Από τον Νοέμβριο του 2022 και έπειτα υπάρχουν υποψίες για στημένα 17 παιχνίδια ποδοσφαίρου που έλαβαν χώρα στη Γερμανία, με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματολογικής Αστυνομίας (BKA), τις εγκληματολογικές υπηρεσίες διαφόρων κρατιδίων και τη Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (DFB) να έχουν ξεκινήσει σχετικές έρευνες.
Οι υποψίες αφορούν παιχνίδια της τρίτης επαγγελματικής κατηγορίας (3. Liga) και διαφόρων ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, τα οποία φέρονται να στήθηκαν για στοιχηματικούς λόγους. Αναλόγως με την πορεία των ερευνών ενδέχεται να επέμβουν και οι εισαγγελικές αρχές.
Πώς στήθηκαν οι αγώνες;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες στα 17 αυτά παιχνίδια εντοπίστηκαν είτε περίεργες και λανθασμένες αποφάσεις των διαιτητών, είτε πολύ τρανταχτές γκάφες αμυντικών και τερματοφυλάκων. Ωστόσο η DFB δεν έχει ακόμη αδιάσειστες αποδείξεις στη διάθεσή της. «Είμαστε σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές και τη Genius Sports, την εταιρεία που έχει αναλάβει την παρακολούθηση των αγώνων. Δεδομένου ότι οι έρευνες είναι σε εξέλιξη, η DFB δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω σχόλια», ανακοίνωσε η ομοσπονδία.
Σύμφωνα πάντα με τις αναφορές, πωλούνταν στο darknet πληροφορίες σχετικά με το τελικό σκορ των αγώνων, με αποτέλεσμα όσοι τις αγόραζαν να βγάζουν πολλά λεφτά σε στοιχήματα. Τα διάφορα chats που φέρονται να έχουν ανακτήσει οι αρχές αποδεικνύουν τις παράνομες συμφωνίες που γίνονταν, παρ’ ότι δεν πρόκειται να γνωστοποιηθούν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα παιχνίδια που αφορούν οι έρευνες.
Ο στοιχηματισμός σε ερασιτεχνικούς αγώνες απαγορεύεται
Από το 2018 οι απάτες με στοιχηματισμό σε αθλητικά γεγονότα αποτελούν ποινικό αδίκημα, ενώ από το 2021 απαγορεύεται ο στοιχηματισμός σε ερασιτεχνικά παιχνίδια στη Γερμανία.
Οι πλατφόρμες του εξωτερικού όμως εξακολουθούν να προσφέρουν στοιχήματα για τέτοιους αγώνες και μάλιστα με ειδικές επιλογές, όπως ποιος θα σκοράρει το επόμενο γκολ, πόσα κόρνερ θα γίνουν ή πόσες κάρτες θα δοθούν.
Τι είναι η Sportradar;
Η Sportradar, η οποία είναι εισηγμένη και στον Nasdaq των ΗΠΑ, προσφέρει μεταξύ άλλων και υπηρεσίες data scouting. Τα δεδομένα αυτά αξιοποιούνται στην ανάλυση και τη στατιστική καταγραφή των αγώνων. Την ίδια στιγμή όμως η εταιρεία αναλαμβάνει να παρακολουθεί δωρεάν τους αγώνες για λογαριασμό αθλητικών ομοσπονδιών, προκειμένου να εντοπίζει τυχόν στημένα παιχνίδια, στα πλαίσια μίας υπηρεσίας ονόματι “Integrity Services”. Τη συγκεκριμένη υπηρεσία αξιοποιούν σήμερα τόσο η Γερμανική Ποδοσφαιρική Λίγκα (DFL) όσο και η UEFA.
Τα δεδομένα της υπηρεσίας πωλούνται και σε στοιχηματικές εταιρείες, ώστε να προσφέρουν live στοιχηματικά γεγονότα στους χρήστες τους. Σε ερώτημα για το εάν υπάρχουν data scouts και σε ερασιτεχνικούς αγώνες στη Γερμανία, η εταιρεία δεν θέλησε να απαντήσει. Όπως ανέφερε αργότερα σε γραπτή δήλωση, τα δεδομένα παρέχονται στις στοιχηματικές εταιρείες και οι τελευταίες υποχρεούνται συμβατικά να τηρούν τη νομοθεσία της εκάστοτε χώρας.
Τα μεγάλα στοιχηματικά σκάνδαλα της Γερμανίας
Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του γερμανικού ποδοσφαίρου γενικώς και της Bundesliga ειδικώς ήταν αυτό της σεζόν 1970/1971, το οποίο ξεσκεπάστηκε τον Ιούνιο του 1971. Όπως αποκαλύφθηκε, 18 αγώνες, όλοι κρίσιμοι για τη μάχη στην ουρά της βαθμολογίας και την αποφυγή του υποβιβασμού, χειραγωγήθηκαν είτε με την εξαγορά ορισμένων ποδοσφαιριστών είτε με διαφόρων ειδών δωροδοκίες. Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ή απαγορεύτηκε η ενασχόληση με το ποδόσφαιρο σε 52 αθλητές, δύο προπονητές και έξι παράγοντες, ενώ ανακλήθηκαν οι άδειες συμμετοχής στην Bundesliga από την Αρμίνια Μπίλεφελντ και την Κίκερς Όφενμπαχ.
Το επόμενο μεγάλο σκάνδαλο έλαβε χώρα το 2005 με πρωταγωνιστή τον τότε διαιτητή Ρόμπερτ Χόιτσερ, ο οποίος ομολόγησε πως έστησε παιχνίδια στη 2η κατηγορία, σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα αλλά και στο Κύπελλο Γερμανίας. Μετά από αυτό του απαγορεύτηκε διά παντός η ενασχόληση με το άθλημα, ενώ καταδικάστηκε και σε φυλάκιση δύο ετών. Δύο ακόμα διαιτητές τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για μερικούς μήνες – ο ένας εξ αυτών, ο Φέλιξ Τσβάιερ, εξακολουθεί να σφυρίζει μέχρι και σήμερα αγώνες της Bundesliga.
Το πιο πρόσφατο μεγάλο σκάνδαλο στοιχηματισμού ήταν αυτό που ξεσκέπασε η εισαγγελία του Μπόχουμ το 2009. Σε πάνω από εννέα χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη χειραγωγήθηκαν περισσότεροι από 200 αγώνες ποδοσφαίρου, 32 εκ των οποίων έλαβαν χώρα στη Γερμανία. Ο κύριοι δράστες ήταν δύο αδέρφια από την Κροατία, οι Άντε και Μίλαν Σάπινα, που ζούσαν στο Βερολίνο. Ο Άντε Σάπινα ήταν μπλεγμένος και στο σκάνδαλο Χόιτσερ, έχοντας εκτίσει και ποινή φυλάκισης δύο ετών. Μετά το σκάνδαλο του 2009 καταδικάστηκε σε πέντε ακόμα χρόνια κάθειρξης.
Πηγή: DW