Κυριακή 6 Ιουλίου 2025

Στο φως τα πρακτικά του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών το 2015 – Τα τηλεφωνήματα Παυλόπουλου, Τσίπρα σε Μέρκελ, Ολάντ και Πούτιν

 Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015 

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε πριν από λίγα 24ωρα να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο είχε γίνει στις 6 Ιουλίου 2015, ωστόσο, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας, απάντησε στον πρώην Πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται, πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε συγκαλέσει την επόμενη του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015 – όπου είχε επικρατήσει το «Όχι» έναντι του «Ναι», το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Στο συμβούλιο μετείχαν οι επικεφαλής των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΚΚΕ και

Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Σήμερα Κυριακή, 6 Ιουλίου, το in.gr εξασφάλισε σε αποκλειστικότητα τα πρακτικά του πολυσυζητημένου Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και η εκπομπή του MEGA «Εξελίξεις Τώρα» με τη Νατάσα Γιάμαλη τα παρουσίασαν.

Όπως αποκαλύπτεται, τα πρακτικά της απομαγνητοφώνησης των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών και των διαλόγων υπερβαίνουν τις 100 σελίδες.

Σε αυτές, αποτυπώνεται πως ο πρώην Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιδίωκε να εξασφαλίσει τη συναίνεση των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών ενόψει της Συνόδου Κορυφής που έγινε μία ημέρα αργότερα, στις 7 Ιουλίου 2015.

 

Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός πως η καταγραφή των πρακτικών εκείνης της ημέρας διακόπτεται μόνο για κατ’ ιδίαν τηλεφωνικές συνομιλίες του Προκόπη Παυλόπουλου, με τον Φρανσουά Ολάντ, και του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το περιεχόμενο αυτών των συζητήσεων δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς την ώρα που οι κ.κ. Παυλόπουλος και Τσίπρας ενημέρωναν τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς για τις συζητήσεις, ζητήθηκε από τους στενογράφους να κλείσουν τα μαγνητόφωνα.

Ωστόσο, αποτυπώνεται καθαρά η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα.

Η αντιπρόταση του τότε Πρωθυπουργού στην πρόταση του τότε Πρόεδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περιλαμβάνει πέντε ριζικές αλλαγές και δύο στρατηγικές προσθήκες:

Μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, συντάξεις, ΕΚΑΣ, φορολόγηση αγροτών και συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει για τις θέσεις της ελληνικής Kυβέρνησης:

«Μέτρα λιτότητας μη αποδεκτά από την κοινωνία, χωρίς διορθώσεις, χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους, είναι συνταγή αποτυχίας. Και εκτίμησή μου είναι ότι πρέπει να το συνομολογήσουμε σήμερα αυτό».

Ενώ σε άλλο σημείο λέει για το δημοψήφισμα:

«Θεωρώ ότι εάν στόχος αυτής της συζήτησης εδώ είναι όχι να βρούμε ένα κοινό τόπο, αλλά να λαθροχειρίσουμε και να μετατρέψουμε το ”Όχι” σε ”Ναι”, δεν θα με βρείτε σύμφωνο. Το ‘Όχι” είναι ”Όχι” που αφορά μία μη βιώσιμη συμφωνία.

»Προφανώς δεν είναι εντολή ρήξης, αλλά δεν είναι και εντολή ”πάση θυσία, ό,τι και να γίνει, θα συμφωνήσουμε”. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω».

Ενδιαφέρον έχει και το πώς ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως ανεξαρτήτως του τι ψήφισε ο καθένας στο δημοψήφισμα, το δίλημμα δεν αφορούσε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

«Για να μπορέσουμε να διευκολύνουμε την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης πρέπει να βγει από το συμβούλιο αυτό ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων ουδόλως αμφισβήτησε και ουδόλως αμφισβητεί την πορεία της Ελλάδας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη».

Η άποψη του τότε Προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, για τους δανειστές ήταν η εξής:

«Και ξέρω τι σημαίνει δανειστές και εκβιασμός από τους δανειστές, από τις συνελεύσεις και τις συνεννοήσεις από τις οποίες ήμουν παρών. Και γνωρίζετε -όλοι μας το γνωρίζουμε- ότι ειδικά το τελευταίο εξάμηνο του 2014 ήταν όχι απλώς εκβιαστές.

»Δεν είναι η ώρα να κάνω τέτοιο απολογισμό, ούτε να σας πω. Όμως εγώ γνωρίζω από πρώτο χέρι πως συμπεριφέρονται».

Στη στιχομυθία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με το ποιοι ψήφισαν «όχι» αναφέρεται το εξής:

«Θεωρώ ότι το ”Όχι”, το οποίο ψηφίστηκε και από πολλούς νεοδημοκράτες και φίλους μου και γνωστούς μου ήταν γιατί σας πίστεψαν, όπως κι εγώ, ότι σε 48 ώρες έρχεται η συμφωνία».

Σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρα τον ρωτά εάν ψήφισε και εκείνος «Όχι», με τον κ. Μεϊμαράκη να δηλώνει ξανά την αντίθεσή του στο δημοψήφισμα, βάζοντας δύο «κόκκινες γραμμές», τη μη κατάργηση του ΕΚΑΣ και την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.