Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Γλυπτά Παρθενώνα: Οι ομιλίες «φωτιά» για την επιστροφή τους από την Μελίνα Μερκούρη

Γλυπτά Παρθενώνα: Οι ομιλίες «φωτιά» για την επιστροφή τους από την Μελίνα Μερκούρη  

Η Μελίνα Μερκούρη αφιέρωσε την πορεία της στην πολιτική στον αγώνα για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων που εκλάπησαν.

Η Μελίνα Μερκούρη διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού κατά τα χρονικά διαστήματα 1981-1989 και 1993-1994, θέση η οποία της έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει εκστρατεία για την επιστροφή των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν, τα οποία βρίσκονται στις προθήκες του Βρετανικού Μουσείου…

Η Μελίνα Μερκούρη, το 1986, ως υπουργός Πολιτισμού, πήγε στην Οξφόδρη να μιλήσει σε ένα debate για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, που είχε κάνει σημαία της πολιτικής της. Είχε προηγηθεί το 1982 η ομιλία της στο Μεξικό, στην αρμόδια επιτροπή της UNESCO, όπου και επισήμως άνοιξε το ζήτημα της διεκδίκησης σε διεθνές επίπεδο. Στάθηκε στην Οξφόρδη ανάμεσα σε διανοούμενους και τους μελλοντικούς ηγέτες της χώρας και μίλησε με το γνωστό της πάθος, ζητώντας συγγνώμη για την προφορά της, λέγοντας ότι θυμίζει έναν εκφωνητή «που μιλάει σαν να ‘χει τα Ελγίνεια Μάρμαρα στο στόμα του». 


Η Μελίνα Μερκούρη αφιέρωσε την πορεία της στην πολιτική στον αγώνα για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ενώ στις ομιλίες της ο τόνος της φωνής της αλλά και οι λέξεις που επέλεγε να χρησιμοποιήσει έβρισκαν έναν ολόκληρο λαό σύμφωνο.

«Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για μας. Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας».

Η Μελίνα Μερκούρη δεν δίσταζε να φέρει σε δύσκολη θέση τους εκπροσώπους της εκάστοτε βρετανικής κυβέρνησης, κάθε φορά που της δινόταν η ευκαιρία, με τις εφημερίδες της εποχής να γράφουν για τις «πύρινες» ομιλίες της και τις κινήσεις της.

Το 1986 ταξίδεψε στην Οξφόρδη όπου μίλησε σε ένα debate για την επιστροφή των Μαρμάρων. «Πρώτη μίλησε υπέρ του ψηφίσματος η Μελίνα Μερκούρη που αμέσως απέρριψε τον όρο «Ελγίνεια Μάρμαρα. Έχομε είπε τον Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, τον Ερμή του Πραξιτέλη, αλλά Ελγίνεια Μάρμαρα, από πού κι ως πού;»

Το πάθος της παρέμενε το ίδιο, όπως και η πίστη της αλλά και η όρεξη να βάλει την υπογραφή της σε μία ιστορική εξέλιξη.


 

«Η Μελίνα Μερκούρη είπε πως οι Έλληνες θέλουν τα Μάρμαρα πίσω στην Ελλάδα, γιατί τα δημιούργησαν. Είναι η ψυχή μας, ο αγώνας μας, το όνομά μας, η ταυτότητά μας», είπε η υπουργός «ενώ για σας τους Βρετανούς είναι μόνο θαυμάσια αγάλματα».

Μέχρι τα τελευταία χρόνια της ζωής της, συνέχισε τον αγώνα, με την ίδια όρεξη. Δίχως όμως να υπάρξει η πολυπόθητη εξέλιξη που περίμενε. «Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ». Σήμερα, 41 χρόνια από τη μέρα που καθήλωσε για πρώτη φορά τους εκπροσώπους διεθνών ΜΜΕ, το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα επανέρχεται στο προσκήνιο. Με τους ελληνικούς θησαυρούς να παραμένουν στο βρετανικό μουσείο παρά τις αντιδράσεις.