Eγκρίθηκαν – κατά πλειοψηφία – στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Πελοποννήσου, τα Ειδικά Σχέδια Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών και Άμεσης / Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών (ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2) και από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων (ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2).
Ο αρμόδιος υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Τζιούμης, στην ομιλία του – εισήγησή του, τόνισε τα εξής: ” Στα Σχέδια, ξεκαθαρίζονται οι αρμοδιότητες, στελεχώνονται τα Συντονιστικά Όργανα πλημμυρών και χιονοπτώσεων – παγετών. Έχουμε,
μέχρι τώρα, καθαρίσει 179 χλμ. ρεμάτων και ποταμών και συνεχίζουμε. Έχουμε επενδύσει σε Σχέδια έγκαιρης προειδοποίησης. Βάζουμε παντού μετεωρολογικούς σταθμούς και αισθητήρες που αφορούν ειδοποιήσεις βροχόπτωσης και μετρήσεις στάθμης νερού σε ποτάμια και ρέματα. Αυτό γίνεται σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ.”Στην ομιλία του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, δήλωσε τα εξής: ” Δεν υπήρχε μέχρι τώρα, κανένα αντιπλημμυρικό σχέδιο για την Περιφέρεια της Πελοποννήσου. Για πρώτη φορά, σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δημιουργείται ένα master plan για την αντιπλημμυρική προστασία της Πελοποννήσου. Επίσης, συνδυάζουμε κάποια αντιπλημμυρικά έργα με κάποια αρδευτικά, όπου μπορούμε. Ακόμα, ενεργοποιούμε την ορεινή υδρονομία, μετά το 1960. Λόγω των πυρκαγιών, ξεκινά, άμεσα, το έργο αυτό στη Δυτική Κορινθία. Ενεργοποιούμε τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για πλημμύρες, με δική μας χρηματοδότηση. Όπου έχουμε έτοιμη μελέτη για κάποιο έργο, το προχωράμε. Να ξέρετε, ότι, οι ” κόκκινες περιοχές ” είναι αρκετές στην Πελοπόννησο. Εμείς, απλά τις επικαιροποιούμε. Η Πελοπόννησος είναι μία περιοχή ”τρωτή ” σ’ όλα αυτά τα φαινόμενα και θέλει χρόνο για να ξεφύγει απ’ αυτή την κατηγορία“.