Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Η "ρουκέτα" του Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα

Jeroen-Dijsselbloem
Twitter@EmOikonomidis
Στο ξεκίνημα της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, με την Ελλάδα να έρχεται βιαίως στο επίκεντρο και περίπου να δαιμονοποιείται από εταίρους και αγορές, οι δυο βασικοί πρωταγωνιστές που έδειχναν διάθεση να σκεφτούν το κοινό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όρους συνοχής και αλληλεγγύης, αντί για τιμωρητική διάθεση, ήταν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Αμφότεροι βρέθηκαν από πολύ νωρίς στο στόχαστρο μιας επελαύνουσας Γερμανίας, που με επιμονή και μεθοδικότητα πέτυχε την απομάκρυνση αμφοτέρων, και την αντικατάστασή τους από περισσότερο… βολικές προσωπικότητες. Στη θέση του Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο… λογιστήριο της Φρανκφούρτης βρέθηκε ο Ιταλός άλλοτε κεντρικός τραπεζίτης της Ρώμης Μάριο Ντράγκι, μετά από τη στρατηγική επιλογή της Άνγκελα Μέρκελ να θυσιάσει τον φυσικό διάδοχο του Γάλλου, Γερμανό Άξελ Βέμπερ, μέχρι τότε διοικητή της Bundesbank.
Με τη διαδοχή του Γιούνκερ, τα πράγματα δεν ήταν το ίδιο εύκολα. Η υποψηφιότητα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν περπάτησε ποτέ, και έτσι το Βερολίνο κατέληξε στην επιλογή του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, εν πολλοίς μια… προσωποποίηση της απόλυτης υποταγής στην κυρίαρχη πολιτική και οικονομική δύναμη της εποχής μας.
Μετά από πολλούς μήνες στα νέα καθήκοντά του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έχει δώσει πλέον επαρκή δείγματα γραφής για την αδυναμία του να αρθρώσει ουσιαστικό πολιτικό λόγο, να δει την Ευρώπη με κοινή προοπτική, να υπερβεί τη συγκυρία και να δρομολογήσει εξελίξεις. Αντί να τις σχολιάζει.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, αποκτά πρόσθετη σημασία και σημειολογία η δήλωση που έκανε στα “Νέα”, αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την τρόικα, και των συνεπειών που έχει συνολικά στις Βρυξέλλες.
“Η Ελλάδα έχει ακόμη αρκετή δουλειά μπροστά της. Στην Αθήνα συνεχίζονται αυτή την ώρα οι διαπραγματεύσεις για την πρόοδο, ή μάλλον για την έλλειψη προόδου που σημειώνει η χώρα έναντι των δεσμεύσεών της. Η διαδικασία αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Πολλοί υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους”, δήλωσε στα “Νέα” ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Προφανώς, δια του Ολλανδού ομιλεί το Βερολίνο. Και έχει ενδιαφέρον η ρητορική που αναπτύσσεται. Αν οι Βρυξέλλες διατυπώνουν ενστάσεις για το κατά πόσο η Αθήνα τηρεί τις δεσμεύσεις της, ανοίγουν παράθυρο… αποστασιοποίησης από τη συμφωνία του περσινού Eurogroup, που δέσμευε την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε περαιτέρω συνδρομή της Αθήνας, μετά και πέρα από το υπάρχον Μνημόνιο.
Φυσικά, η παραφιλολογία θα τελειώσει από τη στιγμή που η Bundestag θα χειροκροτήσει και πάλι την Άνγκελα Μέρκελ ως Καγκελάριο. Την επομένη που η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας θα πιάσει δουλειά, το παρασκήνιο θα δώσει τη θέση του στην πραγματικότητα. Φτάνει να μην έχει χλωμιάσει υπερβολικά…

ysterografa.gr