Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Πέθανε η Δέσποινα Παπαδοπούλου, η σύζυγος του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου

  

Πέθανε σήμερα το πρωί, σε ηλικία 91 ετών, η σύζυγος του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου, Δέσποινα Παπαδοπούλου.

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου η οποία διέμενε στη Νέα Ερυθραία, πέθανε στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» ύστερα από σύντομη νοσηλεία. Νοσηλευόταν από τις 2 Νοεμβρίου του 2023 στην Α' Παθολογική Κλινική. Αιτία θανάτου το σηπτικό σοκ που προήλθε από εκκολποματίτιδα.Ο θάνατος της έγινε γνωστός λίγες ώρες αργότερα, αφού καταγράφηκε στις 18:30. Ο τόπος και οι λεπτομέρειες της κηδείας της θα ανακοινωθούν εντός των προσεχών ωρών.

 Ηταν απόφοιτος της Σχολής Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και γνώρισε το 1959 τον Γ. Παπαδόπουλο στην Γεωγραφική Υπηρεσία του Πεδίου του Άρεως όπου εργαζόταν.

Μετά από δεκαετή σχέση, το 1970 μεσούσης της 21ης Απριλίου, παντρεύτηκε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, με τον οποίο είχε ήδη αποκτήσει μια κόρη, την Υπερμαχεία, που πήρε το όνομά της από την Μικρασιάτισσα μητέρα της Δέσποινας. Πατέρας της Δέσποινας ήταν ο Νικόλαος Γάσπαρης, φανατικός αντιμοναρχικός και οπαδός του Νικολάου Πλαστήρα.

Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος ήταν παντρεμένος από τα 23 του χρόνια με τη Νίκη Αλκιβιάδη Βασιλειάδη.Παντρεύτηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1942 με κουμπάρο τον Νίκο Κερδεμελίδη,ο οποίος ήταν συμφοιτητής του Παπαδόπουλου στο Πολυτεχνείο. Ο γάμος τους κράτησε 28 χρόνια, και μαζί απέκτησαν έναν γιο και μια κόρη.  Ο γιος του ονομαζόταν Χρήστος , σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα. Η κόρη του, Χρυσούλα ήταν η σύζυγος του Βασιλείου Ζάππα με τον οποίο έμενε στην περιοχή Παπάγου.

Ο πρώτος του γάμος τέλειωσε άδοξα το 1968 όταν ο Παπαδόπουλος παντρεύτηκε με τη Δέσποινα Νικολάου Γάσπαρη, η οποία εργαζόταν στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Οι δυο τους είχαν παράνομο δεσμό επί δέκα χρόνια. Η Δέσποινα ήταν παντρεμένη ξανά με έναν αστυνομικό τον οποίο χώρισε για να παντρευτεί τον Παπαδόπολο, ο οποίος επίσης πήρε διαζύγιο για να την παντρευτεί.Σημειώνεται ότι τη δεκαετία του ’60 τα διαζύγια ήταν σπάνια και προκαλούσαν αντιδράσεις στην κοινωνία. Ειδικά όταν επρόκειτο για τον “πρωθυπουργό” που πρέσβευε το γνωστό σύνθημα “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια” ένα διαζύγιο θα αποτελούσε “σκάνδαλο”.

Ο γάμος τους τελέστηκε έναν χρόνο μετά την επιβολή της χούντας, από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Α’. Σύμφωνα με τις φήμες της εποχής ο Παπαδόπουλος πήρε διαζύγιο με συνοπτικές διαδικασίες, παρακάμπτοντας τις δαιδαλώδεις διαδικασίες, καθώς την εποχή εκείνη το διαζύγιο ήταν μια δύσκολη υπόθεση. Με τη Δέσποινα  απέκτησαν μια κόρη την Υπερμαχεία, η οποία παντρεύτηκε τον Γιώργο Καλογιάννη.

Η Δέσποινα υπήρξε η σιδηρά κυρία της επταετίας, στην οποία πολλές φορές ασκήθηκε σκληρή κριτική από τα υπόλοιπα μέλη της Χούντας. Αγαπούσε το ποδόσφαιρο και λάτρευε να πηγαίνει στο γήπεδο και να ζητωκραυγάζει για την αγαπημένη της ομάδα.

Τι είχε πει για το Γουέμπλεϊ

Η Δέσποινα Παπαδοπούλου έκανε την πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση στα «Επίκαιρα» τον Φεβρουάριο του 1970, όταν παρευρέθηκε στα εγκαίνια του Ωνάσειου Παιδικού Σταθμού οπότε η κάμερα την κατέγραψε να αγκαλιάζει τα παιδιά. 

Ωστόσο η τηλεοπτική εμφάνισή της που συζητήθηκε περισσότερο απ' όλες, ήταν αυτή στον Αλέξη Παπαχελά αρκετά χρόνια μετά την πτώση της χούντας, στον οποίο είχε μιλήσει και για την ποδοσφαιρική αναμέτρηση του 1971 ΠΑΟ-Ερυθρός Αστέρας η οποία είχε κρίνει την πρόκριση της ελληνικής ομάδας στο Γουέμπλεϊ.

Όπως είχε ισχυριστεί, η ελληνική ομάδα είχε αγοράσει από τους Γιουγκοσλάβους την πρόκριση στον μεγάλο τελικό!

Ο διάλογος με τον Αλέξη Παπαχελά

Δέσποινα: Εγώ είμαι ΑΕΚ, αλλά βρέθηκα κοντά στον Παναθηναϊκό στην πορεία προς το Γουέμπλεϊ

Παπαχελάς: Για πέστε μας εκείνη την ιστορία με τον Ερυθρό Αστέρα, αν μπορείτε, γιατί μου άρεσε. Δέσποινα: Ήμασταν στην εξέδρα των επισήμων. Ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης, εγώ και ο Παττακός. Μετά το 3-0, ο Παναθηναϊκός προκρινόταν στο Γουέμπλεϊ και μέχρι να τελειώσει το ματς, η αγωνία είχε φτάσει στο κατακόρυφο να μην μπει γκολ από τους ξένους. Αισθάνθηκα ότι δεν αισθάνομαι καλά. Με βλέπει ο κύριος Παττακός που καθόταν δίπλα μου και για να με καθησυχάσει μου λέει: «Τι λύσσαξες και φοβάσαι; Το πληρώσαμε και θα το πάρουμε το παιχνίδι»!…

Και του λέω: «Για τον Θεό, είναι ο πρέσβης δίπλα μου».
Και μου λέει ο Παττακός: «Δεν ξέρει ελληνικά γρυ».
Και τότε γυρίζει ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης και μου λέει: «Μην στεναχωριέστε, κυρία Παπαδοπούλου. Το πληρώσατε και θα το πάρετε το παιχνίδι»! Στα ελληνικά μου το είπε αυτό!