερό, επιστημονικά τεκμηριωμένο σχέδιο με έργα, μέτρα, πόρους και χρονοδιαγράμματα, που να δεσμεύει την πολιτεία και όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες της ενεργειακής αγοράς, το οποίο να διασφαλίζει ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και δίκαιες λύσεις, για την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαχείριση του συστήματος και την ανθεκτικότητα των δικτύων στη χώρα μας;

2. Σήμερα, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι υπάρχει ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα μας και σχέδιο για την αποφυγή, -στην καρδιά του καλοκαιριού, της παραγωγικής δραστηριότητας και της τουριστικής περιόδου-, ενός γενικού μπλακάουτ ή τοπικά στις πόλεις και τα νησιά μας;

3. Στην Ελλάδα που λειτουργούν 15,8 GW ΑΠΕ, από 10,8 GW το 2023  και έχουμε διεθνή αναγνώριση για τις επιδόσεις μας στην πράσινη ενέργεια, πώς γίνεται τα βασικά μέτρα αποφυγής μπλακάουτ, όπως της Ισπανίας, να περιλαμβάνουν περικοπές από ΑΠΕ και έτσι να εμφανιζόμαστε ως μια  χώρα, που ταυτόχρονα αποθεώνει και αναθεματίζει την ίδια την ενέργεια από ΑΠΕ;

4. Πριν βγει τελικό και επίσημο πόρισμα για το μπλακάουτ της Ισπανίας, γιατί στην Ελλάδα, με  το ενδεχόμενο ότι μπορεί να φταίνε και οι ΑΠΕ στην Ισπανία, να προχωρούμε σε οριζόντιες περικοπές, αντί να επενδύουμε σε τεχνολογίες που ενισχύουν το σύστημα και αξιοποιούν τις επενδύσεις στις ενεργειακές μας πηγές; Μήπως εφαρμόζουμε οριζόντιους αποκλεισμούς και περικοπές, που αν κάνουμε αυτά που πραγματικά πρέπει, μπορεί και να μην χρειάζονται; Και μέχρι να βγει το τελικό πόρισμα της Ισπανίας, εκτός από το να περιμένουμε επεξεργαζόμαστε κάποια σχέδια λύσεων;

5. Οι περικοπές κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια, επιβαρύνουν τους παραγωγούς που επένδυσαν στην πράσινη μετάβαση και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επενδύσεων στις ΑΠΕ. Ο Μηχανισμός Αναδιανομής αρκεί για δίκαιη εκκαθάριση; Είναι σωστό και δίκαιο μέτρο οι περικοπές ή μήπως το κόστος που προκαλούν στερεί πολύτιμους πόρους από επενδύσεις σε τεχνολογίες, που θα έλυναν σωστά και οριστικά το πρόβλημα;

6. Μήπως στην περίπτωση της Ελλάδας, οι περικοπές της πράσινης ενέργειας, όταν οι καιρικές συνθήκες δημιουργούν υπερπροσφορά, είναι η μόνη  εύκολη λύση για να αποφευχθεί ένα μπλακάουτ,  ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν υποδομές αποθήκευσης ηλεκτρικού ρεύματος;  Και τι κάνουμε για να αξιοποιηθούν οι χρηματοδοτήσεις από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και να προχωρήσουν άμεσα οι επενδύσεις και οι λύσεις αποθήκευσης; 

7. Στη διαχείριση των δικτύων, ποιες είναι οι λύσεις και τα έργα που μπορούν να διασφαλίσουν ότι η καθαρή ενέργεια θα είναι διαθέσιμη και ικανή να σταθεροποιεί το δίκτυο; Πώς εξασφαλίζεται ο απομακρυσμένος έλεγχος μικρών πάρκων, η διατήρηση συμβατικών μονάδων σε εφεδρεία, προκειμένου να ανταποκριθούν σε περίπτωση που υπάρξει η οποιαδήποτε ανισορροπία στο δίκτυο; Τι γίνεται με τα έργα  συντήρησης  και ανάπτυξης του δικτύου διανομής και μεταφοράς; Και πως προχωρούν οι  νέες ηλεκτρικές  διασυνδέσεις;

8. Τι πρέπει να κάνουν οι ΦοΣΕ, που εκπροσωπούν σημαντικό μερίδιο της ισχύος ΑΠΕ, ώστε οι ομάδες μονάδων τους να λειτουργούν συλλογικά σαν κατανεμόμενες μονάδες; Πώς μπορούν να συμβάλλουν ώστε η εξισορρόπηση παραγωγής και ζήτησης να μην γίνεται πλέον χειροκίνητα αλλά με προβλεψιμότητα και συντονισμό, ενισχύοντας έτσι τη σταθερότητα του συστήματος;

9. Έχουμε σήμερα τις κατάλληλες πολιτικές, τα απαραίτητα μέτρα και τα σωστά κίνητρα για να προωθήσουμε την αποκεντρωμένη διαχείριση ενέργειας και την αυτοπαραγωγή σε κτίρια, τουριστικές επιχειρήσεις, αγροτικές και βιομηχανικές μονάδες; Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτό το μοντέλο ως άμεση λύση για την αποσυμφόρηση του δικτύου, τη μείωση των απωλειών, την ενίσχυση της τοπικής επάρκειας και την αύξηση διείσδυσης των ΑΠΕ;

10. Η ενεργειακή μετάβαση σε καθαρότερες λύσεις, όπως προκύπτει και από τις δεσμεύσεις τις χώρας μας, απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και σταθερότητα, κάτι που διασφαλίζουν οι ευρείες συναινέσεις και σε πολιτικό επίπεδο. Μπορούμε να εγγυηθούμε μία ενιαία στρατηγική που δεν θα γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικών συμφερόντων ανάλογα με την κάθε κυβέρνηση ακόμα και τον κάθε υπουργό;

"Δεν περιμένω σήμερα απαντήσεις σήμερα. Σήμερα ξεκινάμε το διάλογο και περιμένω ο καθένας από σας να βάλει κι άλλα ζητήματα εφόσον υπάρχουν. Δεσμεύομαι του χρόνου να κάνουμε μία ανάλογη εκδήλωση εδώ και να πούμε σε σχέση με πέρυσι εμείς όλοι μαζί καταλήξαμε κάπου. Και τότε θα ζητήσω από όλους να έχουν όντως απαντήσεις", κατέληξε ο Γιώργος Στασινός.